Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zalāns: TP jābūt reformu partijai

Tautas partijas pārstāvja piedāvājumu apvienot četras ministrijas partneri vērtē atturīgi.

Tautas partijas nākotne ir reformu partija, un tikai ar reformām varēs izvest valsti no krīzes. Tā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) Dienai pamatoja savu ceturtdien intervijā telekompānijai LNT izteikto priekšlikumu par četru — Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu (RAPLM), Vides, Ekonomikas un Satiksmes ministriju — apvienošanu. Priekšlikums ir radikālāks par E.Zalāna piedāvājumu gada sākumā Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības darbības beigu periodā, kad viņš ierosināja izveidot attīstības ministriju uz RAPLM un Ekonomikas ministrijas bāzes.

Situācija ir mainījusies, tagad sacīja E.Zalāns. Pēc diskusijām Finanšu ministrijā par 2010.gada valsts budžetu ministram esot skaidrs, ka mehāniskā līdzekļu samazināšanā "ir sasniegti griesti, un ir jāvērtē ministriju efektivitāte — tagad katrs dzīvo savā sētā, kuru sargā ar suņiem, un neskatās, kas notiek valstī". E.Zalāns mudina pierast pie "starpsektoru domāšanas, jo tikai tā varēs izvest valsti no krīzes". Priekšlikumu par ministriju apvienošanu, pēc kuras valdībā tagadējo 14 vietā būtu astoņi ministri, E.Zalāns iesniegs rakstiski koalīcijā. Lielas cerības uz atsaucību viņš nelolo, jo "šī jau nav reformu valdība, premjers vairāk ir aizgājis ierēdņu pavadā," teica pašvaldību ministrs.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka jautājums par ministriju apvienošanu sākotnēji risināms koalīcijas partneru debatēs, atturoties no minējumiem vai spekulācijām par vienu vai otru scenāriju. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne informācijā medijiem norāda, ka V.Dombrovskim ir savs redzējums, kā un kādā laika periodā būtu jāveic ministriju skaita samazināšana. Tomēr atklāt sava piedāvājuma detaļas premjers ir gatavs tikai pēc tam, kad jautājums būs izdebatēts ar koalīcijas partneriem.

Partneri uz E.Zalāna priekšlikumu reaģēja nedaudz ironiski. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atbalsta ideju, bet tādas lielas ministrijas vadībā E.Zalānu gan viņš neredzot. Apvienoto ministriju varētu vadīt eirokomisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba vai Mārtiņš Bondars, kurš paziņojis par Latvijas krājbankas valdes priekšsēža amata atstāšanu, uzskata A.Brigmanis. Viņam gan šķiet, ka līdz 10.Saeimas vēlēšanām ministriju reorganizācija nebūs iespējama. Skeptisks bija arī TB/LNNK līderis Roberts Zīle, apšaubot iespēju tā samazināt līdzekļus, jo būs jāizmaksā atlaišanas pabalsti, un arī ierēdņu korpuss varētu būtiski nesamazināties, jo funkcijas jau būs jāveic. "Ja grib spēlēt lielu reformu, tad ir jāiet vēl tālāk un jāatstāj tikai sešas ministrijas," teica R.Zīle, minot Šveices modeli. Tādā gadījumā dzīves kvalitātes ministrs vadītu ministriju, kurā ir apvienotas visas ar to saistītās jomas, sākot ar veselību un beidzot ar kultūru. R.Zīle pieļauj, ka E.Zalāna paziņojums jāuztver vairāk kā TP politisks pieteikums. ZZS kolēģa šaubas par piemērotību lielas ministrijas vadītāja amatam E.Zalāns saistīja ar ZZS pieņēmumiem, ka TP atkal grib sagrābt varu, taču tas ir "nevis politisks, bet valstisks plāns".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas