Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

VIDEO: Policija veic kratīšanu žurnālistes Naglas mājās; Domburs: tas ir nonsenss

Otrdienas vēlā vakarā Latvijas televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas mājās policija veikusi kratīšanu, vēsta LTV ziņu raidījums _Panorāma _mikroblogošanas vietnē Twitter.

Žurnāliste LTV ziņu dienesta interneta lapā publicētā video stāsta, ka kratīšana notikusi apmēram divas stundas, tika paņemts viņas personīgais dators, ārējais cietais disks un vairākas zibatmiņas. I.Nagla uzskata, ka vēršanās pret žurnālistu un kratīšana žurnālista mājās ir klaja vēršanās pret preses brīvību.

"Cilvēks, ko policija ir aizturējusi, turot aizdomās, ka tas varētu būt Neo, ir kontaktējies ar mani un uz tā pamata arī tika veikta kratīšana. Pēc būtības tas nozīmē, ka pie jebkura pētnieciskā žurnālista, kas ir kontaktējies ar kādu cilvēku, kurš nonāk aizdomās turamā statusā vai ir iesaistīts kādā krimināllietā, var mājās ierasties policija un veikt kratīšanu un izņemt informācija par konkrēto un jebkuru citu avotu," Nozare.lv norāda žurnāliste.

Viņa šo situāciju uzskata par nopietnu draudu preses brīvībai. "Likums mums atļauj aizsargāt avotus un tas ir veids kā mēs strādājam. Patlaban intensīvi apdomājam tālāko rīcību," sacīja I.Nagla.

"Protams, mēs esam sašutuši. Likums, no vienas puses, it kā pasargā žurnālistu, jo viņam informācijas avots jāatklāj tikai ar tiesas spriedumu, taču, no otras puses, atnākot policijai uz māju un izņemot datoru, veidojas absurda situācija. Kā lai žurnālists strādā, ja viņš nevar likumīgi pasargāt savus informācijas avotus?" BNS notikušo komentēja LTV ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis.

Skarbāk par policijas rīcību izsakās žurnālists Jānis Domburs, sakot, ka tas ir "nonsenss". Viņaprāt, kratīšana būtu pamatota tikai tad, ja būtu konkrēti pierādījumi, ka I.Nagla ir noziedznieks jeb Neo, par ko viņam ir pamats šaubīties.

“Ja, teiksim, policija klasificē žurnālistu kā pilsoni, kas ir izdarījis kriminālu noziegumu, viņu, protams, var kratīt, lai asiņaino nazi atrastu, bet, ja šajā gadījumā kratīšana ir saistīta ar kriminālprocesu, kas ir sākts pret Neo, un tiek veikta, lai izņemtu no žurnālista pierādījumus nevis nozieguma izdarīšanas rīkus, tas ir nonsenss un murgs,” viņš saka un uzsver, ja policija tā rīkojas, tad var aizmirst par informācijas avota neizpaušanas tiesībām.

Pēc J.Dombura teiktā, svarīgi ir saprast, kas kratīšanu ir sankcionējis un kādi bijuši motīvi.

Latvijas Žurnālistu savienības priekšsēdis Juris Paiders paziņojis – ja policija šādā veidā mēģinājusi noskaidrot žurnālista informācijas avotu, tad tas ir klajš likuma pārkāpums.

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) pauž sašutumu par tiesībsargājošo iestāžu darbību, veicot kratīšanu žurnālistes mājās, lai noskaidrotu žurnālistes informācijas avotu. LPIA uzskata, ka šādi tiek ietekmēta preses brīvība valstī un neatkarīga pētnieciskā žurnālistika, informē LPIA valdes priekšsēdētājs Ivars Zariņš.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) personiski sekos līdzi tam, lai izmeklēšanas laikā Valsts policija precīzi un atbilstoši likumam veiktu procesuālās darbības un tādējādi nerastos šaubas par preses brīvības ierobežošanu un iejaukšanos žurnālistu profesionālajā darbībā, informē preses sekretārs Mareks Matisons.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošajām iestādēm ilgi neizdevās identificēt Neo, kurš internetā regulāri publiskoja iegūto informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzes. Pirmos datus Neo nodeva LTV rīcībā un par caurumu valsts iestādes datu bāzē pirmo reizi stāstīja De facto un žurnāliste I.Nagla.

(papildināta ar LPIA viedokli)

(pievienota saite uz video labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

VIDEO: Ilze Nagla kratīšanu vērtē kā klaju vēršanos pret preses brīvību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ar mazāku pensiju

Vairāki faktori ilgtermiņā negatīvi ietekmē sieviešu pensijas apjomu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas