Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zalāns: TP un LPP/LC lozungs (AŠ)2 atspoguļo sinerģiju starp diviem līderiem

"Andris Šķēle un Ainārs Šlesers kopā ir vairāk nekā katrs atsevišķi un arī vairāk nekā tikai AŠ+AŠ. Tas ir AŠ kvadrātā," tā stāstīja kāds Tautas partijas (TP) un LPP/LC konsolidācijai tuvu stāvošs cilvēks. Tādēļ topošo vēlēšanu apvienību nolemts pieteikt zem lozunga (AŠ)2.

TP priekšsēdētāja vietnieks Edgars Zalāns, kura vadībā strādā darba grupa, kas saskaņo abu partiju programmas, apstiprināja, ka zem (AŠ)2 zīmes tiks rīkotas A.Šķēles un A.Šlesera diskusijas reģionos, kas notiks tuvākajās nedēļās. To, vai (AŠ)2 kļūs par visas priekšvēlēšanu kampaņas simbolu, rādīšot laiks, bet, viņaprāt, prasītos "kaut kas nopietnāks". "Šis simbols ir par sinerģiju starp diviem līderiem, kur vienam ir vairāk enerģija, otram – pieredze un pragmatisms," (AŠ)2 nozīmi skaidroja E.Zalāns.

Lai ar šo tandēmu apradinātu abu partiju biedrus, tuvākajās nedēļās līdz TP un LPP/LC kongresiem, kas plānoti attiecīgi 22.maijā un 5.jūnijā, A.Šķēle un A.Šlesers kopīgi apbraukās reģionus, tiekoties ar abu partiju mēriem, nodaļu cilvēkiem. Pirmais pasākums notiks nākampiektdien Rēzeknē, pēc tam arī Gulbenē, Jelgavā, Daugavpilī un Liepājā. 29.maijā plānots uzņēmēju kustības Par labu Latviju pasākums, kurā tiks pausts atbalsts šai TP un LPP/LC apvienībai.

Trešdien, kad TP un LPP/LC līderi sasaukuši kopīgu preses konferenci, paziņojums par abu partiju vēlēšanu apvienības izveidi varētu vēl neizskanēt. Tiek gaidīti katras partijas kongresi, kuros vēl jāpieņem formāli lēmumi, lai gan iekšējās debates liecinot, ka faktiski jautājums par kopīgu startu 10.Saeimas vēlēšanās jau ir izlemts. Vietu sadalījumu sarakstos, visticamāk, noteiks pēc kvotu sistēmas, bet pamatkritērijs būšot, lai TP un LPP/LC kandidāti cits citu papildinātu – piemēram, TP būšot vairāk vietu Vidzemes un Kurzemes sarakstos, kur tai ir spēcīgi mēri un tradicionāli labi rezultāti, bet LPP/LC priekšroka būšot sarakstos Rīgā un Latgalē.

Tas, par ko A.Šķēle un A.Šlesers paziņos trešdien kopīgajā preses konferencē, būs TP un LPP/LC "piecu punktu plāns" ar kopīgo redzējumu par valsts ekonomisko attīstību. Darba grupa, kas strādā pie abu partiju programmatisko nostādņu tuvināšanas, vienojusies par kopīgu pozīciju nodokļu politikā, kas vērsta uz nodokļu sloga pārlikšanu no darba ņēmējiem uz kapitālu un patēriņu, rosinot likumā par nodokļiem un nodevām noteikt, ka nodokļu slogs nedrīkst pārsniegt 32% no iekšzemes kopprodukta (IK).

TP un LPP/LC arī vienojušās prasībā, ka līdz 1.septembrim Saeimā jāiesniedz 2011.gada budžeta projekts, lai būtu skaidrs, uz kā rēķina notiks budžeta deficīta konsolidācija pusmiljarda latu apmērā. TP un LPP/LC vienojušās par kopīgu redzējumu ministriju skaita samazināšanā pēc 10.Saeimas vēlēšanām, kur domstarpības pagaidām saglabājas tikai par Kultūras ministrijas iespējamo pievienošanu Izglītības un zinātnes ministrijai, ko neatbalsta TP. Abas partijas rosinās alternatīvu Fiskālās disciplīnas likumu, nosakot tajā, ka nākamajos piecos gados publiskā sektora budžets netiks palielināts, bet gados, kad būs IK pieaugums, pārpalikums būtu noguldāms stabilizācijas fondā un novirzāms ārējā parāda atmaksai. Visbeidzot TP un LPP/LC vienojušās virzīt alternatīvu redzējumu mikrouzņēmumu nodoklim, kas, piemēram, atšķirībā no valdības piedāvātā modeļa neuzliktu kritēriju par 500 latu algu. TP un LPP/LC domā, ka šis limits, ja arī nosakāms, drīzāk būtu 1000 latu robežās.

(pievienota 2.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas