Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vilnītis precizētajā KNAB reglamenta projektā konceptuālas izmaiņas nav ieviesis

Izpildot premjera vēstulē minēto prasību, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis nosūtījis tam atkārtotai saskaņošanai precizēto KNAB reglamenta projektu.

Reglamenta projektā izlabotas tehniskās kļūdas, bet konceptuālas izmaiņas nav ieviestas, paskaidroja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga.

Vēstulē premjeram informēts, reglamenta projekts ir izstrādāts, pamatojoties uz valsts pārvaldes principa prasību, ka valsts pārvaldes institucionālo sistēmu pastāvīgi pārbauda un, ja nepieciešams, pilnveido.

Lai nodrošinātu efektīvu biroja funkciju optimizēšanu un darbības uzlabošanu attiecībā uz reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem, reglamenta projekts nosaka biroja struktūru atbilstoši KNAB likumā noteiktam.

Biroja reglamenta projektā iestrādātā struktūra atbilst valdības ieteikumos paredzētām valsts tiešās pārvaldes iestādes centrālā aparāta divu līmeņu struktūrvienību prasībām.

Reglamenta projekts izstrādāts, ņemot vērā uz Nacionālās drošības padomes pērnā gada jūnija lēmuma pamata ar premjera rīkojumu izveidotās starpinstitūciju komisijas gala ziņojumā norādītos ieteikumus.

Gala ziņojumā ir nepārprotami noteikts, ka ir risināms jautājums par strukturālām izmaiņām birojā, optimizējot funkcijas un uzlabojot darbību valsts reģionos.

KNAB atkārtoti vērsis premjera Valda Dombrovska uzmanību, ka komisija konceptuāli atbalstīja KNAB priekšnieka iesniegtajā projektā plānoto biroja struktūras modeli, paredzot teritoriālās nodaļas vietu Korupcijas apkarošanas departamenta sastāvā.

Birojs izvērtēja Valsts kancelejas Juridiskā departamenta atzinumu un attiecīgos gadījumos, kas neskar konceptuāli iepriekš atbalstītos jautājumus, un precizēja iekšējā normatīvā akta projektu.

KNAB vēstulē premjeram vērsis uzmanību, ka Valsts kancelejas Juridiskā departamenta sagatavotajā atzinumā ir saskatāmas pretrunas.

Piemēram, atzinumā norādīts, ka projektā paredzētais struktūras iedalījums neatbilst KNAB likumam.

Bet atzinuma punkts kā projekta nepilnību nosaka apstākli, ka nav paredzēta atsevišķa struktūrvienība tās funkcijas realizācijai, ko birojs no 2012.gada 1.janvāra pārņems no Valsts ieņēmumu dienesta, – valsts amatpersonu deklarācijās sniegto ziņu patiesuma pārbaudi.

KNAB vērš uzmanību, ka minētā funkcija iepriekšminētajā likumā nav paredzēta.

Turklāt iekļautais apgalvojums par teritoriālām nodaļām neatbilst starpinstitūciju komisijas atbalstītam struktūras modelim, kur teritoriālās nodaļas vieta ir paredzēta tieši Korupcijas apkarošanas departamenta sastāvā.

KNAB papildus informēja, ka Valsts kancelejā apstiprinātā biroja nodaļu vadītāju atalgojuma sistēma ir tiešā kopsakarā ar departamenta vadītāju atalgojumu.

Tāpēc, nodrošinot likumā noteikto biroja funkciju kompleksas realizācijas kapacitāti, pastāv nepieciešamība normatīvo regulējumu sakārtot atbilstoši faktiskajam stāvoklim, nostiprinot tiesību aktos divu līmeņu struktūrvienības, vienlaikus nepasliktinot biroja kvalificēto darbinieku sociālo stāvokli un garantijas.

Premjera preses seskretāres pienākumu izpildītāja Zanda Šadre aģentūrai BNS apliecināja, ka no KNAB ir saņemts precizētais reglaments un nodots juridiskai izvērtēšanai noteiktajā termiņā.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") marta beigās nav saskaņojis KNAB reglamenta projektu, ko KNAB priekšnieks viņam iesniedza februāra vidū, un lūdza Vilnīti to precizēt.

Dombrovskis vēstulē Vilnītim norādījis, ka Valsts kancelejas Juridiskais departaments ir konstatējis vairākas juridiskas neprecizitātes. Atzinumā norādīts uz kopumā desmit neprecizitātēm un nepilnībām.

Turklāt premjers ir saņēmis KNAB priekšnieka vietnieku un vairāku nodaļu vadītāju parakstīto vēstuli, kā arī biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrības vēstuli, kurās negatīvi vērtēts KNAB reglamenta projekts.

Reglaments, kuru Vilnītis sākotnēji iesniedza premjeram, paredz, ka KNAB sastāvā ietilpst centrālais aparāts un teritoriālās nodaļas un noteiktajām funkcijām korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī politisko organizāciju finansēšanas noteikumu izpildes un priekšvēlēšanu aģitācijas kontrolē.

Jaunās struktūras iedalījums paredz trīs patstāvīgās KNAB struktūrvienības: Korupcijas novēršanas departamentu, Korupcijas apkarošanas departamentu un Administratīvo departamentu.

Pašlaik departamentu birojā nav, ir divi priekšnieka vietnieki un desmit nodaļas. Saskaņā ar jauno reglamentu Korupcijas apkarošanas departamenta vadītājs vienlaicīgi būs arī KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas apkarošanas jautājumos.

KNAB priekšniekam, tāpat kā līdz šim, būs arī otrs vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos, taču viņš nevienu no departamentiem nevadīs.

Pērn izveidotā teritoriālā nodaļa, kas nodarbojas ar noziegumu izmeklēšanu reģionos atbilstoši jaunajam reglamentam ietilps Korupcijas apkarošanas departamenta sastāvā.

Biroja nolikums noteic, ka tā reglamentu izdod KNAB priekšnieks, saskaņojot to ar Ministru prezidentu. Līdz ar jaunā reglamenta apstiprināšanu spēku zaudēs 2009.gada 15.maija reglaments.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas