Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

VID noliedz pieļāvumus par labi organizētiem kontrabandas kanāliem caur Latviju

Latvijas Valsts ieņēmumu dienests, kura kompetencē ir kontrabandas atklāšana un novēršana, noliedz Īrijas muitas pieļāvumus un uzsver, ka nekādā ziņā nevar runāt par labi organizētiem kontrabandas kanāliem cauri Latvijai.

Kā ziņots, atsaucoties uz Īrijas muitas dienesta izmeklēšanas dienesta pārstāvi Urzulu O\'Nīlu, laikraksts "Irish Examiner" vēstīja, ka jaunu un labi organizētu kontrabandas kanālu dēļ no Baltijas valstīm būtiski palielinājusies cigarešu kontrabanda Īrijā.

Kontrabandas jomā dominē "labi organizētu un pieredzējušu" noziedznieku bandas no Lietuvas un Latvijas, kā arī citām Austrumeiropas valstīm, piemēram, Polijas, ziņoja Īrijas laikraksts.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūru LETA informēja, ka ik mēnesi arī Latvijā tiek aizturētas kontrabandas cigarešu kravas, taču nekādā ziņā nevar runāt par labi organizētiem kontrabandas kanāliem cauri Latvijai.

Regulāra un ilgstoša cigarešu kontrabanda lielā apjomā pa "iestaigātu taciņu" pašlaik nav iespējama gan VID struktūras - Muitas kriminālpārvaldes - attīstības dēļ, gan muitas kontroles uzlabošanas dēļ, kā arī tādēļ ka notiek intensīva sadarbība un informācijas apmaiņa kontrabandas apkarošanas jomā ar citām valstīm, tostarp arī ar Īriju.

VID norāda, ka palielinās ne tikai kontrabandas gadījumu skaits, bet arī atklāto pārkāpumu skaits.

Pēc pērnā gada maija un jūlija, kad VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki atklāja apjomīgas kontrabandas cigarešu kravas - vairāk nekā astoņus un 16 miljonus cigarešu - ir atklāti salīdzinoši nelieli nelegāli ievesto cigarešu daudzumi. Ir uzsākti kriminālprocesi, kā arī ierosinātas administratīvā pārkāpuma lietas.

Kā ziņots, "Irish Examiner" vēstīja, ka līdz ar jaunās kontrabandas metodes parādīšanos, kad vieni un tie paši cilvēki vairākas reizes šķērso robežu, nogādājot valstī nelielas kontrabandas preču partijas, pēdējo divu gadu laikā par 240% pieaudzis konfiscēto kontrabandas preču daudzums.

Muitas pārstāvji pavēstīja, ka ik mēnesi konfiscē vidēji 1300 cigarešu.

"Kontrabandas preču konfiskāciju skaits ir sakāpis debesīs, jo tagad sastopamies ar jaunu fenomenu - vairākkārtīgu nelielu preču daudzumu ievešanu no jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm," sacīja Īrijas Muitas izmeklēšanas dienesta pārstāve Urzula O\'Nīla.

Ievērojams kontrabandas pieaugums Īrijā pieredzēts līdz ar desmit jaunu dalībvalstu pievienošanos ES 2004.gada maijā un lielu imigrantu skaita pieplūdumu no Austrumeiropas valstīm.

Īrijas muitas apkopotie dati liecina, ka konfiscēto cigarešu daudzums no 3969 2004.gadā pieaudzis līdz 13 423 2005.gadā un 15 497 2006.gada pirmajos 11 mēnešos.

O\'Nīla norādīja, ka caur Dublinas lidostu ik mēnesi kontrabandas ceļā valstī ieved vidēji divus miljonus kontrabandas cigarešu, kas paslēptas pasažieru bagāžā.

Viņa uzsvēra, ka daži no šiem kurjeriem šķērso robežu pat trīs reizes nedēļā. Turklāt kontrabandisti šādi pelna lielu naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas