Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vecāku pabalsta samazināšanu apstrīdēs Satversmes tiesā

Apņēmības pilni apstrīdēt valdības lēmumu, ar kuru uz samazināti bērnu piedzimšanas un vecāku pabalsti, ir gan Māmiņu klubs, gan arī partija _Saskaņas centrs. _Abas organizācijas uzskata, ka valdības lēmums ir pretrunā Satversmei, tāpēc vērsīsies Satversmes tiesā.

Līdz ar valdības apstiprinātajiem noteikumiem viens no vecākiem varēs vecāku pabalstu ne lielāku par 500 latiem. Savukārt, ja bērna kopšanas laikā viņš turpinās strādāt, maksimālais pabalsta apmērs var būt tikai 250 latu. Aģentūrai LETA Labklājības ministrija (LM) skaidroja, ka no 1. jūlija par 50% vecāku pabalsts tiks samazināts visiem strādājošiem vecākiem, tas ir, arī tiem vecākiem, kuriem bērns ir dzimis pirms šā gada 1.jūlija, kad minētās izmaiņas stāsies spēkā. Gadījumā, ja šobrīd aprēķinātais vecāku pabalsts ir 600 latu mēnesī, tad ar 1.jūliju strādājošā vecāka pabalsts tiks samazināts līdz 300 latiem.

Ja vecākiem bērns būs dzimis jau pirms šā gada 1.jūlija, tad strādājošo vecāku pabalstam tiks piemērots vienīgi 50% samazinājums. Piemēram, ja šobrīd vecāku pabalsts ir 1200 lati, tad pēc 1.jūlija strādājošā mamma vai tētis varēs rēķināties ar pabalstu 600 latu apmērā.

SC uzskata, ka valdības pieņemtais lēmums ir analoģisks jau iepriekš ST atceltajiem ierobežojumiem vecāku pabalstam. Pabalstu saņemšanas ierobežojumu noteikšana ir pretrunā ar 2006.gada ST spriedumu, pārliecināta partija. "Mēs uzskatam, ka valdība pārkāpj tiesiskās paļāvības principu, saskaņā ar kuru indivīdam ir jābūt iespējai plānot savu nākotni. Valsts atņem jaunajiem vecākiem tādu iespēju! Ja ierobežojumi tiks atbalstīti Saeimā, mēs centīsimies panākt to atcelšanu Satversmes tiesā. Un mēs esam pārliecināti par savu uzvaru,” teic Andrejs Klementjevs (SC).

Arī vecāku apvienības "Māmiņu klubs" vadītāja Sandija Salaka aģentūru LETA informēja, ka vairākas māmiņas pēc jauno izmaiņu stāšanās spēkā varētu tas apstrīdēt ST.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas