Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Visvairāk ugunsgrēkos bojāgājušo pērn bijuši bezpajumtnieki un sirmi laucinieki

Latvijā pagājušajā gadā ugunsgrēkos visvairāk bojāgājušo bijuši bezpajumtnieki un gados veci laucinieki, kā arī tradicionāli - iedzēruši smēķētāji.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis otrdien žurnālistiem pastāstīja, ka apmēram 40 no visiem 148 pērn ugunsgrēkos bojāgājušajiem bijuši cilvēki bez noteiktas dzīvesvietas, kuri nakšņo pamestos dārza namiņos, noliktavās un citās celtnēs un visbiežāk izraisa ugunsgrēku, aizdedzot sveci un aizmiegot.

Bieži vien ugunsdzēsējiem no nelaimes neizdodas glābt gados vecus lauku iedzīvotājus, kuri ugunsgrēku izraisījuši, nokrītot svecei, neveiksmīgi darbojoties ap krāsni un citās sadzīviskās situācijās, norādīja Pencis.

Neiztrūkstoši arī pērn dūmos nosmakuši daudzi cilvēki, kuri apgūlušies gultā un uzsmēķējuši, bet iemiguši, kad cigarete nav bijusi nodzēsta. Aizsvilstoties gultas drānām jeb mēbelēm, ik gadu Latvijā dūmos nosmok daudzi cilvēki. Visbiežāk šajās situācijās bojāgājušie ir bijuši alkohola reibumā.

Pencis atzina, ka ugunsdzēsības dienestam nav gatavas receptes pret šo nelaimi, taču viena no iespējām, kā samazināt ugunsgrēku izcelšanos aizdegtas cigaretes dēļ, ir Eiropas Savienības mērogā paredzētais plāns ieviest cigaretes, kuras ātrāk nodziest, ja netiek smēķētas.

Kopumā gan Latvijā ugunsgrēku bijis mazāk. VUGD šefs sacīja, ka cilvēki kļuvuši apzinīgāki, ko apliecina arī statistikas dati - pagājušajā gadā valstī reģistrēti 8087 ugunsgrēki, kas ir par 10,11% mazāk nekā 2009.gadā, kad reģistrēti 8997 ugunsgrēki. Galvenie ugunsgrēku iespējamie cēloņi ir neuzmanīga rīcība ar uguni - 5166 gadījumos, 1055 reizes ugunsgrēku izraisījušas bojātas elektroierīces vai nepareiza to ekspluatācija, 906 gadījumos - bojāta apkures sistēma vai tās nepareiza ekspluatācija.

Salīdzinot ar 2009.gadu, ugunsgrēku skaits, kuru iespējamais cēlonis bija neuzmanīga rīcība ar uguni, ir samazinājies par 17,15%, savukārt ar apkuri saistītajām problēmām – palielinājies par 17,82%.

Jau vēstīts, ka Latvijā pagājušajā gadā ugunsgrēkos gājuši bojā 148 cilvēki, no tiem četri bijuši bērni.

Pēdējo triju gadu laikā ugunsgrēkos bojāgājušo skaitam ir tendence sarukt - ja 2005. un 2006.gadā ugunsgrēkos miruši 236 cilvēki, tad kopš 2008.gada to skaits nav pārsniedzis 148, liecina VUGD apkopotā statistika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas