Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Visaktīvāk partijām ziedots jūlijā, gandrīz trīs reizes mazāk - novembrī

Ziedojumos visvairāk līdzekļu politiskajām organizācijām to atbalstītāji šogad atvēlējuši jūlijā, savukārt vistrūcīgākie partiju ienākumi bijuši novembrī, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā ievietotā informācija.

Novembrī, kad Saeimā norisinājās intensīvs darbs ar 2009.gada valsts budžeta likumprojektu paketi, partijas ziedojumos saņēma vien nedaudz vairāk nekā 43,5 tūkstošus latu, savukārt jūlijā to kopējie ieņēmumi no ziedojumiem sasniedza gandrīz trīskāršu summu - 109,5 tūkstošus latu.

Kopumā politisko organizāciju atbalstītāji 2008.gadā līdz pat ceturtajai adventei tām ziedojuši 727 573 latus.

Pēdējie ziedojumi gan bijuši tikai 15.decembrī - starp debatēm par ekonomikas stabilizācijas programmas pieņemšanu un jaunās novadu kartes noteikšanu.

No Saeimas koalīcijas partneriem finansiālo atbalstu decembrī saņēmusi vienīgi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas publiski strikti iestājusies pret valdības iecerēto administratīvi teritoriālo iedalījumu.

Ziedotāji adventes laikā visvēlīgākie bijuši pret Rīgas domē pārstāvēto Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP), kuras atbalstītāji tās labā šķīrušies no 19 525 latiem.

Nedaudz vairāk nekā 15 tūkstošus latu laikā no 1. līdz 22.decembrim saņēmusi partija "Jaunais laiks" (JL), gandrīz trīs reizes mazāk - 5,4 tūkstošus latu - ZZS, un ziedojumus 3,1 tūkstoša latu apmērā deklarējusi partija "Pilsoniskā savienība" (PS).

Līdz ar to joprojām līderpozīcijas saņemto ziedojumu apjomā pieder opozīcijā esošajam JL, kam šogad kopumā dāvināti gandrīz 176 tūkstoši latu.

Gandrīz par trešo daļu no JL ieņēmumu ziņā atpaliek finanšu ministra Ata Slaktera un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna pārstāvētā Tautas partija (TP), kas līdz 22.decembrim kopumā saņēmusi vien 120,6 tūkstošus latu.

LSDSP gada laikā deklarējusi nedaudz vairāk nekā 100 tūkstošus latu, gandrīz tikpat - 95,2 tūkstošus - arī ZZS.

Turpretī Ministru prezidenta Ivara Godmaņa partija "LPP/LC" gandrīz 12 mēnešu laikā no atbalstītājiem saņēmusi turpat pusi no šā apjoma - 50,9 tūkstoši latu. Nepilnus trīssimt latus no premjera partijas atpaliek opozīcijā esošais "Saskaņas centrs".

Atlikušajam koalīcijas partnerim - apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - ziedotāji no saviem ienākumiem atvēlējuši aptuveni 37,3 tūkstošus latu.

"Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" saziedoti 16 483 lati, bet PS ienākumi sasnieguši vien 12 752 latus. Augusta nogalē jaundibinātā partija "Sabiedrība citai politikai" savukārt pagaidām saņēmusi vien 3005 latus.

Lielu summu kopumā ziedojumos saņēmusi arī partija "Jaunie demokrāti" - 18 010 latu. Vairāk nekā 6,8 tūkstošus latu atbalstītāji no saviem ienākumiem atvēlējuši arī radikālajai partijai "Visu Latvijai!".

Savukārt Aivara Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" šogad deklarējusi summu 21 161 lata apmērā.

Līderpozīcijas kā viens no dāsnākajiem ziedotājiem saglabājis Andris Ameriks no LPP/LC, kurš savai partijai dāvinājis 10 tūkstošus latu. Šādu summu gan partijai ziedojis arī JL atbalstītājs Viesturs Šterns un TP - "Aizkraukles bankas" līdzīpašnieki Ernests Bernis un Oļegs Fils.

LPP/LC 9990 latu saņēmusi arī no valsts uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētāja Uģa Magones.

Vērienīgus ziedojumus 9500 līdz 9839 latu apmērā apvienībai TB/LNNK nav žēlojuši arī daudznozaru uzņēmuma īpašnieki Leons Jakrins un Guna Eglīte, kā arī partijas atbalstītājs Andris Riekstiņš. Deviņus ar pusi tūkstošus latu savai partijai ziedojis arī Garkalnes domes deputāts Mārtiņš Bauze-Krastiņš.

Vērienīgāko sponsoru desmitnieku ar deviņu tūkstošu ziedojumu noslēdz TP ģenerālsekretārs Aivars Tiesnesis.

Jau vēstīts, ka pirmajā pusgadā līdere saņemto ziedojumu ziņā gan bija Tautas partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas