Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Veco vēžu spīlēs

Deputātu sastāvs esot cits. Jaunie kolēģi (no ZZS un PLL) neesot iepazinušies ar likumprojektu, un nevar būt ne runas, ka Juridiskā komisija to virzītu tālāk izskatīšanai Saeimā. Vai arī vēl trakāk - pēc šāda likuma pieņemšanas varot tikt notiesāti un ielikti cietumā uz ilgiem gadiem nevainīgi cilvēki (tā SC). Turklāt esot taču citi veidi, kā Vienotība varot nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvām.

Tā nu vēl 2009. gadā KNAB ierosinātie Krimināllikuma grozījumi, kas paredz kriminālatbildību par partiju nelikumīgu finansēšanu, nonākuši veco vēžu (tautas kalpi arī iepriekšējās Saeimās) spīlēs. Atbalstīt šādu iniciatīvu tiem, kas vēlas paturēt iespēju tikt pie nedeklarētiem līdzekļiem, tiešām būtu pilnīgi neloģiski. Savukārt nekriminalizējot partiju finansēšanas pārkāpumus, KNAB ir sasaistītas rokas un maza iespēja izmantot tādas operatīvās metodes kā noklausīšanās, lai atklātu, piemēram, partiju melnās kases.

Saskaņiešu paustās rūpes par nevainīgu pilsoņu nenonākšanu aiz restēm, protams, ir tukšas atrunas. Lai tiesa kādam piespriestu bargu cietumsodu, jāpierāda konkrētā indivīda vaina. To, cik grūti mūsu valstī to izdarīt, parāda ilgstošā tiesu sistēmas nespēja noskaidrot kaut vai tikai viena vienīga pilsoņa - ZZS saimnieka - atbildību spēkā esošo likumu priekšā, proti, ir viņš vai nav ņēmis kukuļus lielos apmēros.

Līdz ar SC dejošanu pēc ZZS stabules (līdzīgi kā piedāvājot tiesībsarga kandidatūru ZZS vietā) - cerībā vienreiz taču tikt varas daļā - zaļzemniekiem atkrīt vajadzība izbazūnēt patiesos iemeslus, kādēļ viņiem šis likumprojekts nav bijis un joprojām nav pieņemams. Arī PLL var «mētāt muļķi», atsaucoties uz jauno frakcijas sastāvu, kaut arī tieši Muižnieces kundze no Tautas partijas izraka bedri (kurā nu pati ar troksni iekritusi) šiem grozījumiem pagājušās Saeimas laikā.

Tomēr Saeimas vairākumu pārņēmušās bailes, ka var nākties atbildēt par partiju nelikumīgu finansēšanu, nav iemesls likumprojektu aizmirst. Vienotībai, kas pirms vēlēšanām solīja jaunu politisko kultūru, ir pienākums to virzīt tālāk - kaut vai kā deputātu priekšlikumu. Galu galā tautai jāzina savi varoņi. Visi «taisnības cīnītāji» un, iespējams (bet maz ticams), nākotnē nevainīgi cietumā salikto politiķu aizstāvji tad varēs no Saeimas tribīnes pamatot, kādēļ par nelikumīgu partiju finansēšanu nevajadzētu piespriest bargus sodus.

Protams, ne vecie, ne jaunie vēži tik viegli nelaidīs no savām spīlēm laupījumu - korupciju ierobežojošā likumprojekta noraidīšanu. Taču daudzi visēdāji nakts dzīvnieki (kādi ir vēži) mēdz nonākt katlā. Partiju melno kasu atbalstītājiem tās var būt nākamās vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas