Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zatlers: ekonomiskā lejupslīde ir būtiskākais Baltijas drošības apdraudējums

Lai Latvijas un pasaules tautsaimniecība plauktu, ir būtiski šobrīd veikt strukturālas reformas, uzrunājot Kopējās Baltijas un Amerikas nacionālās komitejas 2009 Drošības konferences dalībniekus sestdien teica Valsts prezidents Valdis Zatlers. Ekonomiskā lejupslīde šobrīd ir nopietnākais Baltijas drošības apdraudējums, bet Krievijā krīze tiek saskatīta kā iespēja ietekmēt saites ar valstīm, kuras krīzes dēļ ir kļuvušas vājākas un kopumā šīs valsts strikti "reālpolitiskais" ārpolitikas kurss nav mainījies, uzskata V. Zatlers.

"Esmu optimists un uzskatu, ka pēc pāris gadiem pasaules un Latvijas tautsaimniecība atkal plauks, bet tas tā būs tikai tādā gadījumā, ja spītīgi turpināsim ceļu reformu virzienā.  Tāpat būtiska ir mūsu atbalstītāju palīdzība," norādīja V. Zatlers.

Viņš norāda, ka Krievija šobrīd nav mainījusies un pēdējo pāris gadu laikā tā demonstrējusi gatavību vienpusīgai rīcībai vairāk, nekā jebkurā laikā kopš Aukstā kara beigām. To prezidents pamato ar tādiem piemēriem kā atteikšanās no līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā, karš pret Gruziju, dabasgāzes piegāžu pārtraukšana, solījumu ignorēšana, kā arī apgalvojumi par priviliģētām ietekmes zonām. "Daudzus pārsteidza ES spēja kļūt par vienotu un stingru sarunu vedēju, par efektīvas rīcības nodrošinātāju.  Sabiedrības attieksme pret ES Krievijā mainījusies no pastāvīgi pozitīvas attieksmes uz konkrēti negatīvu attieksmi, tāpat, kā tas ir ar ASV un NATO.  Tieši tā krievi domā par savas valsts ietekmi," secina V. Zatlers.

Viņš domā, ka ES politika attiecībā pret Krieviju iepriekš ir bijusi maiga un "reizēm uzpūsta". "Tur mēs nedrīkstam atgriezties.  Nav nekādu priekšrocību, ja ignorēsim sarunu par ietekmes sfērām un par Eiropas drošības sistēmu pārveidošanu.  Reiz esam pārkāpuši „nulles līniju” Krievijas izpratnē, spēle kļūst pavisam citāda. Eiropai nav citas izvēles, kā nodrošināt tādu pašu vienotību, ja runa ir par mērķiem, valodu un resursiem Krievijas un Eiropas kopējā reģionā," savā uzrunā teica V. Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas