Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

VL-TB/LNNK piedāvā Latvijas valstiskuma pamatus noteikt kā negrozāmus

Nacionālā apvienība Visu Latvijai! – TB/LNNK ceturtdien Saeimā prezentēja un iesniedza koalīcijas Sadarbības padomei likumprojektu par grozījumiem Satversmes 77. pantā, kas paredz padarīt negrozāmus vairākus Latvijas valstiskuma pamatelementus - neatkarību, demokrātiju, teritoriālo nedalāmību, kā arī valsts valodu un simbolus, portālu Diena.lv informēja _Visu Latvijai! – TB/LNNK _pārstāvis Jānis Iesalnieks.

Likumprojekts paredz noteikt Satversmes 1., 2., 3., un 4. pantu, kuri nosaka Latvijas valstiskuma pamatelementus, kā arī pašu 77. pantu, kā negrozāmus. Vienlaikus attiecībā uz Satversmes 6. pantu, kas nosaka vēlēšanu sistēmu, tiktu saglabāta līdzšinējā grozīšanas kārtība – grozījumu apstiprināšana tautas nobalsošanā. Nacionālā apvienība uzskata, ka tādējādi tas ļautu turpināt diskusiju par iespējamu vēlēšanu sistēmas maiņu.

Kā aģentūrai LETA skaidroja deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), šos grozījumus koalīcijas partiju padome varētu apspriest pirmdien, 21.novembrī. Pēc viņa teiktā, par šiem grozījumiem būtu jārīko tautas nobalsošana un tie stātos spēkā, ja referendumā tam atbalstu paustu vairāk nekā puse balsstiesīgo iedzīvotāju, kas ir vairāk nekā 750 000 cilvēku.

"Savulaik – pēc 2. pasaules kara un pieredzes ar nacistu veiktām nedemokrātiskām izmaiņām konstitūcijā – Vācija noteica, ka vairāki tās jaunās konstitūcijas panti ir negrozāmi, lai pasargātu konstitūciju no grozījumiem, kas varētu sagraut Vācijas Federatīvās Republikas demokrātiskos pamatelementus. Tas ir tikai viens no daudzajiem piemēriem, kad valstis atsevišķus savas konstitūcijas pantus ir noteikušas par negrozāmiem, lai izvairītos no juridiskā ceļā panāktas sava valstiskuma pamatelementu sagraušanas," skaidroja J.Iesalnieks.

Visu Latvijai! – TB/LNNK informēja, ka demokrātiskā iekārta kā negrozāma norma ir noteikta Vācijas, Turcijas, Čehijas un citu valstu konstitūcijās, republikāniskā pārvaldes forma – Vācijas, Francijas, Itālijas, Turcijas, Brazīlijas u.c. konstitūcijās, valsts teritoriālā nedalāmība – Francijas, Turcijas u.c. konstitūcijās, valsts valoda – Turcijas, Malaizijas un Bahreinas konstitūcijās, bet valsts karogs – Turcijas konstitūcijā.

Nacionālā apvienība uzskata, ka notiekošā parakstu vākšana par to, lai krievu valodu noteiktu kā otru valsts valodu, ir radījusi ilgi nepieredzētu starpetnisko spriedzi Latvijas sabiedrībā. "Parakstiem tiekot savāktiem un notiekot referendumam par šo jautājumu, šī spriedze tikai palielināsies. Lai gan var prognozēt, ka referendumā nepieciešamais balsu skaits netiks savākts, tomēr viss process būs nodarījis milzīgu ļaunumu Latvijas sabiedrības saliedētībai," norādīja apvienības pārstāvji.

Visu Latvijai! – TB/LNNK uzskata, ka piedāvāto grozījumu pieņemšana novērstu šādu situāciju atkārtošanos nākotnē un "ilgtermiņā veicinātu stabilitāti un mieru Latvijas sabiedrībā, kas ir priekšnoteikums arī sekmīgai valsts attīstībai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas