Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers aicina politiķus aktīvāk regulatoram prasīt par tarifiem

Šobrīd nav pārliecības, ka regulators ir izdarījis visu, lai tarifi par siltumu, elektrību, gāzi Latvijā būtu zemāki, vērtējumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas darbībai, piektdien intervijā Latvijas televīzijas 100.pantam izteica Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņš aicināja valdību aktīvāk rīkoties un prasīt informāciju regulatoram par tarifiem gaidāmajā ziemā, kā arī aicināja izdarīt spiedienu uz Latvenergo par elektrības tarifiem.

V.Zatlers atzina, ja joprojām dzird tikai vājas ziņas, kas notiks ar komunālajiem maksājumiem, bet tieši tas cilvēkus šobrīd interesē visvairāk.

"Skaitļi ir vajadzīgi pēc iespējas ātrāk, lai katra ģimene varētu paskatīties, kādi tad būs viņu tēriņi par komunālajiem maksājumiem. Valdībai tam būtu jāseko ļoti rūpīgi līdzi. Es gribētu arī skaidri dzirdēt, ko regulators saka. Ļoti daudzi cilvēki rēķina, visvairāk rēķina pensionāri, kur aizies katrs santīms. Šie skaitļi jādod pēc iespējas ātrāk. Valdībai ir jāpaskatās, vai regulators ir izdarījis visu, lai šie tarifi būtu zemāki. Šobrīd man šādas pārliecības nav." V.Zatlers nesaprot, kāpēc krītot gāzes cenai, tarifs nekrīt.

Komentējot budžeta grozījumu pieņemšanu, viņš atzina, ka "mēs dabūjām otru reizi ar grābekli pa pieri", jo lēmumi tika pieņemti divās nedēļas, ļoti sasteigti un daudzas lietas varēja izdarīt labāk. Viņš uzsvēra, ka pēc ļoti grūto un sāpīgo lēmumu pieņemšanas, valdībai jāsāk strādāt pie nākamā gada budžeta, "savlaicīgi". Turklāt prezidents norādīja, ka sabiedrībai ir jābūt pārliecībai, ka lēmumi ir pieņemti, lai ekonomika "ietu uz augšu", viņaprāt, šobrīd tā nav.

Viņš aicināja valdību izbeigt iekšējos cīniņus, jo sabiedrība sagaida, ka valdība rīkosies saliedēti. V.Zatleram nav pieņemami, ka ministri nāk klajā ar pretrunīgu informāciju un aicināja vispirms visu izdiskutēt savā starpā un tikai pēc tam informēt sabiedrību.

"Krīze ir jāvada pēc krīzes noteikumiem. Nevaram atļauties, ka ministri rīkojas it tā mums būtu treknie gadi. Ir jāmāk pieņemt lēmumi krīzes apstākļos. Tie prasa izanalizēt, ko tu esi darījis, izvirzīt īstermiņa mērķus, ko darīsim un jāpasaka, kā tas ietekmēs sabiedrību." Viņš aicināja katru nozares ministru "galdā nolikt strukturālās reformas un pateikt, kādi finansiālie iegumi no tā būs nākamgad un aiznākamgad." Šobrīd esot tikai politiskā griba, bet trūkst reālas darbības, uzskata V.Zatlers. "Mums ir vajadzīgi ministri darbarūķi nevis zvēri, kas viens otru apkaro. Lai nākamais būtu pēdējais grūtību gads."

Viņam pieņemams būtu, ja premjers Valdis Dombrovskis reizi nedēļā nāktu klajā ar paziņojumu Latvijas televīzijā, ko valdība ir paveikusi.

Valsts prezidents piekrita, ka sāpīgie kompromisi par 500 miljonu latu samazinājumu šā gada valsts budžetā, ir panākti uz vismazāk nodrošināto rēķina. Tāpēc cilvēkiem jābūt pārliecībai, ka šim upurim būs reāls devums, lai ekonomika iet uz augšu, teica V.Zatlers.

"Mums jāsaprot, ka tas, kas nav izdarīts iepriekšējos desmit gados, ko izdarīja mūsu kaimiņi [Igaunija un Lietuva] mums tagad nāk pār galvu kā lietuvēns. Mums tagad visas problēmas jāatrisina četros mēnešos un tas ir titānisks darbs, kuram cilvēks nav gatavs, bet mums nav citas izejas." Viņš atsaucās uz uzkrājumu veidošanu kaimiņvalstīs un skolu reformu. Runājot par skolotāju algu, kas nākamgad gaidāma 120 latu mēnesī pēc nodokļiem par vienu likmi, prezidents norādīja, ka Latvijā ir tikai seši skolēni uz vienu skolotāju un tas ir par maz. Viņš ieteica skolotājiem nākt kopā un diskutēt, kā veidot skolu nākotnē. Viņš izteica cerību, ka skolotāju rūgtums par zemo atalgojumu to nenomāks.

 (turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas