Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valodnieki: pareizi jāsaka paraolimpieši; park&ride - transportmija

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
elza
e
para - pie, blakus olimpisks - olimpiāde kur vispār latviešu valodā radies tāds tizlums kā " paralimpisks" ? Tā ir, kad latv.val. nemācās skolās :(
Valoda
V
"Transportmija" ri nav nekads latviešu vārds. Kapēc neteikt "ratumija'? Čikāgā jau sen gadsu "grapefruit" esam saukusi par suleni. Daudz glitaks vards par "papmelmuzi" VV
jautājums
j
Barboss 25.09.2008 23:29 Kas ir šis anonīmo dunduku bariņš, kas slēpjas aiz jēdziena valodnieki, un taisās tautai kārtējo reizi muļķīgus padomus dot? ---- Kas ta paši par varoņiem būtum, ja uzdirstum tikai anonīmi pavelk? Kiška tonka savu godavārdu parakstīt zem regulārajām pārgudrībām?
VALDIS
V
Sāklsim jau no tā ka Olimpiskās spēles un PARALIMPISKĀS spēles ir divi ļoti dažādi, pēc savas būtības un sūtības ļoti atšķirīgi pasākumi. Vieno tikai tas, ka pēdējos gados šie pasākumi notiek vienā gadā un pilsētā. Paralimpiskajām spēlēm pamatā nav šī vārda olimpiskās. Un tas ir pats būtiskākais. Un arī tad, kad lemj par prēmijām Būtu taču burvīgi, ja Paralimpisko spēļu vispār nebūtu un visi cilvēki būtu veseli! Toties bez olimpiskajām nu nekādi!
mika
m
Cepuri nost valodiniekiem, kas par spīti dažiem ņerkstuļiem turpina savu bezatlīdzības darbu!!! Vēlu drusku lielāku drosmi, lai vārdi būtu patiesi latviski -"transportam" tomēr traki neglīta skaņa.
di
d
tiešām, nemaz nebiju pamanījusi, ka "o" tajā vārdā nav. manuprāt, skan normāli un var saprast par ko ir runa. cita lieta - vai tā ir valodnieku kompetence, ņemot vērā vēsturi. un vēsturi nezinu, bet lasu komentāros. pieņemu, ka rakstītāji zina, ko saka. pārējie piedāvājumi arī ir ok. un vispār, kas tā par ņemšanos - varbūt tomēr speciālisti labāk zina latviešu valodu. jeb tas nevienam neienāk prātā.
lasItāja
l
Sen tas bija, kad Kenediji vēl valdīja, kad izvērsa paraolimpiskās spēles plašumā, saistot ar Olimpiskām spēlēm gan nosaukumā tā arī laikā. Olimpiskai komitejai (komisijai, velns viņ' zin' kā to īsti sauca tad) nepatika, ka Kenediju atbalstītā organizācija brauc publikā uz viņu svārku stērbeles. Atceros, ka pat nonāca līdz tiesai, kur vai nu izlīguma vai sprieduma rezultātā jaunā organizācija izmeta grieķisko o, pārveidojoties uz paralympic. Tāda nu ir tā vēsture! Valodnieki tur nekādu dalību nav ņēmuši. Nezinu, vai ir kāda internacionāla nozīme šim lēmumam.
Minjona
M
Manuprāt, valodnieki arī nav pareizs vārds. Pareizi jāsaka - putrasgalvas un bremzes. Nez, kur tas Vaļa Skujiņa bija pirms gadiem 20, kad Latvijā sāka lietot vārdu "paralimpieši"? Es teiktu - laiks dzīvot un diemžēl laiks... Dodiet vietu jauniem cilvēkiem, kam vairāk enerģijas un kas ātrāk spēj reaģēt un mūsdienu reālijām pielāgot latviešu valodu.
Barboss
B
Kas ir šis anonīmo dunduku bariņš, kas slēpjas aiz jēdziena valodnieki, un taisās tautai kārtējo reizi muļķīgus padomus dot? Vai mēs neesam pietiekoši paņirguši par Īslandi (kura nemaz nav īsa), ieriem, un citiem pekstiņiem, ja tagad mums mēģinās iestāstīt, ka divas starptautiski pieņemtas un pašsaprotamas lietas jāsauc lūk citādi. Kas ir šie liekēži, kas jauc gaisu un nodara kaitējumu valstij, jo atgādināšu, ka šo pusanonīmo darboņu bezsakarā izbīdīto valodas it kā normu dēļ Latvijas pases un pilsonību neņem tūkstošiem igauņu, lietuviešu, somu, kas te dzīvo gadu desmitiem un vēlas būt šīs valsts pilsoņi, bet nevēlas, ka viņu vārdus un uzvārdus absurdu normu dēļ pārvēršs līdz nepazīšanai, tai skaitā radot ne vien gluži vai citu personu, bet arī pāraujot saiknes ar oriģināliem senču uzvārdiem, padarot nepielīdzināmus izglītības un citus dokumentus!
fg
f
Starp citu, valodnieki un viņu iestādes/institūcijas/kopas arī ir dažādi. Pēc manas pieredzes Terminoloģijas komisija kopumā ir stipri sakarīga, loģiska un palīdzīga (skat., piemēram spēkratu nozari vai apakšnozari). Savukārt Valsts valodas centrs (tas, kas te Denam Dimiņam par Īslandi klāstīja) ir pretenciozs, bieži nekompetents un reizēm vispār pilnīgi garām. Tā kā nevar un nevajag visus mest pār vienu kārti...
st
s
Drūmākais ir tas, ka šie cilvēki, kas lemj ne vienmēr jēdz pat par savu nozari, ko pārstāv. Pie viena tāda LU pirms kāda laika mācijos. Tas cilvēks nejēdz par to, ko māca (nesaprot jēgu), bet zin, kā tam jaāsaucas. Kopšā tā laika man ir zināmi aizspriedumi pret valodnieku organizāciju kā tādu. Protams, visvairāk pārsteidz vēlme latviskot visas IT lietas. Kāda jēga ieviest kādu jaunvārdu, ja līdz brīdim, kad to visi iegaumē, tas jau ir kļuvis par vecvārdu.
fg
f
Para- nenāk no paralēles, bet gan otrādi: paralēles un daudzi citi vārdi nāk no para.. [grieķu pie, blakus, garām].
Ilze
I
Man arī šoreiz šķiet veiksmīgi. Kā jau Andrejs minēja - ja paraolimpieši sevi neuzskata par olimpiešiem, lai tad neprasa tās valsts prēmijas!!! Transportmija gan tāda patizla, bet gan ieiesies. Stāvparks - stāvvieta. Kāda atšķirība? Vai vajag abus?
fg
f
Šoreiz valodnieku piedāvājumi man šķiet labi un veiksmīgi. Angļu vārdam `paralympic` kā saliktenim para+lympic tiešām nav nekādas jēgas (jo vārda lympic vai lymp nav vispār [ir grieķu cilmes vārds lymph = limfa]) un neko nedod ziņas, kad un kā kustība sākusies. Nav taču bez pamata arī citu minēto valodu pierdze ar paraolympic (vai līdzīgi). Pieņemama sķiet arī `tramsportmija` un `stāvparks` . Jaukāks, protams, `liec un brauc`, bet saprotams, ka oficiālā saziņā (noteikumi, normas, instrukcijas utt,) nav īsti labs.
Kiki
K
Man patīk - transportmija - jauki, taču mazliet par garu. Bet kas zina, varbūt ieiesies. Un par paraolimpiešiem - jāsaka godīgi, ka šo vārdu nekad nebiju pati rakstījusi, un ja man būtu jāraksta, es rakstītu kā ir šis jaunais variants, pat nebiju pamanījusi, ka burta "o'' nav. Atceros, kā pirmo reizi dzirdēju vārdu "dators" un likās šausmas, kas tas par vārdu, bet tagad liekas labs un gaumīgs, mūžam vairs neteikšu "kompjūters" :)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas