Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Vēršas policijā, uzskatot sevi par cietušajiem VID datu noplūdes lietā

Valsts policijā vērsusies viena privātpersona un divi uzņēmumi, kas uzskata sevi par cietušajiem datu noplūdes lietā no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzes, Diena.lv informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane-Zobena.

No viņas sniegtās informācijas gan secināms, ka iesniedzēji par cietušajiem vēl nav atzīti.

"Ir pieteikušies cilvēki - gan privāto tiesību juridiskās, gan privātpersonas -, taču viņu procesuālais statuss vēl nav noteikts," informēja L.Neimane-Zobena. Plašāku informāciju par iespējamajiem cietušajiem viņa nesniedza.

Valsts policija norāda, ka pieteikties var visas personas, kurām ar VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datu neatļautu iegūšanu un publicēšanu tika nodarīts jebkāds kaitējums.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) ceturtdien Saeimas sēdē pirms lemšanas par viņas demisiju savā runā atkārtoti norādīja, ka starp Neo jeb Ilmāra Poikāna iegūtajiem dokumentiem nav amatpersonu algas vien, tur ir privātie uzņēmumu dati, bankas konti un cita nepubliskojamā informācija, kas skar, piemēram, tiesnešu ģimenes locekļus, ir arī komercuzņēmumu pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas, kas nav domātas citu acīm. "Policija šobrīd skaidro, kādam mērķim šie dati ir sistematizēti. Es domāju, ka man nav jums jāskaidro, ko šodien ir iespējams izdarīt, ja tavā rīcībā ir citas personas bankas konta numurs un personas kods. Uzņēmēji visu šo laiku dzīvo pastāvīgā uztraukumā, ka iegūtā informācija par viņu uzņēmumu var tikt izmantota negodīgai konkurencei vai krāpnieciskās interesēs. Vai pie šādiem apstākļiem policijai bija pasīvi jāsēž malā un nebija jācenšas noskaidrot, kam ir pieejami privātpersonu un uzņēmumu dati, vai tie jau nav tikuši izmantoti? Kāpēc šajā situācijā, iestājoties par preses brīvību, Jūs neaizstāvat uzņēmēju intereses, lai viņu dati tiktu aizsargāti?"

Pirms tam LNT raidījumā 900 sekundes viņa teica, ka ceturtdien iespējams, parādīsies cietušie šajā lietā. Pēc viņas rīcībā esošās informācijas, uzņēmumi varētu vērsties policijā un lūgt atzīt sevi par cietušajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas