Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vilks: valdības rīkojums par tēriņu ierobežošanu gada nogalē nav apiets

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav ievērojis valdības rīkojumu, ar kuru iestādēm pagājušā gada beigās tika noteikti tēriņu ierobežojumi, kā arī aizliegta darbinieku prēmēšana, atklāj Valsts kontroles (VK) veiktā revīzija. Lai apietu valdības noteikumus, KNAB vairākus iepirkumus par decembri norēķinājās avansā jau novembrī, savukārt prēmiju vietā izmaksātas dāvanu kartes - arī tās iegādātas jau laicīgi novembrī, bet darbiniekiem izsniegtas decembrī.

KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks, kurš pagājušajā gadā pildīja biroja vadītāja pienākumus, norādīja, ka VK konstatētais, ka dāvanu kartes būtu izsniegtas decembrī, neatbilst faktiski notikušajam, jo rīkojums par biroja darbinieku apbalvošanu tika pieņemts 11. novembrī - divas nedēļas pirms valdības lēmuma par tēriņu ierobežošanu. Dāvanu kartes arī saņemtas novembrī, izņemot vienu darbinieku, kurš slimojis un to saņēmis decembrī. Dokumentos uzrādīts datums, kad izsniegta pēdējā dāvanu karte darbiniekam, uzsver KNAB. Tāpēc KNAB uzskata, ka nav pārkāpuši valdības lēmumu par tēriņu ierobežošanu. A. Vilks norāda, ka tā nav bijusi speciāla prakse, lai izvairītos no valdības lēmuma izpildes, bet šādas dāvānu kartes pasniegtas ik gadu.

VK uzskata, ka KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks, kas parakstījis rīkojumu par dāvanu karšu izsniegšanu 133 KNAB darbiniekiem, nav rīkojies atbilstoši valdības rīkojumā noteiktajam. 2008.gada decembrī apbalvojot 133 KNAB amatpersonas un darbiniekus ar dāvanu kartēm vērtībā līdz Ls 160, kopumā apbalvošanai izlietoti Ls 20 560. VK ir pārliecināta, ka KNAB nav ievērots Ministru kabineta protokollēmuma mērķis - nodrošināt valsts budžeta izdevumu racionālu un taupīgu izlietošanu. 

Dāvanu kartes vērtība katram darbiniekam bijusi atkarīga no nostrādāto mēnešu skaita pārskata gadā „par ieguldījumu KNAB 2008.gada darba rezultātu sasniegšanā, kā arī, lai veicinātu katra darbinieka ieinteresētību KNAB mērķu sasniegšanā un motivētu darbiniekus augsti profesionālam, kvalitatīvam un ilgstošam darbam KNAB”. Kaut arī dāvanu kartes KNAB ar nodošanas-pieņemšanas aktu pieņēma, apmaksu veica un izmaksās iegrāmatoja 2008.gada novembrī, saskaņā ar KNAB priekšnieka vietnieka apstiprināto aktu dāvanu kartes KNAB amatpersonām un darbiniekiem tika izsniegtas 19. decembrī.

Tāpat VK revīzijā secināts, ka KNAB jau 2008.gada novembrī veica maksājumus Ls 17 159 apmērā, kas bija veicami 2008.gada decembrī. Avansā samaksāts par telpu un mēbeļu nomu, to uzkopšanu, kā arī par automašīnu nomu. VK uzskata, ka tādējādi KNAB valsts pamatbudžeta izdevumi 2008.gada decembrī, neievērojot tobrīd valdības noteiktos tēriņu ierobežojumus, lai izdevumu faktiski nepārsniegtu vienu divpadsmito daļu no 2008.gadam plānotā izdevumu apjoma.

VK uzskata, ka atalgojuma sistēma KNAB nav caurskatāma, un sabiedrība negūst skaidru un patiesu priekšstatu par nodarbināto kopējo mēneša atalgojumu. Līdzīgi kā citās valsts iestādēs, arī KNAB ilgstoši maksātas piemaksas par pienākumu pildīšanu paaugstinātas darba intensitātes apstākļos, tāpat ir neskaidri prēmiju izmaksu kritēriji un KNAB savlaicīgi neieviesa VK pirms gada veiktajā revīzijā doto ieteikumu noteikt konkrētus kritērijus prēmiju piešķiršanai un to apjoma noteikšanai. Kopumā KNAB amatpersonām un darbiniekiem 2008.gadā bez dokumentāliem principiem un kritērijiem piešķirtas prēmijas no 20% līdz 120% apmērā no mēnešalgas.

Veicot degvielas norakstīšanas izdevumos pārbaudi, konstatēts, ka, lai arī oktobrī KNAB ir apstiprinātas jaunas veidlapas, kur paredzēts mēneša beigās norādīt degvielas atlikumu bākā, ne visās no tām tas tiek darīts. Līdz ar to KNAB 2008.gada izdevumos noraksta iegādāto nevis faktiski izlietoto degvielu, secinājusi VK.

Revidenti gan norāda, ka kopumā revīzijas apjomā ietvertajās pārskata daļās nav atklājuši būtiskas neatbilstības, un konstatētais ir nepilnības.


(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas