Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers aicina nebaidīties runāt par imigrantu politiku

Valsts prezidents Valdis Zatlers aicina nebaidīties runāt par imigrantu politiku, tostarp darbaspēka ievešanu Latvijā, un mudina valdību jau savlaicīgi izstrādāt tam nepieciešamo programmu.

Uz jautājumu, vai imigranti un lētais darbaspēks ir Latvijas nākotne, Zatlers piektdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" aicināja atskatīties nesenajā pagātnē 2007.gadā, kad uzņēmēji pieprasīja darbaspēka ievešanu, taču pusgadu vēlāk Latvija sāka cīnīties ar bezdarbu.

"Darba tirgus svārstības gan pirmskrīzes, gan krīzes laikā, gan arī tagad, ejot ārā no krīzes, ir prognozējams, bet ne tik precīzi gan laikā, gan arī skaitā. Tas, ka ļoti daudz Latvijas iedzīvotāju ir pametuši Latviju, ir fakts. Tātad mums būtu vispirms jāskatās viņu virzienā," aicināja Zatlers.

Nākamā grupa, uz ko būtu jāskatās, pēc prezidenta domām, būtu Eiropas Savienības iedzīvotāji.

"Varētu rasties jautājums ‒ kurš tad pie mums brauks? Nu paskatīsimies rūpīgāk, jo tas ir mūsu interesēs meklēt, kurās valstīs un kādas grupas būtu ieinteresētas šeit iebraukt, un tikai tad vajadzētu skatīties uz kaut ko citu," pastāstīja prezidents.

Viņš aicināja par šo jautājumu diskutēt un izstrādāt programmu, pretējā gadījumā šis process vairs nebūs kontrolējams.

"Mums jābūt gataviem. Ja mēs nebūsim gatavi, mēs varēsim gausties tikai par procesiem, kas notiks stihiski.. Tas ir rūpīgs valsts darbs, kam jāsagatavojas savlaicīgi. Precīzi paredzēt darba tirgus svārstības mēs nekad nevarēsim, bet mums ir jābūt gataviem tam. Nevajag baidīties par to runāt vai tikai šausmināties. Valdībai ir jābūt programmai, tā nav uzņēmēju programma, viņi savas problēmas risinās tādā vidē, kādu valdība būs radījusi," uzsvēra prezidents.

Zatlers arī norādīja, ka jebkuram ieceļotājam būtu vēlama tā pati vērtību sistēma, kas Latvijā. "Tātad vērtību motivācijas piramīdas pašā spicītē. Ja cilvēkiem ir tās pašas vērtības, tas ir signāls, ka viņi daudz labāk iejutīsies mūsu sabiedrībā. Jebkurš iebraucējs ir jāinformē gan par kultūras īpatnībām, gan par vēstures īpatnībām.. lai šie cilvēki nenonāktu konflikta situācijās ar tiem, kas šeit jau dzīvo. Reizē informēt un iedrošināt," mudināja prezidents.

Viņš uzskata, ka imigrantiem jābūt pamatā strādniekiem, nevis patvēruma meklētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas