Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Voins: nevajadzētu žurnālistus izdalīt kādā atsevišķā aizsargājamā kastā

Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins ir pārliecināts, ka kratīšana žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī bija nepieciešama, pat pienākums no izmeklētāja puses. Intervijā _Latvijas Radio v_iņš aicināja neizdalīt žurnālistus kā atsevišķu sabiedrības grupu, pret kuru pastāvētu atšķirīga attieksme.

"Ja kriminālprocesā izmeklētājs gūst pierādījumus, ka persona ir tikusies ar aizdomās turamo personu un viņa ir tikusies un viņa [Ilze Nagla] ilgāku laiku viņu [Ilmāru Poikānu jeb Neo] pazina, ko viņa arī atzina.. izmeklētājam ir pamats uzskatīt, ka viņas rīcībā var būt pierādījumi vai papildus informācija par esošo kriminālprocesu. Un viņam kriminālprocesa likums uzliek par pienākumu savākt tam pierādījumus," skaidro V. Voins.

Ģenerālis arī aicināja nevajadzīgi neizdalīt žurnālistus "kādā atsevišķā aizsargājamā kastā". Jāpiezīmē, ka Advokātu atbalsta biedrība savā atzinumā Latvijas Televīzijai norādīja, ka Voinam "vajadzētu zināt to, kas jāzina jebkuram juridiskās fakultātes trešā kursa studentam": likums Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem ir speciālais likums, bet kriminālprocesa likums ir vispārējais likums, un vispārējā tiesību norma ir spēkā tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma. Tāpēc policijas priekšnieka vairakkārt atkārtotā pārliecība, ka policija esot rīkojusies likuma ietvaros un preses brīvība ar šo rīcību neesot apdraudēta, jo žurnālisti aizsargājoties ar preses likumu, bet viņi, tas ir Valsts policija, stāvot uz krimināllikuma pamata, neizturot nekādu kritiku.

Šorīt intervijā V. Voins atzina, ka sabiedrības spiediens šajā lietā ir ļoti nozīmīgs. "Mēs viņu izjūtam, ir zināms spiediens uz izmeklēšanas darbībām, mēs arī saprotam to satraukumu, bet uzskatām, ka visi šie paziņojumi vairāk ir tādi emocionāli. Visi šie ekspertu paziņojumi arī ir tādi - viņiem ir grūti to pamatot un dot spriedumus, neredzot visus lietas apstākļus," ir pārliecināts Voins.

Viņš arī atteicās atbildēt uz jautājumu, vai ir noklausītas I. Naglas telefonsarunas vai vērota viņas elektroniskā sarakste. Savukārt VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis LNT raidījumā "900 sekundes" pieļāva, ka I. Naglai piemērotais liecinieces statuss, iespējams, varētu tik mainīts. "Mūsu rīcībā ir informācija, ka ar Ilmāru Poikānu Naglei bijusi ilgstoša pazīšanās. Pārbaudot šo, mēs varam konstatēt, (protams, tā ir varbūtība) arī kādu līdzdalību vai organizēšanu šajā pasākumā. Bet tas ir pārbaudāms. Protams, ilgstoša draudzība ir par pamatu pārbaudīt, vai nav kāda sadarbība bijusi," izteicās R. Kviesītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas