Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

VZD apsaimniekotajā kadastrs.lv publicēta kļūdaina informācija

Patlaban Valsts zemes dienesta (VZD) uzturētajā Kadastra informācijas sistēmā reģistrēto datu aktualitāte un atbilstība faktiskajam nekustamā īpašuma stāvoklim ir atkarīga no sistēmas lietotāju godaprāta ievērot normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, jo Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātie normatīvie akti nenosaka atbildīgo par sistēmā reģistrētās informācijas patiesumu.

Valsts kontrole (VK) revīzijā konstatējusi, ka šobrīd sistēmā tiek reģistrēti kļūdaini, nepilnīgi vai atšķirīgi dati, kā rezultātā pastāv risks, ka, piemēram, dzīvokļa īpašumu kadastrālās vērtības un nekustamā īpašuma nodoklis tiek aprēķināts neprecīzi.

Atsevišķos gadījumos sistēmā uzrādītā kadastrālā vērtība aptuveni līdzvērtīgiem dzīvokļa īpašumiem ir krasi atšķirīga. Piemēram, dzīvokļa īpašumiem Maskavas ielā 417, Rīgā, ar platību no 50,2 m² līdz 50,4 m² dzīvokļa īpašuma kadastrālā vērtība ir robežās no Ls 1754 līdz Ls 17 437, tātad atšķiras līdz pat desmit reizēm.

Pašreizējā kārtība arī nenosaka vienotas uzraudzības, sadarbības un kontroles sistēmas nodrošināšanu pār Kadastra informācijas sistēmas datu aktualitāti. Nenodrošinot VVDZ nodoto datu aizsardzību pret trešās personas piekļuvi un datu rediģēšanu, kā arī VVDZ sūtīto un VZD saņemto un apstrādāto datu pilnīguma kontroli, TM datu apmaiņas mehānisms starp VVZD un Kadastra informācijas sistēmu ir nepilnīgs. Nesakārtotās informācijas sistēmas dēļ, autorizētajiem portāla www.kadastrs.lv lietotājiem nav pieejama kvalitatīva un normatīvajiem aktiem atbilstoša informācija par 26% no izlases kārtībā pārbaudītajiem nekustamiem īpašumiem.

Informācija no kadastra sistēmas tiek izmantota nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības noteikšanai, nekustamā īpašuma nodokļu un valsts nodevu aprēķiniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas