Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valsts uzņēmumu valdes locekļi pagaidām tomēr nevar cerēt uz dubultalgām

Valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļi pagaidām tomēr nevar cerēt uz dubultalgām, ko viņi varētu saņemt, savienojot šo amatu ar citu amatu attiecīgajā sabiedrībā. Tā ceturtdien pēc garām debatēm nolēma deputāti, skatot grozījumus likumā Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām.Jāatgādina, ka priekšlikumu iepriekš atbalstīja un virzīja Tautas partijas (TP) pārstāvja Venta Armanda Kraukļa vadītā Tautsaimniecības komisija, un deputāts iepriekš plašsaziņas līdzekļos to aizstāvēja. Tomēr trešdien TP frakcija paziņoja, ka priekšlikumu neatbalstīs.

Par priekšlikumu balsoja desmit deputāti, pret bija 69, bet viens atturējās.

Neizpratni par TP pozīcijas maiņu debatēs pauda LPP/LC pārstāvis Vitālijs Aizbalts. Viņš norādīja, ka Tautsaimniecības komisijā ir divi TP pārstāvji - V.A.Krauklis un Māris Ārbergs -, un, komisijā izstrādājot un apspriežot priekšlikumu, abi deputāti bija par to. V.Aizbalts aizstāvēja priekšlikumu, norādot, ka amatus varētu apvienot tikai tādi pretendenti, kuriem ir konkrēta darba pieredze, kvalifikācija un izglītība. Priekšlikums, viņaprāt, ir vērsts tieši pret to, lai valdes tiktu politizētas, kā to darot koalīcija, likvidējot uzņēmumu padomes.

Pilsoniskās savienības (PS) pārstāve Ilma Čepāne atgādināja, ka valdība ir izveidojusi sarakstu ar 16 kapitālsabiedrībām, kurās šajā un nākamajā gadā drīkst izmaksāt prēmijas un veikt cita veida materiālo stimulēšanu 20% apmērā no algu fonda. Tā, viņasprāt, bija laba pretimnākšana šim valdēm. Deputāte esot izskatījusi 16 uzņēmumu sarakstu un secinājusi, ka cilvēkus valdēs var iedalīt divās grupās. Vieni ir tā saucamie strādātāji, kas ir profesionāļi, bet otri - staigātāji. Tie esot partiju biedri, partiju sponsori vai citādi pietuvināti cilvēki. I.Čepāne secinājusi, ka 16 kapitālsabiedrību valdēs nav cilvēku tikai no PS un PCTVL.

I.Čepāne aicināja neatbalstīt priekšlikumu noteikt augstāku atalgojumu, bet gan vispirms atsaukt partiju ielikteņus un iecelt profesionāļus. Pēc tam varot runāt par algu paaugstināšanu.

V.A.Krauklis, kurš ceturtdien Saeimas sēdē piedalās, tribīnē gan nekāpa. TP viedokli pauda Māris Kučinskis, kurš teica, ka arī viņam esot saraksts, bet viņš to nelasīšot, jo pietiekot ar televīzijas raidījumos un ziņās redzēto, ka "[Modris] Jaunups parādās, Jaunups pazūs un Jaunups atkal jaunā..". Viņš uzskata, ka valdes pēc padomju likvidēšanas pārvēršas par politisku orgānu, bet valdes vajadzīgas tādēļ, lai uzņēmumā vadītu darbu. Viņaprāt, uz likumprojekta izskatīšanu trešajā lasījumā jāizveido iespēja, lai politizācija neiet plašumā.

Kritizējot priekšlikumu, Jaunā laika pārstāvis Madars Lasmanis pauda šaubas, ka cilvēks, kas sēdēs uz diviem krēsliem, arī strādās divreiz vairāk. Viņaprāt, komisija piedāvājusi pilnībā pašreizējā situācijā nepieņemamu risinājumu, jo arī valsts akciju sabiedrību valdes locekļi un priekšsēdētāji ietilpst vienotajā atalgojuma sistēmā. Pēc viņa domām, lai pilnveidotu visus sistēmu, ir jāsāk ar premjeru, nevis ar "kaut kādām Latvijas dzelzceļa atbildīgajām amatpersonām.

Turpretī ZZS pārstāvis Ingmārs Līdaka priekšlikumu atbalstīja, norādot, ka daudzajās komisijas sēdēs, kurās jautājums tika skatīts, tika panākts kompromiss. Iepriekš viņam licies, ka komisijas darbs ir pragmatisks un nenotiek tukšgaitā, bet tagad viņš par to sākot šaubīties. Viņaprāt, kompromiss, kas panākts, ir pareizs.

Likumprojekts ceturtdien Saeimā tika skatīts 2.lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas