Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

VM aicina pacientus jautāt par lētāku zāļu saņemšanas iespējām

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, Veselības ministrija aicina pacientus pie ārsta vai farmaceita aptiekā aktīvāk interesēties par iespējām iegādāties lētākas zāles.

Apkopotā informācija par kompensējamām zālēm 2008.gadā liecina, ka tikai 11% gadījumu ārsts, izrakstot recepti, bija norādījis, ka izrakstītās zāles aizvietot nevar. Tātad pārējos gadījumos pacients varēja iegādāties arī lētākas līdzvērtīgas  zāles. Savukārt tikai 1,4 % gadījumu pacientam lētākas zāles aptiekā tika izsniegtas. Rezultātā pacienti 2008.gadā no saviem līdzekļiem tikai kompensācijas sistēmas ietvaros vien maksājuši sešus miljonus latu par zālēm, kuras bija iespējams aizvietot ar lētākām.

Ministrija uzsver, ka zālēm ar vienādu aktīvo vielu (ķīmisko sastāvu), kuras tiek uzskatītas par savstarpēji aizvietojamām, ļoti bieži atšķiras cenas. Zāļu cenu nosaka  konkrēto zāļu ražotājs, un tā  atkarīga arī no zāļu stipruma un iepakojuma lieluma. Katram ārstam, protams, ir sava ārstēšanas pieredze un apsvērumi viena vai otra medikamenta nozīmēšanā. Tomēr šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā arī ārstam būtu jānoskaidro, vai pacients varēs iegādāties izrakstītās zāles un, ja finansiālu iemeslu dēļ tas nav iespējams, jāizraksta lētākas zāles vai jāizvēlas cita ārstēšana, uzsver VM.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas