Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

VOAVA septembrī dala prēmijas, ministrs satriekts

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) darbiniekiem par 2008.gada pirmo pusgadu izmaksātas prēmijas 234 tūkstošu latu apmērā. Prēmijas izmaksātas divreiz, pēdējo reizi tās dalītas septembrī - 124 tūkstošu latu apmērā."Esmu satriekts, ka kāda ministrijas pakļautībā esoša iestāde patlaban var izdot šādus rīkojumus par profilaktisku prēmiju piešķiršanu.

Kāds patlaban ir pamatojums prēmiju piešķiršanai, tikai ikdienas darbs. Viņiem nebija tiesību izmaksāt prēmijas," savu sašutumu aģentūrai LETA paudis nozares ministrs Ivars Eglītis (TP).VOAVA direktore Lūcija Akermane _Dienai _stāstīja, ka 22.septembrī parakstījusi rīkojumu par prēmiju piešķiršanu. Pēc viņas vārdiem, tā būtībā ir 2007.gada izstrādātā prēmiju noteikšanas procedūra, kuru pēc Valsts kontroles ieteikuma bija nepieciešams papildināt ar prēmiju piešķiršanas kritērijiem. Jauns rīkojums prēmiju piešķiršanas kārtību uzlabojot un padarot caurskatāmāku.L.Akermane nepiekrīt ministra izteiktajai neapmierinātībai, norādot, ka prēmijas piešķirtas atbilstoši konkrētiem kritērijiem, kas attiecas nevis uz ikdienas darbu, bet gan uz darbu ārpus darba laika, darba paveikšanu saspringtā termiņā vai, piemēram, papildus uzdevumu veikšanu. VOAVA direktore norāda, ka jaunajā rīkojumā minēti gadījumi, par kuriem prēmijas nepiešķir. Tādējādi, šādas piemaksas nepienākas darbiniekiem, kuri aģentūrā nostrādājuši mazāk par sešiem mēnešiem vai arī ilgstoši izmantojuši slimības lapas.Jautāta par prēmiju lietderību taupības laikā, L.Akermane skaidro, ka izmaksātās prēmijas attiecas uz pirmo pusgadu, tātad, laiku vēl pirms budžeta grozījumiem, kas paredz nepieciešamību taupīt. Viņa arī piebilda, ka prēmijas izmaksātas algu fonda ietvaros, neprasot papildus finanšu līdzekļus.Kā stāstīja L.Akermane, pēc Ministru kabineta noteikumiem VOAVA prēmijas var izmaksāt līdz 15% no algu fonda, šoreiz izlietoti esot tikai 8%. Vienas prēmijas apmērs, pēc viņas vārdiem, esot 332 lati pirms nodokļu samaksas. VOAVA direktore arī retoriski vaicā: “Vai aģentūras vidējo algu 630 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas var uzskatīt par normālu darba samaksu?”Pēc L.Akermanes teiktā, izdevumu samazināšana VOAVA notiks, slēdzot vairākus birojus reģionos. Šos paskaidrojumus L.Akermane iesniegs arī veselības ministram pēc viņa pieprasījuma.Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) savukārt uzskata, ka, nemaz nerunājot par nākamā gada liela apjoma izdevumu ierobežojumiem, jau šogad ir jāievēro stingra taupības politika, viņa viedokli darīja zināmu preses sekretārs Edgars Vaikulis. Pēc viņa vārdiem, vasarā pieņemtie šī gada budžeta grozījumi stipri ierobežo jebkādus papildus izdevumus, kā arī darbinieku materiālās stimulēšanas iespējas valsts iestādēs.I.Eglītis pieprasījis VOAVA vadībai paskaidrojumu par prēmiju piešķiršanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas