Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

VK pēc revīzijas NBS vēršas tiesībsargājošajās iestādēs

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iepirkumos ir gan nelietderīgi tēriņi, gan arī pieļauti nepamatoti sadārdzinājumi. To konstatējusi Valsts kontrole pēc revīzijas veikšanas un par saviem secinājumiem informējusi arī tiesībsargājošās iestādes.

Diena.lv norāda valsts kontroliere Inguna Sudraba, tiesībsargājošajām iestādēm nosūtīts viss revīzijas materiāls tālākai izvērtēšanai. Viņa vērš uzmanību uz formas tērpu iegādes procesu.

Ieviešot jauno lauka formas tērpu, ir pieļauts nepamatots izgatavojamo izstrādājumu sadārdzinājums par vismaz Ls 725 834. Kaut gan sākotnēji formas tērpiem bija piemērota bāzes cena, no kuras rēķināt sadārdzinājumu un arī noteikts maksimālais sadārdzinājums, reāli kopš 2007. gada tas nav pielietots. Līdz ar to sadārdzinājums, piemēram, piemērotais inflācijas koeficients dažbrīd bijis pat 33%. Dažādu trikotāžas izstrādājumu cena pieauga pat par 126%, liecina revīzijas materiāli.

Aizsardzības ministrijas (AM) izveidotā daudzpakāpju Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apgādes un nodrošinājuma sistēma ir sarežģīta un neefektīva, tās darbības nodrošināšanai nepieciešamie resursi pārsniedz ieguvumus, jo netiek sasniegti sistēmas darbības mērķi un ir pieļauts nelietderīgs valsts budžeta līdzekļu izlietojums vismaz Ls 1 227 411 apmērā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Atšķiras arī piemērotais konfidencialitātes statuss dažādiem iepirkumiem. Ja bruņojuma iegādēm Ministru kabinetā rosināta atklāta iepirkuma metode, tad NBS formas tērpu sastāvdaļu, tai skaitā zābaku, iegādei piemērots izņēmuma gadījums, nosakot šādu iepirkumu par būtisku valsts interešu aizsardzībai un padarot to par slepenu.

NBS centralizētajiem iepirkumiem līdz 2009.gadam nav izmantotas NATO uzturēšanas un apgādes aģentūras (NAMSA) piedāvātās iespējas. 

AM ir pieļāvusi, ka bez pietiekama pamatojuma nepieciešamajiem apjomiem NBS karavīru individuālā ekipējuma un bruņojuma modernizācijas ietvaros noslēgti ilgtermiņa līgumi kopsummā vismaz par Ls 46,5 milj.

Aizsardzības ministrijā nav izveidota NBS spēju attīstības projektu uzraudzības sistēma, kā rezultātā bez pietiekama izvērtējuma un nenosakot nacionālās prioritātes, ir akceptēti Nacionālo bruņoto spēku ierosinātie attīstības projekti un uzņemtas ilgtermiņa saistības, radot finansiālo saistību izpildes risku.

Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem VK ir informējusi tiesībsargājošās iestādes.

Revīzija „Nacionālo bruņoto spēku tehniskā nodrošinājuma un apgādes sistēmas darbības efektivitāte un likumība” veikta par laika posmu līdz 2009.gada 30.aprīlim.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas