Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Varas sargs

Televīzijas šovos žūrija parasti ir iecietīga pret dalībnieku priekšnesumiem. Atkarībā no sacensību veida skatītājiem ir visai atšķirīgas iespējas konstatēt vērtētāju objektivitāti. Piemēram, vairākums cilvēku uzreiz dzird, ja koris dzied šķībi. Taču izvērtēt varas realitātes šova sniegumu ir daudz sarežģītāk. Tur netrenētai acij grūti saskatīt nepareizas kustības vai saklausīt niansēti šķības notis. Tur bildi rada amatieris un profesionālis, gudrs un nekompetents ierēdnis un blāvs un atraktīvs politiķis kopā.

Tāpēc no malas noteikt, kas tieši ar varas sniegumu nav īsti kārtībā, ir samērā grūti. Ja nu vienīgi tad, kad iznāk klupiens - izrādās, ka parlamenta pieņemtie lēmumi runā pretī Satversmei, vai arī ierēdņi rīkojas, atklāti neievērojot likumus vai labas pārvaldības principus.

Tomēr arī TV šovos reizēm vērtētāji ir pilnīgi atklāti, novedot konkursantus līdz asarām. Ja ir tik grūti samierināties ar kritiku izklaides pasākumā, tad vēl jo vairāk dzīvē, kur tas var nozīmēt mīnusiņus nākamajās vēlēšanās.

Lai ko arī deputāti (arī Vienotības) stāstītu, piedzīvot sava darba - pieņemto tiesību aktu - trūkumu publisku ķidāšanu neviens piedzīvot nevēlas.

Jo īpaši šīs bailes no pamatotas kritikas izpaužas «vienīgā» Latvijas oligarha kolēģu - ZZS - vidū. Vislabākais tiesībsargs zaļzemnieku izpratnē droši vien būtu mēms, ja reiz kritiku no viņa mutes tie dzirdēt nevēlas.

Vēl jo mazāk viņiem vajadzīgs tautā cienīts un iemīlēts nākotnē iespējams politisks konkurents.

Līdzšinējā ZZS attieksme rada iespaidu, ka politiķi domā tikai par šodienu un tuvredzīgi meklē savas varas sargu (vai vismaz ne traucēkli), ko sliktākajā gadījumā atbalstītu opozīcija slēgtajā balsojumā. Tomēr ilgtermiņā un ne TV šovu, bet gan dzīves realitātē vēlme pēc neobjektīva vērtējuma atgādina bērnu nepatiku un bailes no stingras, bet taisnīgas skolotājas.

Visi zina, kādam jābūt tiesībsargam. Taču bez atklāta balsojuma šajā amatā var nonākt nevis tiesību, bet varas sargs.

Tomēr - kas gan tas par tiesībsargu, kas nevēlas kandidēt, baidoties tikt deputātu pievilts vai sabiedrības vērtēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas