Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Vīķe-Freiberga gandarīta par paveikto, kandidējot uz ANO ģenerālsekretāra amatu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir gandarīta par paveikto, kandidējot uz ANO ģenerālsekretāra amatu, aģentūru BNS informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.Pēc Rozenbergas teiktā, prezidente ir gandarīta par to, cik daudz divos balsojumos izdevies sasniegt Latvijas, Baltijas un Austrumeiropas valstīm kopā.

"Tie principi, par kuriem tika runāts, izvirzot viņas kandidatūru, nesa pozitīvu sensāciju," sacīja Rozenberga un piebilda, ka "nekas vēl nav beidzies".Prezidentes preses sekretāre norādīja, ka arī daudzi komentētāji pasaulē uzsver, ka Vīķe-Freiberga ir ierakstījusi savu vārdu ANO vēsturē.Rozenberga, paužot prezidentes viedokli, uzsvēra, ka "arī ANO ģenerālsekretāra ievēlēšanas procesam jākļūst caurspīdīgam, atvērtam un demokrātiskam, tam nav jārada mākslīgas robežas starp reliģijām, dzimumiem un citām iezīmēm".Jau vēstīts, ka ANO Drošības padomē (DP) pirmdien notika ceturtā neoficiālā aptauja par ANO ģenerālsekretāra kandidātu. Tajā, tāpat kā visās iepriekšējās, vislielāko atbalstu guva Dienvidkorejas ārlietu ministrs Bans Kimūns, bet trešajā vietā, tāpat kā iepriekšējā aptaujā, bija Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kuras kandidatūrai uzlika veto divas no DP pastāvīgajām dalībvalstīm.Visās aptaujās - jūlijā, 14.septembrī, 28.septembrī un pirmdien - tika rīkots aizklāts balsojums. Pirmdien notikušajā aptaujā DP pastāvīgās un nepastāvīgās dalībvalstis lietoja dažādas krāsas biļetenus un bija iespējams noskaidrot, vai kāda no pastāvīgajām dalībvalstīm ar veto tiesībām ir pret kādu konkrētu kandidatūru.Pamatojoties uz neoficiālās aptaujas rezultātiem, ASV vēstnieks ANO Džons Boltons aicināja Drošības padomi "iespējami drīz, cerams, šonedēļ", izlemt, kad rīkot oficiālu balsojumu par jauno ANO ģenerālsekretāru, kurš nomainīs šajā amatā Ganas pārstāvi Kofi Annanu. Annans, kurš bijis šajā amatā 10 gadu, noliks savas pilnvaras decembra beigās.Paredzēts, ka astoto ANO ģenerālsekretāru oktobrī izvēlēsies ANO Drošības padome, kuras piecām pastāvīgajām dalībvalstīm būs izšķiroša loma lēmuma pieņemšanā, jo tām ir veto tiesības. Padomes izvēlēto kandidātu apstiprina ANO Ģenerālā Asambleja.ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, kura otrais piecu gadu termiņš šajā amatā noslēgsies gada beigās, ir atzinis, ka lielākā daļa ANO dalībvalstu uzskata, ka viņa pēctecim ir jābūt no Āzijas, tādējādi ievērojot nerakstīto principu par ģenerālsekretāra izvēli no visiem pasaules reģioniem pēc kārtas. Savukārt ASV un Lielbritānija norāda, ka pilsonībai nevajadzētu ietekmēt ģenerālsekretāra izvēli.2005.gada aprīlī Vīķe-Freiberga tika iecelta par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ANO reformu jautājumos. Viņas izredzes tikt ievēlētai ANO ģenerālsekretāra amatā bija vairojis tas, ka ANO līdz šim nekad nav vadījusi sieviete, turklāt Āzija var nebūt vienota savu kandidātu atbalstīšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas