Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

VM iebilst pret EM iecerēm atļaut plašāku tabakas izstrādājumu reklamēšanu

Veselības ministrija (VM) kategoriski iebilst pret Ekonomikas ministrijas iecerētajām izmaiņām likumdošanā, kas pieļautu plašākas tabakas izstrādājumu reklāmas iespējas, informē VM Komunikācijas nodaļas pārstāvis Oskars Šneiders.

"Šāda prakse būtu pretrunā ar līdz šim īstenoto sabiedrības veselības politiku, ratificēto Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Vispārējo konvenciju par tabakas uzraudzību un Eiropas Padomes ieteikumiem tabakas uzraudzības uzlabošanai un smēķēšanas profilakses īstenošanai," norāda O. Šneiders.

VM pārstāvis skaidro, ka grozījumi likumdošanā apdraudētu līdz šim veikto smēķētāju īpatsvara samazināšanas pasākumus, kas pēdējos gados uzrādīja pozitīvu tendenci. Turklāt tas var nepareizi ietekmēt jauniešu izpratni par smēķēšanu kā modernu un sabiedrībā pieņemamu izpausmi.

Statistika liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā ikdienas smēķētāju skaits vīriešu vidū samazinājies no 51,3% līdz 45% un sieviešu vidū no 19,2% līdz 15,6%. "Atkāpšanās no līdzšinējās īstenotās politikas nav pieļaujama," uzsver O. Šneiders.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norāda, ka viņš kā veselības ministrs un ārsts nevar piekrist šādai tabakas izstrādājumu patēriņa sekmēšanai. "Smēķēšanas kaitīgā ietekme gan uz smēķētājiem, gan apkārtējo sabiedrību ir pārliecinoši pierādīta un nav pat diskutējama. Bez tam smēķēšanas izraisīto saslimšanu ārstēšanas, rehabilitācijas un sekojošās invaliditātes izmaksas ir dramatiski augstas un nekādi nesedz šādas reklāmas varbūtējos ekonomiskos ieguvumus tautsaimniecībā. Sabiedrības veselība nav tikai Veselības ministrijas jautājums, tādēļ aicinu lēmumu pieņemšanā balstīties uz starptautiski atzītu praksi par veselības politikas īstenošanu ikvienā tautsaimniecības nozarē," skaidro ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas