Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējonis nenosauc potenciālo valdības galvu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc piektdien notikušās sarunas ar Jaunās Vienotības virzīto premjera amata kandidātu Krišjāni Kariņu izlēmis vēl oficiāli nenominēt ne viņu, ne kādu citu pretendentu premjera postenim.

Vējonis norādīja, ka partijas vēl nav spējušas atrast kopsaucēju, tāpēc arī Ziemassvētku laikā jāturpina sarunas un jāmēģina vienoties par tādu premjera amata kandidātu, kuram būtu nodrošināts Saeimas vairākuma atbalsts.

"Mums ir nepieciešama stabila valdība, kurai būs  jālemj ļoti svarīgi jautājumi, pirmkārt, par finanšu sektora sakārtošanu," uzsvēra Vējonis.

Vējonis pavēstīja, ka ar partiju pārstāvjiem tiksies pēc Ziemassvētkiem, lai "runātu par to progresu, kas noticis viņu savstarpējā komunikācijā".

Viņš uzsvēra, ka parlamentā ievēlētās politiskās partijas ir spējīgas panākt vienošanos par kopīgu darbu, tāpēc par Saeimas ārkārtas vēlēšanu iespējamību nevajadzētu runāt.

Sarunās par Kariņa vadītu valdību sarežģījumi parādījās pēc tam, kad KPV LV iekšlietu ministra posteni prasīja atvēlēt Aldim Gobzemam, kura neveiksmīgos centienus sastādīt Ministru kabinetu tostarp aizēnoja arī neskaidrība par viņa izredzēm saņemt pielaidi valsts noslēpumam, kas nepieciešams arī, lai sekmīgi pildītu iekšlietu ministra pienākumus.

Kariņš minēja, ka pašlaik ir izveidojies stabils topošās valdības kodols ar 50 balsīm parlamentā no Jaunās Vienotības, Attīstībai/Par! (AP), Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un nacionālā apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK). Tas ir labs kodols, bet ar to nepietiek, uzsvēra Kariņš, jo tādējādi nāktos paļauties uz atsevišķu parlamentāriešu balsīm no citiem politiskajiem spēkiem. ZZS aicināšana valdībā pagaidām vēl nav apspriesta - pret šo politisko spēku "sarkanās līnijas" aizvien uztur konservatīvie.

Viņš, nebūdams premjera amata kandidāts, turpināšot strādāt, lai tuvāko nedēļu laikā censtos paplašināt koalīciju. Viņš rēķinās, ka kompromisus šajās sarunās varētu rast.

Ir atvērts jautājums, kurš būs premjera amata kandidāts, taču pats Kariņš gatavs turpināt šo procesu kā JV vadītājs un meklēt iespējas izveidot maksimāli plašu centriski labēju koalīciju. 

Neskatoties uz šiem sarežģījumiem, gan Vējonis, gan Kariņš uzsvēra, ka valstī politiskā krīze nav.

Jau vēstīts, ka Kariņš ir atteicies iekšlietu jomu uzticēt Gobzemam, bet KPV LV paziņoja, ka savu nostāju nemaina.un aizvien grib šajā amatā redzēt Gobzemu un principā noraida iespēju strādāt Kariņa valdībā, ja netiek atbalstīta viņu izvēle uz ministru kandidātiem.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Kaspars
K
Prezidents ir situācijas ķīlnieks, jo Lembergs neļauj veidot valdību bez ZZS. ZZS negrib pazaudēt varu Rīgas pilī, jo tikai ZZS prezidents varēs izglābt Lembergu no cietuma
Līva
L
Ņemot vērā, kādas ambīciju spēles notiek, nav iespējams pašlaik iegūt vairākumu atbalstu. Ja nu vienīgi Gobzems izpildītu savu solījumu un aizbrauktu, bet, kā redzams, Gobzems savus solījumus nepilda
Tas jau no sākuma bija skaidrs,
T
ka KAPI.LV par visu cenu jātiek pie laupījuma (gobzemim šīs alkas ir bezizmēra, šmitam - kalmāri un astoņkāji, jo tie atbilst paša didža statusam un saturam), ja nē, tad vairs TIKAI destrukcija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas