Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

VID nezina, kad Vaškevičs varētu atgriezties darbā

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nav informācijas, kad darbā pēc slimības atvaļinājuma varētu atgriezties Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs. Tas neesot zināms arī viņa advokātam.   

Jau vēstījām, V.Vaškevičam anulēta pielaide valsts noslēpumam, kas viņam liedz turpināt darbu pašreizējā amatā. Taču, kamēr V.Vaškevičs atrodas uz slimības lapas, VID nevar pieņemt nekādus lēmumus par viņa atbrīvošanu vai atstādināšanu no amata.

Pats V.Vaškevičs plāno pārsūdzēt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par pielaides anulēšanu ģenerālprokuroram, apstiprina viņa advokāts Ainārs Platacis. Tādēļ V.Vaškevičs lūdzis SAB konkretizēt, kādu  iemeslu dēļ pielaide anulēta. Piektdien līdz darba dienas beigām V.Vaškeviča iesniegums SAB nav saņemts, sacīja biroja pārstāve Ieva Tančere.

Atkarībā no tā, kā ritēs pārsūdzēšanas process, VID vadība pieņems lēmumu par V.Vaškeviča atrašanos amatā, sacīja VID komunikācijas daļas vadītāja Agnese Grīnberga. Likums Par valsts noslēpumu nosaka, ja ģenerālprokurors pielaides anulēšanu atstās spēkā, tad ar V.Vaškeviču nekavējoties būs jāizbeidz darba attiecības, vai viņš jāpārceļ darbā, kas nav saistīts ar valsts noslēpumu. Savukārt, ja V.Vaškevičs atgriezīsies pirms pārsūdzēšanas process būs noslēdzies, viņš būs vai nu jāatstādina vai jāpārceļ citā amatā. A.Grīnberga uzsver, ka VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns vēl nav izlēmis kā rīkoties.  

V.Vaškevičs slimības lapu paņēma 28.jūlijā, trīs dienas pēc tam, kad SAB vadītājs Jānis Kažociņs parakstīja vēstuli par pielaides anulēšanu. V.Vaškevičs portālam Kriminal.lv gan apgalvo, ka ar vēstules saturu iepazinies tikai šo ceturtdien, 7.jūlijā.

VID rīcībā nav informācijas, kad V.Vaškevičs varētu atgriezties darbā. To nezin arī viņa advokāts Ainārs Platacis. "Ja man būtu šāda informācija, nekad nedotu. Jautājiet viņa ārstam." viņš saka, norādot, ka ārstniecības likums aizliedz izpaust informāciju par pacienta veselības stāvokli.

Jāatzīmē, ka V.Vaškeviča slimošana kavē arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veikto izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā muitniekam piemērots aizdomās turamā statuss par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonas deklarācijā un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos. Ļoti iespējams, ka, pamatojoties uz šī kriminālprocesa materiāliem, SAB viņam arī atņēma pielaidi. Netieši to Dienai iepriekš apstiprināja arī KNAB vadītāja Juta Strīķe: "Mēs esam snieguši SAB informāciju, kas var ietekmēt pielaidi valsts noslēpumam."

V.Vaškeviča advokāts A.Platacis, komentējot KNAB rīcību, uzsvēra, ka "tā ir vajāšana un atriebība, ka cilvēks ir atklājis un ziņojis, ka KNAB tiek zagta nauda". Advokāts atgādina, ka V.Vaškevičs jau kopš 2006.gada izplatījis medijos informāciju par naudas zagšanu KNAB, nesen viņš par to informējis arī prokuratūru, taču "dzirdīgas ausis Vaškeviča piedāvājums nav atradis". Jautāts, no kurienes V.Vaškevičam bijusi šāda informācija, advokāts atbild: "Acīmredzot cilvēks ir nopietns."

A.Platacis uzskata, ka SAB nebija tiesīgs pieņemt lēmumu par pielaides anulēšanu, neuzaicinot V.Vaškeviču un pārrunām un neuzzinot viņa viedokli. Kā V.Vaškevičs iepriekš norādījis kriminal.lv, lietā pieņemtais lēmums nav pamatots ar pierādījumiem, bet masu medijos izskanējušiem pieņēmumiem.

SAB neatklāj, kādēļ anulēta pielaide. Saskaņā ar likumu Par valsts noslēpumu pielaidi var anulēt vairāku iemeslu dēļ, tajā skaitā, ja atklājies, ka persona par sevi sniegusi apzināti nepatiesas ziņas, vai pārbaudē konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas