Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vilkaste zemi pārdevusi divas dienas pēc zonējuma maiņas

Zemes gabalu Mežaparkā, saistībā ar kura zonējuma maiņu uzņēmēja Ināra Vilkaste, iespējams, kukuļojusi domes amatpersonas, viņa pārdeva par aptuveni 30 miljoniem latu tikai divas dienas pēc tam, kad Rīgas domes deputāti bija nobalsojuši par jauno pilsētas teritorijas plānojumu, kas nu atļāva šajā vietā būvēt dzīvojamās mājas un palielināt stāvu augstumu, noskaidroja Diena.

Pilsētas attīstības departaments norāda, ka apbūves nosacījumi nav mainīti tikai I.Vilkastes zemei, bet vienlaicīgi arī citām un šī apkārtne kā viens no augstceltņu izvietojuma centriem bija paredzēta jau 1979.gadā. Štālberga versijaKorupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pamatojoties uz izmeklēšanas interesēm, pagaidām nesniedz nekādus komentārus par kriminālprocesu, kura ietvaros piektdien tika izdarīta kratīšana I.Vilkastes birojā un mājās. Tomēr uz iespējamo saistību ar Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu norāda I.Vilkastes bijušā biznesa partnera Raimonda Štālberga pagājušajā gadā paziņotais, ka I.Vilkaste 2005.gadā devusi miljonu eiro lielu kukuli ietekmīgām Rīgas būvvaldes amatpersonām, lai panāktu izdevīgus nosacījumus I.Vilkastei piederošās zemes apbūvei Mežaparkā Rusova ielā 1. Pirmdien gan R.Štālbergs ar savas advokātes Allas Ignatjevas starpniecību atteicās atkārtoti apliecināt šo informāciju. Sniegt jebkādus komentārus _Dienai _nevēlas arī I.Vilkastes advokāts Ainārs Platacis. Taču laikrakstam _5min _viņš uzsver, ka I.Vilkaste nekad nav devusi šādu kukuli un tā esot tikai R.Štālberga versija. Ja būtu sakars ar kukuļdošanu viņa jau būtu arestēta, pieļāva advokāts. A.Platacis pagaidām "nedrīkstot runāt" par neoficiālo informāciju, ka I.Vilkastei jau piemērots aizdomās turamās statuss. Var būvēt pat virs 25 stāviemAttīstības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Ābeltiņa stāsta, ka zonējums zemes gabalam Rusova ielā 1, kas atrodas starp Ķīšezera, Rusova un Ezermalas ielu, mainīts līdz ar pašreizējā teritorijas plānojuma pieņemšanu 2005.gada 20.decembrī. Iepriekšējā attīstības plānā tā bija darījumu apbūves teritorija, tagad — centra apbūves teritorija, kas nozīmē, ka tājā pieļaujama intensīva apbūve ar dzīvojamām un darījumu ēkām. Palielinājies arī ēku augstums līdz pat 25 un vairāk stāviem. M.Ābeltiņa skaidro, ka zonējuma maiņa notikusi ievērojot pēctecības, kā arī decentralizācijas principu, kas paredz pilsētas vēsturiskā centra atslogošanu un spēcīgu apkaimju izveidi maģistrālo krustojumu rajonā. Tādēļ arī par intensīva centra apbūves teritoriju tika izvēlēta Rusova, Stienes, Mirdzas Ķempes, Kokneses, Ungura un Ķīšezera ielu apkārtne.


Ātri pārdod


Kā liecina Valsts zemesgrāmatas dati, I.Vilkaste divas dienas pēc labvēlīgā domes balsojuma 22.decembrī īpašumu, ko iegādājās pirms pieciem gadiem par 175 tūkstošiem latu, pārdeva par 29,7 miljoniem. Kas bija sākotnējais īpašnieks nav zināms, bet ar trīs mēnešus vēlāk noslēgto pārjaunojuma līgumu par tās īpašnieku kļuva mēnesi svaigi dibinātais uzņēmums Mežaparks SPV, kura valdes loceklis ir iepriekšējā sasaukuma Rīgas mērs Gundars Bojārs (LPP/LC). Uzņēmums plāno tur izveidot jaunu mikrorajonu ar dzīvojamām un darījumu ēkām.

Kā noskaidroja Diena pretendents uz šo zemi sākumā bija arī AS Eldikrija, cita bijušā Rīgas mēra, domes korupcijas skandālā izskanējušā Andreja Inkuļa firma. Viņa birojā vēl martā KNAB veica kratīšanu, un pašu aizturēja. A.Inkulis tagad darījumu komentēt nevēlas, savukārt Eldikrija valdes locekle Mārīte Lipša stāsta, ka pati I.Vilkaste 2005.gadā piedāvājusi pirkt minēto zemi Rusova ielā 1. "Nodibinājām meitas uzņēmumu. Taču kāds cits maksāja vairāk," darījuma neizdošanos skaidro M. Lipša, piebilstot, ka šobrīd nekāda saistība ar īpašumu uzņēmumam nav.

Vilkastei, iespējams, apsūdzētās statuss

Jau vēstīts, ka piektdien I.Vilkastes darba un dzīvesvietā KNAB veica kratīšanu. Medijos neoficiāli izskanējusī informācija liecina, ka tā notikusi saistībā ar korupciju Rīgas domē. Laikraksta Telegraf rīcībā esoša informācija liecina, ka jau pagājušās nedēļas vidū viņai piemērots aizdomās turamās statuss. Savukārt TV3 raidījums Nekā personīga KNAB interesi par uzņēmēju saista ar Rīgas attīstības departamenta amatpersonas Raimonda Janitas liecībām, jo viņa advokāts Egons Rusanovs raidījumam apstiprinājis, ka R.Janita atzinies kukuļošanas starpniecībā vairākās epizodēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas