Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

VID atklāj mēģinājumu legalizēt 50 miljonus eiro

Valsts ieņēmumu dienests atklājis un apturējis vēl vienu grupējumu, kas palīdzējis atmazgāt naudu, mēģinot legalizēt 50 miljonus eiro jeb apmēram 35 miljonus latu.

VID Komunikācijas daļā aģentūru BNS informēja, ka šī grupējuma darbība bija saistīta ar Latvijā reģistrēto nodokļu maksātāju nelegāli iegūto līdzekļu legalizāciju, tomēr VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā nonākusī informācija norādīja arī uz centieniem paplašināt savu darbības teritoriju, piesaistot klientus no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Saskaņā ar Finanšu policijas rīcībā esošo informāciju ar noziedzīgo grupējumu saistītās personas bija sākušas pārrunas par kādā Eiropas Savienības dalībvalstī noziedzīgā ceļā iegūtu 50 miljonu eiro legalizāciju, izmantojot Latvijas finanšu sistēmu. Tā kā visu iegūto informāciju par konkrētās dalībvalsts uzņēmēju saistību ar "naudas atmazgāšanu" VID Finanšu policijas pārvalde gatavo iesniegšanai saviem sadarbības partneriem attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalstī, pagaidām sīkāka informācija par dalībvalsti un tās uzņēmējiem netiek sniegta.

VID ir konstatējis, ka lielā daļā gadījumu uzņēmumi, kas tiek veidoti "naudas atmazgāšanas" un citu finanšu noziegumu izdarīšanai, sākotnēji tiek reģistrēti uz tādas personas vārda, kura, iesniedzot dokumentus Uzņēmumu reģistrā, prot sevi pasniegt kā legālu uzņēmēju. Tālāk pēc visu nepieciešamo formalitāšu nokārtošanas jaunizveidotā juridiskā persona tiek pārreģistrēta uz citas personas, visbiežāk personas bez noteiktas dzīvesvietas, vārda. Tā kā attiecīgā juridiskā persona tiesībspēju iegūst ar Uzņēmumu reģistra lēmumu, VID šajā situācijā tiek nostādīts fakta priekšā, kad Nodokļu maksātāju reģistrā parādās uzņēmums, par kura amatpersonu pēc neilga laika kļūst persona bez konkrētas dzīvesvietas (bezpajumtnieks) vai persona, kurai ir nozaudēta vai nozagta pase.

Arī konkrētajā gadījumā "naudas atmazgāšanas" shēmā tika izmantoti tieši šādā veidā reģistrēti tā sauktie fiktīvie uzņēmumi. Proti, veicot analīzi, tika konstatēta fiziskās personas Pētera K. saistība ar vismaz 144 uzņēmumu reģistrāciju, no kuriem par lielāko daļu - 126 uzņēmumiem - VID jau ir veicis pārbaudes un lēmis par saimnieciskās darbības ierobežošanu un izslēgšanu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra.

Pēterim K. bija izdevies nodibināt vismaz 144 uzņēmumus, kurus viņš pēc visu reģistrācijas dokumentu saņemšanas pārreģistrēja uz citu personu vārdiem un nodeva attiecīgo finanšu shēmu veidotājiem. Saskaņā ar VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā esošo informāciju, tikai neliela daļa Pētera K. reģistrēto uzņēmumu nonāca konkrētā noziedzīgā grupējuma kontrolē. Pārējo viņa reģistrēto uzņēmumu padziļināta saimnieciskās darbības analīze, iespējams, novedīs pie citu ar "naudas atmazgāšanas" nelegālo biznesu saistīto noziedzīgo grupējumu darbības atmaskošanas.

Jau 21.jūlijā policija sāka kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apjomā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apjomā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Kriminālprocesa ietvaros Rīgā kopumā veiktas 13 kratīšanas, kurās izņemti "naudas atmazgāšanas" shēmā iesaistīto uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kredītkartes, kodu kalkulatori un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, kā arī skaidrā nauda 15,7 tūkstošu latu apjomā. Lietas ietvaros patlaban aizturētas trīs personas, tai skaitā Pēteris K., kuras ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas