Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējonis aicina panākt vienošanos par atbalstu vienam premjera amata kandidātam

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien, 2018. gada 18. oktobrī, un piektdien, 19. oktobrī, Rīgas pilī tikās ar visām 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām un to nominētajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, vēsta Valsts prezidenta kanceleja.

Pēc notikušajām konsultācijām ar politiskajām partijām Valsts prezidents norāda, ka turpinās izvērtēt Alda Gobzema, Jāņa Bordāna un Arta Pabrika kandidatūras uz Ministru prezidenta amatu. Valsts prezidents sagaida, ka turpmākajā politisko partiju konsultāciju laikā tiks panākta vienošanās par vairākuma atbalstu vienam no šiem kandidātiem.

“Lai radītu priekšnosacījumus valsts attīstībai un izaugsmei ilgtermiņā, visas sabiedrības interesēs ir stabilas, lemtspējīgas un rīcībspējīgas valdības izveidošana, kurai 13.Saeimā būtu vairākuma atbalsts. No politiskajām partijām sagaidu atbildīgu un izlēmīgu rīcību, lai pēc iespējas ātrāk vienotos gan par koalīcijas aprisēm, gan darāmajiem darbiem,” uzsver Vējonis.

Valsts prezidents izvirzīs tikai tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, par kuru nebūs šaubas par viņa iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam. Lai noskaidrotu iespējamību saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam, tikšanās laikā Valsts prezidents aicināja visus trīs potenciālos Ministru prezidenta amata kandidātus iesniegt nepieciešamos dokumentus.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sarunās ar partijām kā būtiskus jautājumus norādīja:

-          nemainīgu valsts eiroatlantisko kursu;

-          drošības stiprināšanu, novirzot ne mazāk kā 2% no IKP aizsardzības vajadzībām;

-          gatavību nodrošināt jau īstenoto reformu nepārtrauktību un pēctecību izglītības, veselības un nodokļu politikas jomās, kā arī gatavību lemt par jaunu nepieciešamu reformu īstenošanu;

-          spēju veidot sabalansētu valsts budžetu;

-          tiesiskuma stiprināšanu, t. sk. tiesu sistēmas darba uzlabošanu, turpmāku maksātnespējas jomas sakārtošanu. Vienlīdz būtiski Latvijas iekšējās un ārējās drošības interesēs ir saglabāt varas dalīšanas principu, tāpēc nav atbalstāma vēlme koncentrēt valsts drošības iestādes.

-          sabiedrisko mediju stiprināšanu, jo neatkarīgi un profesionāli mediji ir demokrātijas un mūsu valsts drošības pamats;

-          finanšu sistēmas drošības stiprināšanu, t.sk. noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma apkarošanas sistēmas uzlabošanu.

Tikšanos laikā Valsts prezidents informēja partiju pārstāvjus, ka jaunajā Saeimā atkārtoti iesniegs nepilsoņu bērnu likumdošanas iniciatīvu, kā arī uzturēs savu iniciatīvu par labiem likumiem.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi Valsts prezidents rīkojumu par nākamā Ministru prezidenta aicināšanu varēs izdot tikai pēc tam, kad līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uz pirmo sēdi 2018. gada 6. novembrī būs atkāpies esošais Ministru kabinets.

Top komentāri

Nekādā gadījumā!
N
Pabrika kandidatūru absolūti izslēgt ,citādi būs bēdīgs stāvoklis !
Elziņa
E
Zīli jau atšuvuši. Pareizi vien ir.
Ilona Kulda
I
Vējonis, visticamāk, virzīs to kandidātu, kuram būs 51 balss Saeimā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas