Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

VARAM lūdz pagarināt pašvaldību referendumu likumprojekta iesniegšanas termiņu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūgs valdību pagarināt iesniegšanas termiņu vietējo pašvaldību referenduma likumprojektam. Termiņa pagarinājums plānots līdz šā gada 1.oktobrim.

Ministrijas pārstāve Linda Tilta pastāstīja, ka jūlija beigās precizētais likumprojekts tika nosūtīts visām iesaistītajām pusēm atkārtotai saskaņošanai. Tā kā par likumprojektu un tā anotāciju tika saņemti papildus iebildumi un priekšlikumi, VARAM to precizēs, lai pēc iespējas ņemtu vērā atzinumu sniedzēju izteiktos viedokļus.

Pašlaik spēkā esošie normatīvie akti neparedz iespēju rīkot vietējo pašvaldību referendumu par vietējās nozīmes būtiskiem jautājumiem, kas skar pašvaldības iedzīvotāju intereses, šāda likumprojekta nepieciešamību skaidro VARAM.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt pašvaldību iedzīvotājiem iespēju piedalīties vietējās nozīmes jautājumu lemšanā, veicināt pašvaldības iedzīvotāju iespējas ietekmēt pašvaldības domes darbību vietējo iedzīvotāju interesēs, kā arī piešķirt pašvaldības iedzīvotājiem tiesības atlaist pašvaldības domi.

Likumprojekts nosaka jautājumus, par ko var tikt ierosināts un rīkots pašvaldības referendums, pašvaldības referenduma finansēšanas avotu, kā arī kārtību, kādā ierosināms un rīkojams pašvaldības referendums, un paziņojami pašvaldības referenduma rezultāti klātienē un elektroniski.

Iepriekš VARAM izstrādātajā likumprojektā bija paredzēts, ka pašvaldību referendums var notikt par nozīmīgu infrastruktūras objektu īstenošanu, izņemot par valsts nozīmes infrastruktūras objektiem, referendumu var rīkot par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, par publiskajā apspriešanā nodotu jautājumu, ja nav ņemti šīs apspriešanas rezultāti, kā arī par domes atlaišanu.

Paredzēts, ka pašvaldības referenduma rezultāti būs saistoši pašvaldības domei. Likumprojektā noteikts, ka referenduma ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits būs atkarīgs no tā, cik konkrētajā pašvaldībā ir balstiesīgo iedzīvotāju skaits. Piemēram, pašvaldībās ar balsstiesīgo vēlētāju skaitu līdz 10 000 ne mazāk kā 15% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita, bet pašvaldībās ar balsstiesīgo vēlētāju skaitu virs 50 000 ne mazāk kā 7% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita.

Savukārt pašvaldības referendumu par domes atlaišanu var ierosināt ne mazāk kā 30% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita.

Saskaņā ar likumprojektu pašvaldības referendums uzskatāms par notikušu, ja tajā piedalījusies vismaz puse no attiecīgās pašvaldības domes pēdējās vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un pašvaldības referendumā nodotais jautājums, izņemot jautājumu par domes atlaišanu, uzskatāms par atbalstītu, ja vairāk nekā puse no pašvaldības referendumā piedalījušos balsotāju skaita nobalsojuši par jautājuma atbalstīšanu. Bet pašvaldības referendums par domes atlaišanu uzskatāms par notikušu un jautājums par domes atlaišanu uzskatāms par atbalstītu, ja par domes atlaišanu nobalsojuši vismaz divas trešdaļas no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas