Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Visas pensijas pieaugs? Atbildes uz jautājumiem un pieņēmumiem

Referenduma gaidās rodas daudz jautājumu un pieņēmumu par tā rezultātiem. _Diena _apkopojusi vairākus tautas nobalsošanai nodoto pensiju likuma grozījumu kontekstā biežāk dzirdētos jautājumus un pieņēmumus, kā arī attiecīgos skaidrojumus 1.Ja grozījumi stāsies spēkā, visas pensijas kļūs lielākas?

Grozījumi attiecas tikai uz minimālās vecuma pensijas aprēķināšanas kārtību. Tie nosaka, ka minimālā pensija aprēķināma pēc šādas formulas, par pamatu ņemot valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu Ls 45:

ja stāžs ir līdz 20 gadiem:

45 x 3 = Ls 135;

ja stāžs ir no 21 gada līdz 30 gadiem: 45 x 3,5 = Ls 157,50;

ja stāžs ir no 31 gada līdz 40 gadiem: 45 x 4 = Ls 180;

ja stāžs ir 41 gads un vairāk gadu: 45 x 4,5 = Ls 202,50.

Grozījumi arī neattiecas uz invaliditātes, apgādnieka zaudējuma vai izdienas pensijām.

2.Ja grozījumi stāsies spēkā, pensijas nebūs mazākas par iztikas minimumu?

Grozījumos nav paredzēts vecuma pensiju lielumu saistīt ar iztikas minimumu. Iztikas minimums ir statistiski aprēķināts lielums, kas mainās atkarībā no noteiktu preču un pakalpojumu kopuma cenu svārstībām. Šā gada jūlijā tas pārsniedza Ls 160, tātad arī tad, ja grozījumi stāsies spēkā, visas pensijas joprojām nebūs iztikas minimuma lielumā vai lielākas par to.

3.Grozījumi būs spēkā tikai līdz 2009.gada beigām, un pēc tam viss atkal būs pa vecam — minimālās pensijas zemākais slieksnis atkal būs Ls 49,50

Tas atbilst patiesībai tikai daļēji. Grozījumi, kas nodoti tautas nobalsošanai, attiecas uz pensiju likuma pārejas noteikumiem, kas šādu minimālās pensijas aprēķināšanu ar koeficientiem paredz līdz 2009.gada 31.decembrim. Taču, kā skaidrojusi Labklājības ministrija, tas nenozīmē, ka pēc šī datuma varētu tikt pārskatītas līdz šim laikam aprēķinātās un piešķirtās minimālās pensijas — neatkarīgi no tā, vai referendums notiks vai nē. Tātad pensijas samazinātas netiks.

Minimālās pensijas aprēķināšanai no 2010.gada valdībai jānosaka jauna kārtība, kas attiektos tikai uz jaunpiešķirtajām pensijām, proti, uz tām, kas tiks piešķirtas pēc 2009.gada beigām.

4.Vai pensiju likuma grozījumi neatbilst Satversmei?

Juridiski saistošu viedokli par šo jautājumu varētu pieņemt Satversmes tiesa (ST).

Līdz šim gan ST pensiju likuma grozījumu projekts nav apstrīdēts. Turklāt ST pieņem izskatīšanai sūdzības par spēkā esošu likumu, nevis likumprojektu varbūtējo neatbilstību pamatlikumam. Līdz šim vairāki valststiesību eksperti, piemēram, bijušais ST priekšsēdis Aivars Endziņš, gan izteikušies, ka likumprojekts nav pretrunā Satversmei, kas nosaka, ka tautas nobalsošanai nevar nodot "budžetu". A.Endziņš paudis — ja tautas ierosinātie pensiju likuma grozījumi stājas spēkā, tad gan valdībai, gan Saeimai, izstrādājot nākamā gada budžetu, tas jāņem vērā. No valdības puses savukārt izskanējis pieļāvums, ka, iespējams, grozījumi, tiem iegūstot likuma spēku, varētu tikt apstrīdēti ST, ņemot vērā, ka kādā citā, agrāk pieņemtā spriedumā ST norādījusi uz izdevumu palielinājuma un valsts budžeta saistību.

5.Valdības piedāvātie pasākumi jau paredz pensiju palielināšanu, tāpēc tautas nobalsošanai zūd jēga

Valdība un Saeima jau vienojušās par vairākiem pasākumiem pensiju palielināšanai — līdz 70 santīmiem tiks paaugstinātas piemaksas par katru darba stāža gadu, tiks atcelti indeksējamo pensiju griesti u.c. Pensijas pieaugs arī indeksācijas dēļ. Taču valdības plāni neparedz būtisku minimālās pensijas palielināšanu, kā tas notiktu, ja izdotos referendums. Proti, Labklājības ministrija paudusi apņemšanos no nākamā gada līdz Ls 60 paaugstināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, tātad minimālā pensija nedrīkstētu būt mazāka par Ls 66 mēnesī. Turpretī referenduma izdošanās gadījumā minimālā pensija nedrīkstētu būt mazāka par Ls 135.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SDDSD

KĀDU PROGNOZĒJAT AKTIVITĀTI UN REFERENDUMA IZNĀKUMU?

Aigars Freimanis, Latvijas faktu direktors

Iepazīstoties ar aptaujas rezultātiem, kur 44,5% atbild, ka noteikti piedalīsies referendumā, un vēl 19,5% norāda, ka drīzāk piedalīsies, jāsecina, ka ciparu ziņā referendums iznāks. Cipari mani nav pievīluši. Te gan ir viena būtiska ar vecumu saistīta tendence — jo lielāks gadu skaits, jo lielāka vēlme piedalīties. No aptaujātajiem vecumā 65 un vairāk gadu tautas nobalsošanā gatavi piedalīties 60,5%. Te redzama konkurence starp sajūtu "nauda tūlīt un tagad" un "nauda kaut kad un nezin kad". Zīle rokā — ir spēcīgs vilinājums. Vērojot atslābumu pēc referenduma par Satversmes grozījumiem, šķiet, neviens nedomā, ka šis kaut kādā veidā varētu apdraudēt valdību. Tā attieksme ir mazliet paviegla.

Arnis Kaktiņš, SKDS direktors

Sajūtu līmenī šķiet, ka aktivitāte būs zemāka, nekā nobalsošanā par Satversmes grozījumiem. Viens no iemesliem ir referenduma tēma, kas ir sarežģīta un lielai daļai grūti izprotama. Publiskajā telpā skan atšķirīgi viedokļi, kas apgrūtina lēmuma pieņemšanu. Tie, kas nevarēs tajos orientēties, varētu balsot neaiziet. Otrs iemesls varētu būt tas, ka praktiski nav nekādu reklāmas aktivitāšu un liela daļa arī neseko līdzi debatēm medijos. Ja starp ziepju operām parādās klipi vai uz ielām redzami plakāti, tad šie cilvēki to pamana, taču tādu reklāmu nav. Tas liek domāt, ka aktivitāte referendumā būs zemāka.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas