Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valsts valodas komisijā nesaprot, kāpēc TV intervē krieviski runājošos, kas jātulko

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lena
L
Visiem krieviem bija 20 gadi , lai iemacitos latviesu valodu ( starp citu to iemacijusies visi ceceni, kazahi, ukraini u.t.t.). Taisni kauns klausities ,ka 40-50 gadigi krievi latviesu valoda ne bu ne be , pat akademiski izglitoti un skaitas vel Latvijas pilsoni. Kauns mums visiem! Ipasi jau Saeimai un valdibai.
pecis
p
Loti preciza norade -- krievu kanali pieprasa krievu valodu, latviesu kanali nepieprasa latviesu valodu. Man arii liekas, ka kaut kas shai valstii nav kaartibaa..
nu un?
n
Veisbergs laikam gribētu, lai LV un RU informācijas telpu nodala ar likumu un visiem aizliegtu skatīties pārraides ne-dzimtajā valodā. Nākamais solis būtu aizliegt mācīties svešvalodas pilnīgi visiem, tad gan mums pienāktu zelta laiki!
kintu
k
Bet ja neintervētu krievvalodīgos, tad tas tikai vēl vairāk sadalītu sabiedrību divās daļās. Intervējot viņus, mēs vismaz apliecinām, ka viņi ir vienas sabiedrības locekļi. Valodas atšķirības nav galvenais faktors. Problēma būtu, ja viņus intervētu bez tulkojuma. Tulkojums apstiprina, ka latviešu valoda tiek uzskatīta par primāro. Par Eiropu nezinu bet amerikāņi bez problēmām cenšas runāt spāniski, kad tas ir vajadzīgs. Arī Kondolīza Raisa Maskavā centās parādīt, ka viņa prot krieviski. Tur gan sanāca pārpratums, kad viņa netika galā ar krievu dubulto noliegumu, bet vismaz tas piesaistīja uzmanību.
sveiciens no Palestinas
s
Tapec,ka si nav latviesu valsts!KURAM TE KAUT KAS VEL NAV SKAIDRS?
SE
S
Vai gribēja japāņu valoda?
:(
:
Mani vienreiz vēlējās intervēt uz ielas kādi vietējā TV kanāla pārstāvji. Jautājums skanēja krievu valodā. Kad atbildēju latviski, intervētāja paziņoja, ka man jārunājot krieviski, jo raidījums paredzēts krieviski runājošajai auditorijai. Turpinot latviski, pajautāju, vai tad vietējā Latvijā dzīvojošā krieviski runājošā publika ir tik mazspējīga, ka nesapratīšot manu valsts valodā teikto. Intervētāja apjuka - viņai ir pieteikts, ka intervējamajiem jārunā tikai krievu valodā. Tā kā teicu, ka runāšu tikai valsts valodā, tad TV brigādei mans viedoklis vairs neinteresēja. Nosecināju, ka krieviski runājošajā auditorija šeit Latvijā tomēr ir priviliģētā statusā - žurnālisti izvēlas tos, kas intervijā runās vienīgi krieviski. Savukārt valsts valodā runājošajiem jāsamierinās ar aizkadra tulkojumu vai subtitriem - ja raidījums iekļauts valsts valodā notiekošo pārraižu blokā, tad intervētais var mierīgi atbildēt ne valsts valodā, un viņa teiktais tiks pārtulkots. Toreiz vēl nodomāju, cik nožēlojami ir plašsaziņas līdzekļu darbinieki, kas ar savu rīcību šeit Latvijā būtībā veicina valsts valodas degradēšanu.
Juksis
J
No komentiem var saprast, ka dažiem komentieriem aizmirsies, ka visiem Latvijas pilsoņiem jāzin Valsts valoda.
Bo
B
Kāpēc jāintervē tas, ka "ņe paņimaju"? Lai iet tālāk savu ceļu. Kaut vai tāpēc, ka tas var būt arī kāds tūrists, kura viedoklis par mūsu iekšējām lietām vienkārši nav svarīgs.
Bo
B
Man liekas, ka arī bez īpaša likuma situāciju varētu labot, vienkārši atlaižot tagadējos LTV priekšniekus un redaktorus no darba.
lauksaimnieks
l
Gribētos iebilst ,man strādājot ārzemju firmā ,kā savas nozares profesionālim bija 'jāklaušās saruna angļu valodā un to ko nesapratu tas palika nesaprasts ,kā latviešu jaunieši piedalās dziesmu konkursos un nes latviešu valodu pasaulē ,kaut kā nedzirdu kā dziedātu latviski,bet angliski tur viss kārtībā ,tad man vecam vīram ,kuram ar angļu valodu bija darīšana jaunībā jāklausās savā zemē dzidot angliski un tur viss OKEY
rex
r
Jāskatās, ko intervē. Ja žurnālists uz ielas uzdos jautājumu kādam garāmgājējam latviešu valodā un tas atbildēs"ņe ponimaju", tad, protams, var turpināt kieviski. Bet, ja tiek intervēts kādas iestādes darbinieks, uzņēmējs, politiķis - tad intervijai obligāti jābūt latviešu valodā un tikai.
sausmas
s
Pilnīgi pareizi. Ja intervijas jautājums ir latviski, uz to ir jāsaņem atbilde latviešu valodā.
Edvīns
E
Atbalstu Veisbergu!
Barbaras bijusī kolēģe
B
Grūti jau atrast tos latviski runājošos, ja pa ielu starp 5 krieviem ir viens latvietis un tas pats negrib atbildēt. Katram jāsāk ar sevi, jākļūst nepieklājīgam un jārunā visur un vienmēr tikai latviski. Man ir bijušas situācijas, kad esmu atbildējusi, ka krieviski runāšu tad, kad visi krievi pratīs latviski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas