Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zatlera reitingu ietekmē lielāka iesaistīšanās iekšpolitikā

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš aizvadījis savas prezidentūras pēdējā gada pirmo nedēļu, nav tik populārs kā viņa kolēģi Lietuvā un Igaunijā un nav arī saņēmis tik lielu atbalstu, kāds bija priekšgājējai Vairai Vīķei-Freibergai. Par šo tematu šodien raksta Diena.

V. Zatleru pozitīvi vērtē nedaudz vairāk kā 50% pilsoņu, kas gan ir labāk nekā ASV, kur prezidenta Baraka Obamas darbību atbalsta 43% amerikāņu. Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites darbību pozitīvi vērtē ap 80% Lietuvas iedzīvotāju. Līdzīgi augsts ir arī Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa reitings, liecina kaimiņvalstu socioloģisko firmu sniegtā informācija žurnālam SestDiena.

Atšķirībā no priekštečiem V. Zatlers ir daudz vairāk iesaistījies iekšpolitikā un šajā kontekstā arī tiek vērtēts, bet Latvijā sabiedrības atbalsts valsts varai ir zems. Sociologi Aigars Freimanis un Arnis Kaktiņš to uzskata par būtisku faktoru, kas jāņem vērā.

Kā secina Diena, tie, kas 2007. gada maijā stāvēja protestētāju pusē - arī premjera Valda Dombrovska pārstāvētais Jaunais laiks - prezidentu tagad atbalsta vairāk nekā tie, kuri centās panākt viņa ievēlēšanu, bet tagad, visticamāk, vairs nebalsotu par V. Zatleru. Jau rakstīts, ka daudz ko noteiks prezidenta rīcība, izvēloties nākamo premjeru. Pēc ievēlēšanas V. Zatlers solīja kļūt par tautas prezidentu un ir teju visur. Viņš kopā ar tautu skrien, skatās jāšanas sacensības un ļauj piepildīties mazās Dziesmu svētku dalībnieces sapnim tikties ar prezidentu - turklāt tā, lai meitene varētu justies brīvi valsts pirmās amatpersonas klātbūtnē. «Prezidents mēģināja būt visur un reizēm jau šķita, ka viņa ir par daudz,» atzina A. Freimanis. Viņš arī uzsvēra, ka V. Zatleram labs palīgs ir tas, ka prezidenta institūcija sabiedrībā vienmēr tiek augstu vērtēta.

Žurnālistes Ināras Egles rakstu Iekšpolitikā riskē ar reitingu meklējiet sestdienas avīzē Diena vai portālā šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas