Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatleram amatā divi gadi; eksperti saskata progresu, arī neveiksmes

Valdim Zatleram trešdien aprit divi gadi kopš stāšanās Valsts prezidenta amatā, un politikas eksperti Valts Kalniņš un Ivars Ijabs redz Valsts prezidenta Valda Zatlera progresu divu gadu laikā, taču norāda arī uz neveiksmēm.

Turklāt Ijabs uzskata, ka Zatlers riskē būt pirmais prezidents, kuru nepārvēlēs uz otro termiņu, jo viņam trūkst autoritātes politiskajā vidē.

"Ir skaidri redzams, ka Zatlers pēdējā gada laikā ir audzis un viena no veiksmīgākajām lietām ir tā, ka viņš nomainīja tos ļaudis, kas pagadījās sākumā, pret tādiem, kas spēj viņam palīdzēt. Pirmkārt, jau [prezidenta kancelejas vadītājs Edgars] Rinkēvičs, bet ne tikai. Pēc pārmaiņām prezidents jūtas krietni drošāk," Ijabs sacīja aģentūrai BNS, runājot par Zatlera veiksmēm divu gadu laikā.

Savukārt par vienu no ievērojamākajām nebūšanām Ijabs nodēvēja to, ka Zatlers lielai daļai sabiedrības vienmēr asociēsies ar zoodārzu.

"Zatlers ir un paliks zoodārzā ievēlēts Valsts prezidents, kas simbolizē tā brīža attieksmi pret politiku un lēmumu pieņemšanu. Tādēļ viņam būs diezgan grūti kaut ko mainīt šajā lietā. Viņš asociēsies ar cilvēkiem, kas noveda valsti līdz kliņķim. Neskatoties uz to, viņš ir sācis spēlēt savu spēli," eksperts teica.

Viņš klāstīja - tie cilvēki, kas iedomājās, ka Zatlers būs valdības marionete, ir smagi kļūdījušies. "Tāda līmeņa ārsti ir pašapzinīgi ļaudis, kas neļauj sev kāpt uz galvas," Ijabs piebilda.

Tomēr eksperts domā, ka Zatleru diez vai pārvēlēs uz otro termiņu. "Prezidenta autoritāte sabiedrībā ir lielāka nekā valdībai, bet viņa reputācija sabiedrībā ir krietni augstāka nekā politiskajās aprindās," Ijabs paskaidroja.

Viņš arī uzskata, ka Zatleram būtu tiesības apvainoties uz cilvēkiem, kas viņu ievēlēja amatā, jo šie ļaudis pašlaik izturas "klaji vienaldzīgi un pazemojoši" pret valsts pirmo personu.

"Zatleram ir ļoti zema autoritāte politiskajā vidē, un, ja nenotiek kaut kas ārkārtējs valstī un mainīt zirgus būtu bezjēdzīgi, politiķi 2011.gadā sāks domāt par citām alternatīvām Zatleram," Ijabs pieļāva un norādīja, ka viss tomēr būs atkarīgs no jaunās Saeimas, kurai būs jālemj par Zatlera pārvēlēšanu.

Arī politikas centra "Providus" eksperts un Latvijas Universitātes mācībspēks Valts Kalniņš redz Zatlera progresu.

"Prezidents divu gadu laikā ar lēnu ieskrējienu ir sācis kaut cik izjust tās funkcijas un līdzekļus, kas ir Valsts prezidenta rokās saskaņā ar Satversmi," Kalniņš atbildēja uz jautājumu par Zatlera panākumiem divu gadu laikā.

Pēc viņa domām, vairāku likumprojektu nodošana Saeimai otrreizējai caurlūkošanai ir parādījusi, ka Zatlers "šo amatu ir sācis vairāk vai mazāk apgūt".

Savukārt par Zatlera neveiksmēm pētnieks nosauca divas lietas - prezidenta rīcību Gruzijas un Krievijas militārā konflikta laikā un tā dēvēto ultimātu.

"Prezidenta pozīcija ļoti haotiska un nekonsekventa bija Gruzijas konflikta laikā - tāds nepārliecinošs stils darbībai un paziņojumiem. Tāpat vēl var diskutēt par viņa paziņojumu par Saeimas atlaišanu un ultimātu. Runa ir vairāk par prezidenta stilu, nevis būtību. Nebija līdz galam skaidra stratēģija, jo tajā situācijā bija nelabvēlīgi apstākļi Saeimas atlaišanai. Nebija skaidrs, cik tad īsti nopietna ir pirksta pakratīšana Saeimai, cik prezidents ir gatavs savus draudus realizēt," Kalniņš skaidroja.

Tomēr pētnieks atzina, ka Zatlers divu gadu laikā kā Valsts prezidents ir progresējis - "pakāpeniski ielauzījies šajā amatā".

Valdim Zatleram trešdien aprit divi gadi kopš stāšanās Valsts prezidenta amatā.

Līdz ar to Zatlers nostrādājis pusi no pilnvaru termiņa, taču Saeimai ir tiesības viņu pārvēlēt vēl uz četriem gadiem. Par Zatlera likteni būs jālemj jaunajai Saeimai, kuru ievēlēs nākamgad oktobrī.

Zatlers amatā stājās 2007.gada 8.jūlijā, kas tolaik iekrita svētdienā. Inaugurācijas dienā Zatlers apmeklēja dievkalpojumu Doma baznīcā, Saeimā nodeva svinīgo zvērestu, kā arī rīkoja pieņemšanu Jelgavas pilī.

Saeima Zatleru prezidenta amatā ar 58 balsīm ievēlēja 2007.gada 31.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas