Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

VK iepriekš norādīja uz nepilnībām dāvanu uzskaitē prezidenta kancelejā

Veicot revīziju par Valsts prezidenta kancelejas sagatavoto 2007.gada finanšu pārskatu, Valsts kontrole (VK) jau iepriekš atklājusi trūkumus Prezidenta kancelejas dāvanu uzskaitē un norakstāmo līdzekļu kārtībā.Valsts kontroliere Inguna Sudraba _Dienai _gan atzina, ka Latvijas normatīvie akti nenosaka īpašu kārtību norakstīto līdzekļu realizācijai, izņemot videi kaitīgas vielas un kustamo mantu. Tā katrai iestādei būtu jānosaka pašai atbilstoši tās darbības specifiskai.

Jau ziņots, ka atklātībā nonākuši dokumenti un fotoattēli rāda, ka, atvadoties no Valsts prezidentes posteņa, V.Vīķe-Freiberga, iespējams, nepamatoti un nelikumīgi tikusi pie gandrīz tūkstoš latu vērtas "dāvanas" uz valsts rēķina, kuru prezidenta kanceleja divas dienas pirms V. Vīķes-Freibergas termiņa beigām norakstījusi kā nederīgu.

Kā norāda I.Sudraba, Prezidenta kancelejā nav noteikta kārtība, kādā novērtējamas, uzskaitāmas, izpērkamas un grāmatvedības uzskaitē atspoguļojamas dāvanas, ko prezidents saņem amata pienākumus pildīšanas laikā. Pēc VK ieteikuma, Valsts prezidenta kanceleja šādu kārtību apņēmusies izstrādāt līdz 2008.gada beigām.

Revīzijā konstatēts, ka noteikumos, kas regulē grāmatvedības uzskaiti Prezidenta kancelejā, atrunāts, ka pamatlīdzekļa norakstīšanas gadījumā tiek izveidota komisija, kuras uzdevums ir noteikt pamatlīdzekļa derīgumu ekspluatācijai, remonta iespējamību un efektivitāti. Norakstot kādu pamatlīdzekli, tiek sastādīts norakstīšanas akts, kuru apstiprina Valsts prezidenta kancelejas vadītājs. "Turpmākā rīcība ar pamatlīdzekli normatīvajos aktos nav noteikta," uzsver I.Sudraba.

Jautāta par Prezidenta kancelejas iespējamo neziņu par to, kur palikuši norakstītie bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai dāvātie pulksteņi, valsts kontroliere informējusi, ka kancelejā veiktajā revīzijā netika konstatēti gadījumi, kad norakstītie priekšmeti tiktu izmantoti iestādes darbībā. Pēc I.Sudrabas teiktā, "Valsts kontroles revidenti nav piedalījušies Prezidenta kancelejas norakstīto pamatlīdzekļu utilizācijas procesā".

Valsts kontrole revīzijas ziņojumā brīdināja kanceleju, ka "kārtības neesamība nenodrošina konsekventas darījumu uzskaites metodes pielietošanu, pieļauj variācijas iespējas un nerada caurspīdīgu darījumu veikšanu un atspoguļošanu finanšu uzskaitē".

Ekskluzīvo pulksteni V.Vīķei-Freibergai savulaik uzdāvināja laikraksts Čas, bet ar prezidenta kancelejas bijušās vadības gādību pagājušā gada 5.jūlijā, divas dienas pirms Vīķes-Freibergas pilnvaru beigām, tas oficiāli izslēgts no pamatlīdzekļiem. Laikraksts pieļauj, ka V. Vīķe-Freiberga īstenojusi "privātus naudas līdzekļus neprasošu shēmu", lai pēc pilnvaru beigām tas nebūtu jāizpērk par personīgajiem līdzekļiem.

Neraugoties uz oficiālo atzinumu, saskaņā ar kuru rokaspulkstenis pēkšņi bija kļuvis sabojāts un tālākai ekspluatācijai nederīgs, uz V.Vīķes-Freibergas rokas asimetriskā dizaina dēļ viegli atpazīstamais dārgais pulkstenis pat svinīgos pasākumos redzams arī šogad – un nav šķitis ne sabojāts, ne defektīvs, ne galēji nolietots.

Ceturtdien laikraksts Neatkarīgā Rīga Avīze ziņo, ka divas dienas pirms V. Vīķes-Freibergas prezidentūras beigām "notikusi apjomīga valsts atbrīvošana no tai nevajadzīgiem priekšmetiem" prezidenta kancelejā. Informāciju par bijušās prezidentes, iespējams, pretlikumīgi iegūto dāvanu pārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VIDEO:


Vaira Vīķe-Freiberga par rokas pulksteni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas