Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vēlēšanu rezultāti var mainīt spēku samēru un ietekmēt valdības stabilitāti

"Lielie bosi mērķtiecīgi iet uz haosu, lai būtu Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas," Dienai pieļāva ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), lūgts komentēt pēdējo dienu sakritības. Laikā, kad Latvijā ierodas Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji, Tautas partijas (TP) dibinātājs Andris Šķēle un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) premjera kandidāts Aivars Lembergs katrs savā dienas laikrakstā rosina diskusiju par lata devalvāciju.

Dažas dienas vēlāk šo tematu piemin TP līderis Mareks Segliņš, ierunājoties arī par pensiju samazināšanu. Vienlaikus TP izplata paziņojumu, kurā aicina premjeru Valdi Dombrovski (JL) sniegt atbildes uz jautājumiem par valsts makroekonomisko situāciju.

M.Segliņa strīds ar V.Dombrovski "ir pārpratums, kura novēršana iznāca nervoza," skaidroja TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. Viņš vairākas reizes uzsvēra: "Tautas partija neplāno samazināt pensijas. Mēs esam vienojušies par lata stabilitāti. Nav partijā cita lēmuma." Ne jau pirmo reizi M.Kučinskis mierina sabiedrību pēc TP līdera M.Segliņa izteikumiem, kas tiek uztverti dažādi. Šoreiz tie izklausījās kā A.Šķēles aizsāktās diskusijas atbalss, ko vienlaikus var uztvert arī kā mēģinājumu kaitēt Jaunā laika (JL) tēlam — to nav grūti izdarīt, jo valdības vadītājs patiešām varēja rīkoties izlēmīgāk, neradot iespaidu, ka pirms vēlēšanam sabiedrībai netiek atklāts viss, kas to sagaida pēc 6.jūnija. Taču līdz vēlēšanām ir palicis pāris dienu un tajās noskaņot vēlētājus pret JL diez vai var pagūt. Tam sava veida apstiprinājums ir arī M.Kučinska teiktais: "Tas, kas šai valdībai vēl ir palicis, ir sabiedrības uzticība."

Ja TP kā tuvākais JL partneris valdībā būtu vēlējies palīdzēt V.Dombrovskim izlēmīgāk rīkoties, tad, visticamāk, izvēlētos citu komunikācijas veidu ar sabiedrotajiem. "Tā ziņa, ko mūsu partneri grib pagūt noraidīt vēlētājiem vēl pirms vēlēšanām, ir, ka Jaunais laiks ir nevarīgs un ka Starptautiskais Valūtas fonds nav apmierināts," pieļāva A.Kampars. Viņaprāt, ieguvis ietekmi Rīgas domē, LPP/LC līderis Ainārs Šlesers vēlēsies arī partijas atgriešanos valdībā. Viņa teiktais sasaucas ar A.Šlesera prognozi, ka "šīs valdības dienas pēc 6.jūnija ir skaitītas". A.Šlesers un A.?Šķēle ir politiskie domubiedri, un abām partijām ir ilga kopīgas sadarbības pieredze, ko tās domē varētu pilnveidot, ja vien TP tajā iekļūst, un tas arī varētu apdraudēt V.Dombrovska valdības stabilitāti.

A.Šlesers Dienai sacīja: "Mēs atbalstām šo valdību, kamēr tā rīkosies. Ja nerīkosies, tad nokritīs pati no sevis." Viņš atgādināja valdības neizpildīto solījumu — maijā iesniegt Saeimā budžeta grozījumus. Viņaprāt, ir divas iespējas — vai nu Saeimas atlaišana, kas būtu vissliktākais variants, vai arī šī valdība atkāpjas un Valsts prezidents nākamās veidošanu uztic bezpartijiskam premjeram. Jau TP vecbiedrs Gundars Bērziņš agrāk prognozēja līdzīgi nemierīgu politisko situāciju. A.Šlesers savus secinājumus pamato ar valdības partiju ietekmes samazināšanos pašvaldībās pēc vēlēšanām, un tādā gadījumā tās nespēšot veikt reformas un pieņemt nepopulārus lēmumus. Pirmsvēlēšanu prognozes gan liecina, ka JL ir cerības uz labu rezultātu Rīgā, savukārt TP un ZZS — novados.

Arī Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis pieļauj, ka pašvaldību vēlēšanas var atstāt iespaidu uz valdību, ja pēc tām mainās partiju ietekme. "Nav šaubu, ka spiediens no jaunajām pašvaldībām uz valdību būs," uzskata sociologs. Viņaprāt, tas notiks, ja mainīsies politisko spēku kompozīcija Rīgas domes koalīcijā, tajā ienākot Saskaņas centram, — neatkarīgi no tā, vai SC būs kopā ar JL vai ar LPP/LC. Spiediens uz valdību būšot arī tāpēc, ka tās lēmumi par budžetu skar pašvaldības. Valdošās koalīcijas pretoties spēju bremzēs vairāki iemesli — tās nespēja ātri pieņemt lēmumus, sabiedrības neuzticība, kā arī tas, ka šīs "koalīcijas mandāts ir morāli ārkārtīgi novecojis, bet pašvaldībām būs svaigs mandāts", uzskata A.Freimanis. Viņš atgādina, ka A.?Šlesers nav pirmais, kurš brīdina par pašvaldību vēlēšanu ietekmi uz valdību. Tādus signālus ir raidījis arī G.?Bērziņš, spriežot, ka pašvaldībām jāņem vara valstī. To varot uztvert arī kontekstā ar attiecību problēmām starp TP Rīgas un reģionālo eliti, kuras ietekmes nostiprināšanās pēc vēlēšanām var izraisīt arī izmaiņas partijā, pieļauj A.Freimanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas