Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vilks: rūpniecības attīstība atkarīga no darbaspēka

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Econ
E
Lai attīstītos rūpniecība, kas atbilst pašreizējam ekonomikas potenciālam - brīvā darbaspēka spējām - ir nepieciešama būtiska darbaspēka nodokļu samazināšana. Tas tādēļ. ka emigrē lielākoties tie, kas atbilst vidēja līmeņa speciālistam Latvijas darba tirgus izpratnē, līdz ar to rūpniecības nozarei pieejami paliek tie, kam mazāks potenciālais darba ražīgums (mazākas spējas, mazāka kvalifikācija). Ar mazāku darba ražīgumu, savukārt, tiek saņemta mazāka darba alga. Līdz ar to runas par augsti kvalificēto darbaspēku jau tagad ir b...s...., bet mazo darba algu saņēmēju darba nodokļu slogs ir vienkārši milzīgs, kas ražošanu Latvijā šajā maza darba ražīguma ražošanā padara neizdevīgu, tāpat kā minimālā alga jau iepriekš bija pārāk augsta atsevišķos Latvijas reģionos tā neatbilda mazkvalificēto darba ražīgumam, kādēļ darba vietas šajā darba tirgus segmentā arī neradās. Palielinātā minimālā alga un palielināts darbaspēka nodokļu slogs nozīmē tikai un vienīgi vēl lielāku emigrāciju, brīvi pieajamā darbaspēka vidējam profilam paliekot mazkvalificētākam (jo emigrē spējīgākie) un līdz ar to piemērotākam mazāka darba ražīguma rūpniecībai , taču no nepieļauj darbaspēka nodokļu sistēma, kas ir nedraudzīga maza darba ražīguma (kam atbilst mazākas darba algas) ražošanai un tā tikai uz priekšu pa apli, arvien palielinoties sabiedrības novecošanai un samazinoties kvalifikācijas līmenim. Tā teikt - ekonomika ir ekonomika, un Latvija nav nekāds īpašais gadījums, kur ekonomikas likumi darbotos citādāk. Par investīcijām - ražošanā netiek investēts, ja nav, kas strādā. Par Latvijas emigrāciju, īpaši - jauno cilvēku, ko izraisījusi krīze, ir runāts pietiekami starptautiskajā biznesa presē, lai potenciālie investori vairītos investēt. Līdz ar to ražošanas investīcijas kļūst mazāk reālas, bet reālākas kļūst investīcijas, kur nepieciešams maza skaita, ļoti augsta līmeņa darbaspēks (ko paši investori nepieciešamības gadījumā var pievest no kādas citas valstis) un vienlaikus pietiekami liela apmēra platības (tā tad var būt gan ļoti augstās produktivitātes lauksaimniecība, gan loģistika (noteiktu lietu uzglabāšanas sakarā)). Vēl paliek arī, protams, koku izciršana, ko vēl kādus laiku var turpināt, tomēr arī kokiem nepieciešams laiks, lai ataugtu. Ja būtu laiks, vēl varētu aprakstīt kā dažs labs cits ēnu ekonomikas apkarošanas pasākums visu šo situāciju ar ražošanas investīciju izstumšanu darbaspēka sakarā vēl vairāk saasina, bet pašreizējā LV pozīcija ir laikam pierādīt, ka ekonomikas likumi LV nedarbojas, tā kā atlikšu.
ta tas ir
t
Latvijā partikas cenas ir vinas no dārgākajām ES, paskataties cik nopelna maxima un Rimi karteļi viss iet miljonos, valdība nekad nav aizstāvējusi pa īstam iedzivotāju intereses, izpārdevuši un atdevuši Latvijas uzņēmumus par kapeikām ārzemniekiem- Diena, bankas- Hansabanka, Latvijas Gāze, visu ko var to atdod un tā kļūst par miljonāriem un miljardieriem izpārdodot Tautas īpasumus, Latvijā godīgiem cilvēkiem ir izdzīvot loti grūti, tādēļ daudzi aizbrauc, apnicis noskatīties uz visatlautību tiesas, prokauratūras, banku uut. visā, paliek pretīgi te dzīvot, jo nekas nemainās, tikai tukši un melīgi solījumi, kad acimredzmi redzam, ka grimstam purvā.
ta tas ir
t
LATVIJAS LIELĀKĀ PROBLĒMA, ka ministru amatos °tup neprofesionaalli, kas neko nejeedz no reaalaas dziives un sausmas iestajas tiem, kas saprot uz kurieni virzas Latvija - bezdibeni. Pilniiga vienaldziiba par notiekosajiem procesiem, kas notiek apkaart, galvenais ir atrasties un ienemt kaaroto amatu, valsts sakartossana? Kas ta taada!?
Valdis
V
Pareizi. Viss būs atkarīgs no darbinieku ekspluatācijas līmeņa. Jo nežēlīgāk tiks ekspluatēti izmisumā nonākušie cilvēki, jo straujāk attīstīsimies...
Jukums
J
Tā arī ir grāmatvediska pieeja, kuras rezultātā cilvēks tiek uztverts vienkārši kā runājošs darba rīks. Vienkārši - ja ir skaidri redzams, ka šajā profesijā paēdis nebūsi, tad to uztver kā pagaidu darbu - tik ilgi kamēr atrod labāku.
Grāmatvede
G
Rūpniecības attistība nu tiešām nav atkarīga no darbaspēka. Par piemēru varu minēt apģērbu rūpniecību. Kvalificētus šūšanas tehnologus štābeļiem ražo RTU. Apģērbu dizainerus - Mākslas akadēmija. Bet vai tāpēc mums ir apģērbu ražotnes. Nē.Pērkam Ķīnas kankarus un Gerkena smirdošos vanckarus.(ienākot veikalā nepatīkama pelējuma smaka.) Kāpēc? Trūkst darbaspēks vai speciālisti? Netrūkst. Tātad ir citi apstākļi, kas nosaka, ka ražot apģērbus Latvijā priekš Latvijas iedzīvotājiem nav rentabli.Varbūt tas ir nesamērīgi augstais valūtas kurss, kas veicina šo preču importu un neveicina ražošanu uz vietas.
Jukums
J
Šajos 20 posta gados visas valdības ir cilvēkiem demonstrējušas vienu patiesību, kuras pašas aktīvi ir uzturējušas spēkā Un tā ir : AR DARBU BAGĀTS NEKĻŪSI. Bagāts var kļūt tikai kaut ko pārdalot, likvidējot, organizējot valsts pasūtījumus, tiekot padomēs un valdēs utt.Vēl vairāk demostratīvā veidā sabiedrībai - jau no Godmaņa pirmās valdības laikiem un līdz pat šai dienai tiek demonstrēts, ka nebūt nav jābūt kompetentam attiecīgajā jomā lai kļūtu bagāts - zināšanas šeit nespēlē noteicošo jomu, bet gan piekļuve informācijai, sakari ar noteiktu cilvēku loku un personiskās īpašības - sirdsapziņas neesamība, bezkaunība, spēja melot utt. Loģiski, ka šāda piekoptā politika izraisa darba vides degradāciju un arī tai sekojošo izglītības novirzienu izkropļošanu. Citiem vārdiem, studenti iet tur, kur nākotnē ir iespējams sēdēt padomēs un zagt, nevis ko pelnīt ar darbu. Tiem, kuriem nepaveicas, ir iespēja kļūt par kādu ierēdni. Tikai, šāda situācija nevar ilgt bezgalīgi, jo darba cilvēki reiz vienkārši klusā veidā pasaka - pietiek! Mēs vairs nevēlamies uzturēt šo ierēdņu varzu un labāk izbraucam no valsts. Jo ir jau nozagts un izlaupīts visu iepriekšējo paaudžu sastrādātais, bet zagšana joprojām turpinās - nu jau uz nākamo paaudžu rēķina. Kāda ir izeja? Ir atklāti jāatzīst šo murgu kas noticis, valdības un saeimas vārdā jādod oficiāls notikušā izvērtējums. Un jāmaina situācija, ka tie, kuri pārdala citu saražotās vērtības nopelna vairāk nekā tie, kuri šīs vērtības rada. Ja tas nenotiks, tad sekos tālāka lēna sabiedrības degradācija un kā sekas - tālāka valsts izputēšana un slīgšana parādos, cilvēku jau tā zemā dzīves līmeņa pazemināšanās - nekāda ķīniešu ievešana te arī nepalīdzēs. Ir vajadzīgas radikalas reformas, kuras joprojām nav pat sāktas. Un Vilka kungs kopā ar citiem "ekspertiem" varēs turpināt grābstīties gar sekām, nevis runāt par cēloņiem. Jums liekas, ka mani uzskati ir pārāk asi? Tad vēlreiz uzmanīgi paskatieties visapkārt!
arī prom
a
... neķeriet krenķi ... Nu nebrauks uz lv nekādi imigrantu bari ... pat "tranzītā" uz citām ES valstīm nē ... lv stipri un tālu atpaliek pat no vidusmēra Eiropas valstīm ... un ne vien algās - visā ! Jēdzieni ķipa "cilvēka cienīga dzīve" sen ir ne vien vulgarizēti un izvirtuši, bet pat aizmirsušies ... Sadzīves apstākļi, brīvā laika pavadīšanas iespējas, atmosfēra sabiedrībā, attiecības starp cilvēkiem, tīrība (?) uz ielām, sabiedriskā un pārējā transporta organizācija ... da paņem jebko - viss ir "pakaļā" salīdzinot ar JEBKURU Eiropas valsti ... IKVIENAM emigrantam SAVĀ valstī ir ko atstāt ! Tādēļ viņam vajag RADIKĀLU atšķirību jaunajā mītnes zemē - citādi nemaz nav vērts no savas ārā kustēties ... A lv ... nu neatšķiras ne ar ko principiālu ne no vienas trešās pasaules banānu republikas ... Nerunājot nemaz par sakarīgiem, kaut ko panākt-paveikt-darīt gribošiem cilvēkiem, pat salašņām patīk droša, pārtikusi, nodrošināta dzīve un nākotne ... ... paskatiet, ko lv valdība dara ar bērniem un pensionāriem - kāda te var būt doma par drošību nākotnē ? Jums tak vai katram ir draugi-radi ārzemēs ... pavaicājiet viņiem - ar KO viņu mītnes zeme atšķiras no lv ... Galvu lieku ķīlā - algu kā pirmo un vienīgo viņi neminēs NEVIENS ...
Iedzersim
I
Ir nepieciešami masveida inženieru kursi bezdarbniekiem ar sertifikāciju, sertifikāts svarīgāk par diplomu.
Ingemars
I
Labi pateikts. piekrītu, uzņemēji ļaunprātīogi izmanto Latviešu strādniekus
!
!
Doma absoluti skaidra - valsts visu darot izcili pareizi, nozares ari esot superigas, tik tie iedzivotaji nikuli un pabalstu prasitaji, tapec, kad visi striki truks, mums teiks, ka pie vainas esam mes - ka vaji nodoklu maksataji, ka neizglitoti, ka parak daudz prasa no valsts, ka trauce valdibai stradat .... Si nots, izskatas, ir stabili uznemta. Ta ir augsnes sagatavosana, lai vienbrid pateiktu - tagad ir jaielaiz labaki, mazakas algas prasosi arzemnieki.
Grāmatvede
G
Finasu ministrs - ģeogrāfs. Tās tak ir šausmas Latvijai.
Labvēlis
L
Galvenais un pats svarīgākais nosacījums jebkuras rūpniecības attīstībai - tirgus, maksātspējīgs pieprasījums un realizācija. Viss pārējais ir otršķirīgs un samērā viegli un ātri atrisināms. Ja tev krīt realizācija, tad tavs kvalificētais darbaspēks būs jālaiž bezalgas atvaļinājumā vai jāaptur uzņēmuma darbība. Šodien galvenā ražošanas problēma ir tā, ka pēdējos 30 gados visa infrastruktūra un ražošanas jaudas tika radītas un pielāgotas nemitīgi pieaugošam pieprasījumam, ko nodrošināja nemitīgi pieaugoša kreditēšana un naudas masas pieaugums apgrozībā. Šobrīd ir problēma - krītot kreditēšanas apjomiem, iestājoties bezdarbam ražošanas jaudas ir daudz par daudz krītošajam pieprasījumam. Tamdēļ ražošana visā pasaulē strādā ar 70-80% noslodzi. Bet statistika rāda buksēšanu, te it kā pieaug, te it kā atkal krīt. Pie krītoša pieprasījuma un krītošas realizācijas rūpnīcas sāk ražot noliktavām un tas parauj statistiku augšā. Tad, kad realizācija no noliktavām notiek lēnāk nekā ražošanas process, tad ražošana tiek uz laiku apturēta un statistikā uzrādās mīnusi. Tā, tā ražošana tagad kuļās visā pasaulē. Investīcijas ražošanā principā ir bezjēdzīgas, jebšu jebkurš domājošs investors saprot, ka viņš nevar uzcelt rūpnīcu un konkurēt ar jau iestrādātu un esošu ražošanu, jo, lai viņš sāktu pelnīt viņam ir jāatsit rūpnīcas uzcelšanas izdevumi un jānodrošina lētāka cena tirgū. Esošie spēlētāji strādā maksimāli efektīvi un visas jaunākās tehnoloģijas ievieš kredītā. Un, ja tev kā investoram nav super puper jaunas tehnoloģijas ar kuru palīdzību tu pircējiem vari piedāvāt divreiz zemāku cenu nekā citi spēlētāji, tev nav jēgas nekādu ražošanu taisīt. Lai glābtu savas ražošanas ASV un ES pagājušos divus gadus realizēja naudas izmētašanu no helikoptera, kas izpaudās kā auto pārdošanas stimulēšanas programma. Tas bija vienkārši - pērc jaunu auto un valsts tev dāvina 3-5 tūkstošus dolāru. Tā, ka ražošana Latvijā būs stipri atkarīga no realizācijas nevis no darbaspēka. Darbaspēks kā reiz nav problēma.
cik garš, tik plats
c
darbaspēks ir atkarīgs no nodokļiem un no rūpniecības attīstības.
uznemeja
u
Vajag maksat stradniekiem , kvalificetiem Latviajs stradniekiem, vietejiem, pienacigu darba algu tad nebus siem zagliem, bleziem uznemejiem jasudzas par to, ka viniem trukst darba roku, jo Latvija ir bezdarba limenis virs 30%. Latvijas uznemeji, lielak dala ir zagli, blezi un vini ar stradniekiem apietas ka ar vergiem. Nu ir sadomajusies sanatazet Latviasj valdibu ar to, ka ir jaieved letais darba speks Latvija. Jacer, ka Latviajs valdiba nepaklausies siem zagliem, banditiem uznemejiem un noteiks ar likumu, ka savos uznememumos ir jaizmanto vietejais Latvijas darba speks un ka stradniekiem ir jamaksa tada darba alga kadu vini ar savu darbu nopelna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas