Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vanags lūgs izskatīt viņa turpmāko palikšanu amatā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Oda Meloda
O
Atbilde jau sen ir pienākusi caur Krista Vanaga sūtību un likteni, jo bez tā Kunga ziņas ne mats nekrīt no galvas un, kur nu vēl LELB patreizējais stāvoklis- to neredzēt pat aklais nevar.
Sinodālis
S
Dīvaini jau liekas, ka Cālītis un Diena atkal Vanagu plucina. Laikām lai pievilinātu ļaužus rītdienas (oi, nu jau šodienas dievkalpojumam Rīgas Domā). Ideja laba, ja tikai Doma baznīcā būtu salikts vairāk ziedojumu urnu, ko gan tur parasti nemana. Nez kāpēc mūsu lielās centra baznīcas, gaužoties par naudas trukumu, neko nedara, lai ziedojumi nāktu. Kaut vai par piemēru Sv.Pētera baznīca. Tur pašreiz ir fantastiska gleznu izstāde, kur pensionāri pat par velti var iet. Ārzemnieki nāk strīpām, bet nav neviena ziedojumu urna nolikta, kur ziedot baznīcas uzturēšanai. Vai tie, kas esat bijuši Romā un citās Eiropas pilsētās, esat manījuši, cik tur katrā baznīcā daudz ziedojumu urnu ??? Vai patiesi Vanagam, sarunās ar Dievu, "no augšas" pienāk atbilde, lai tikai lūdz, bet lai nekā praktiski nemēģina situāciju risināt
lauķe
l
Savulaik Vanaga vadītie dievkalpojumi bija fantastiski( ja drīkst tā izteikties par Dieva vārda sludināšanu).Nu viņš ir apsīcis...pēc dēla traģiskās bojāejas.......iespējams, ka sirdssāpes nodarīja arī paša meitas skandalozā slava..... Lai Dievs stāv Jums klāt un stiprina Jūs ticībā , arhibīskapa k - gs!
nets
n
Arhibīskaps laikrakstam paudis, ka septembri pavadījis tā dēvētajās "klusuma rekolekcijās", kurās "es Dieva priekšā nesu jautājumu par to, kā viņš vēlas, lai turpmāk kalpoju Kristum un baznīcai - bīskapa amatā vai kādā citā ceļā". No visām iespējām skaidri iezīmējusies viena, tādēļ viņš nolēmis lūgt Sinodei norādījumu, vai jāturpina kalpot pašreizējā amatā. =========================== Vai Visaugstākais nebilda KĀ atdot LELB parādu Amerikas draudzei? Saprotu, ka ļoti gribas palikt amatā, jo alga 4 000 Ls...negribas kā citiem mācītājiem būt par bezdarbnieku, vai ne?
Zoja Monroza
Z
Sorry - Madrilenja! Atzīstos, Inas variants nedaudz galvu sajauca. Vēsts šķita svarīgāka par formu, lai gan tieši ar to sāku.
Oda Meloda
O
Grēcinieki ir tie, kas apzināti pārkāpj Dieva baušļus un it īpaši tie, kas pārkāpj laulību- ja homoseksuāli cilvēki dzīvo šķīsti un nesavtīgi kalpo Dievam, kāpēc jūs viņus saucat par grēciniekiem? Jeb jums tāds amats- riet cilvēkus, jeb esat trešais kāda augstu amatu ieņemoša luterāņu garīdznieka laulības gultā?
Zoja Monroza
Z
Redziet Ina pat nemāk Madriljēnas vārdu uzrakstīt, jo vārda autore pati to raksta spāniski un jūtas ar svēto vienā kreklā dzimusi un , ja jau Inai tik patīkamas ir katoļu māsas domas, kāpēc neslēgt kontraktu? Jo luterānietes domas nešķita tik patīkamas un bija jāprecizē, un tā šis konformisms turpinās tālāk.Protams, cilvēkus apvaino katoļu tradiciju pārņemšana, jo ne jau tāpēc Luters reformēja baznīcu, lai tagad atsevišķu cilvēku grupa , caur gadījumu tikusi pie varas, visu degradētu. Katrs kristietis apzinās savu atbildību Dieva priekšā un, ja viņs redz, ka Lutera baznīca pamazām zaudē savu seju un identitāti, tad visiem , kas sevi sauc par luterāņiem sen vajadzēja trauksmes zvanu zvanīt, nevis tagad izlikties, ka nekas nav noticis (un nenotiek)un, ka atsevišķu LELB darbinieku nepraktiskā un izšķērdigā dzīve un LELB centra pārvēršana par tenku un intrigu pili būtu kāda īpaša- Dievam tīkama lieta.
ludis
l
Samniekošana, jaunība, prasīšana no valsts. Neliekas, ka šie ir tie būtiskie jautājumi, kuru dēļ tiek uzbrukts arhibīskapam. Vai tikai tie nebūs jautājumi, kuros ārvalstu protestantu baznīcām ir daudz liberālāki uzskati. Saimniecība līdz ar krīzi sabruka visiem- varbūt ir nācies pamanīt, ka pat Lido šefs pasludina bankrotu. Jaunība- tas nav ne gr'ēks , ne nopelns, viss atkarīgs no cilvēka. Sievietes- Losāne nav mācītāja, ir kapelāne. Ko nozīmē- negrib sēdēt blakus- arhibīskaps neļauj? Un kas tās par savādām pretrunām- amata tērpiem jābūt noteikti melniem kā agrāk, baltie ir grēks, bet sievietēm jābūt mācītājām- tā taču agrāk nebija. Vai tajos laikos, kad visiem bija melni amata tērpi , laulāja un par negrēcīgiem atzina homoseksuāļus?
Lapsa
L
Bet varēja jau tad palikt Baznīcā uzskatu dažādība, ne? Taču Vanags izdarīja visu, lai tā nav, lai ir tikai viena, vienīga (viņa) taisnība. Tāpat pirms pāris gadiem bija ļaudis ar biznesa ķērienu, kas teica, ka šāda saimniekošana nekur neder, ka būs ziepes, bet viņus padzina. Toreiz neklausījās, bet tagad uzņēmējos klausīsies? Ko tad nu vairs suņus baros, kad vilks jau aitās. Gribētos jau ticēt veiksmei, bet nesanāk. Cik maksās nākamā izrāde? Un pēc tam taču visi valsts pilsoņi maksā, jo Baznīca prasa no valsts, un valsts dod. Gozēties pa glaunām katedrālēm grib, bet naudu savākt nevar. Lai pulcējas mājās kā pirmkristieši. Un atcerēsimies vien, kā tagadējais arhibīskaps tika pie amata. Satversmē tomēr bija lemts, ka bīskapam jābūt pieredzējušam, un ne jau par velti tā bija lemts. Tagad var redzēt, ka pieredzes trūkums ir ļoti skarbi atsaucies. Bet nu tik ļoti gribējās to amatu, ka Satversmi vajadzēja grozīt. Tagad tāda pazemība ar gribas taujāšanu nudien nav vajadzīga, to vajadzēja toreiz. Pats taču sevi iecēla amatā. Un Cālītis ne velti saka, ka tik jaunus zēnus nevajag celt nedz par mācītājiem, nedz par bīskapiem. Un pasakiet vēl, ka viņš šajā konkrētajā gadījumā ir kļūdījies. Ne par matu. Kapelāne Rudīte Losāne intervijā saka, ka vīriešu kārtas amata brāļi nevēlas viņai sēdēt blakus... Nu paskiet tad vēl arī, Vanaga atbalstītāji, ka tā ir veselīga vide, veseli, normāli cilvēki. Katrs pieaugušais jau pieņem savus lēmumus, bet ne nu bez arhibīskapa svētības tas viss var turpināties gadiem. Varbūt lai tiek svētie tēvi galā ar savu seksimu vispirms un tad mēģina lemt par citu "grēkiem".
ina
i
Ar iepriekšējo komentētāju es domāju Madrilēnu.
ina
i
Pilnīgi pievienojos iepriekšējai komentētājai. Vai tiešām nav tā, ka protestētājiem nav pieņemams tas, ko Vanags māca. Tas, kā viņš saprot Bībeli. Tomēr daudziem tas arī ir pieņemams- gan tas, ka sievietes nav jāordinē par mācītājām, gan tas, ka homoseksuālisms ir grēks. Gan tas, ka dievkalpojumam jābūt emocionālam, ka nav tik svarīgi turēties tieši pie tāda garīdznieka apģērba kā pirmās Latvijas laikā, dziedāt tikai tā laika dziesmas un tamlīdzīgi. Un tur, kur ir tādi dievkalpojumi, baznīcas ir pilnas un draudzes dzīvas. Tie ir teoloģiski strīdi, bet , vai tāpēc, ka tādi ir, jāmaina arhibīskaps. Vai tad strīdi beigsies? Pēc manām domām, Baznīcas ļaudīm būtu jārāda visiem piemērs, ka arī strīdēties par dažādiem uzskatiem var pieklājīgi, ievērojot arī cieņu pret vecākiem un augstākstāvošiem . Svētajos Rakstos netrūkst tādu aicinājumu. Parasti tiem seko arī kādi apsolījumi.
Viena
V
Vanagam sen laiks doties tālēs zilajās, - tas ONO veidojums, par ko ir viņa rokām pataisīta luteriskā baznīca, ir kaut kas neaptverams- baltie katoļu talāri, izpalīgi-baznīcas galvas izcelšanai dievklapojumos, vīraku mētāšana, un tie tikai no ārpuses redzamie maskarādes elementi. Man, kā luterānei, ir patiešām smagi ap sirdi.
Artis
A
Vanags būs galīgs duraks, ja klausīsies šitās mietpilsoniskās un realitāti nezinošās, sentimentālās frāzes "Ekselence, lai Jums spēks" etc.
Madrileña
M
Nu, Dienai nezin kāpēc šķiet, ka Cālītis vienmēr zina, kāda ir Dieva griba. Es gan domāju, ka tas ir tikai loģiski, ja arhibīskaps lūdz sinodei viņu vēlreiz apstiprināt. Var atkāpties no amata, bet nevar atkāpties no aicinājuma, no bīskapa svaidījuma. Būt par arhibīskapu nav tas pats, kas būt par ministru, lai atkāptos, ja to prasa vairākums. Tāpat kā nevar atkāpties no būšanas par māti vai tēvu, pat ja vairākums uzskatītu, ka konkrētais cilvēks ir slikts tēvs vai māte. Tāpēc runāt par atkāpšanos ir vispār neizprast Baznīcas hierarhijas būtību. Tomēr es saprotu arī Vanagu. Viņš ir cilvēks, kuram jau ir apnicis, ka viņu visu laiku ķengā un ķengā, pie tam kas? Paša ticīgie! Neviens cits. Ko tad lai viņš dara? Tas, kas notiek ar Vanagu, man atgādina Evaņģēlija epizodi, kur daudzi mācekļi no Jēzus atkāpās, jo viņiem nebija pieņemams tas, ko Viņš mācīja un tad Jēzus jautāja saviem apustuļiem: "Vai arī jūs gribat aiziet?" Šoreiz situācija ir līdzīga, taču Vanags jautā citādi: "Vai arī jūs gribat, lai es aizeju?" Nezinu kāpēc Vanagam vienam pašam ir jānes tik smags krusts, bet tāds ir Baznīcas gana aicinājums. Lai nepietrūkst spēka, Ekselence! Ne jau tikai luterāņi par Jums lūdzas.
neaizmirstulīte
n
Izglītoti cilvēki zina, ka vēršoties pie kāda cilvēka, "Tu" jāraksta ar lielo burtu pat tad, ja mēs kopā būtu cūkas ganījušas. Riešanā un nopulgošanā pati esi sasniegusi izcilību. Tā kā nemaz netaisos sacensties. Arī smadzeņu skalošanas pasākumos nepiedalos, tādēļ spēju saskatīt, ka ir arī cilvēki, kas aiz cilvēkmīlestības spēj palīdzēt. Tādēļ novēlu, lai baznīcas un viņu fanātiskie sekotāji vairāk risinātu savas problēmas un situācijas ievērojot baušļus. Lai Jūs spētu saviem līdzcilvēkiem veltīt gaišus vārdus un domas nevis zaimus un ķengas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas