Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zatlers: ES fondu apgūšanu kavē politiskā neizlēmība

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien piedalījās Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē, kuras deputātiem uzdots uzraudzīt ārvalstu aizdevuma izmantošanu. Viņš uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas sildīšanai Eiropas Savienības fondu apgūšana ir būtiskākais instruments, tāpēc ir ļoti svarīga gan birokrātisko šķēršlu mazināšana, gan efektīva šīs naudas apgūšana.

„Vienmēr tiek uzdots jautājums, kādā veidā tiks sildīta ekonomika, vai jums ir stimulēšanas pakete? Latvijai nav citas ekonomikas stimulēšanas paketes, kā ES fondi un tieši no tā cik efektīvi un ātri šie fondi tiks izlietoti ekonomikas sildīšanai būs atkarīgs vai ekonomika sils vai nesils,” teica V.Zatlers.

Pēc komisijas sēdes viņam radies iespaids, ka ātrāku un vienkāršāku fondu apgūšanu „kavē politisko lēmumu nepieņemšana ne paši ierēdņi”. Viņa teiktais liecināja, ka nepieciešama tieši politiskā izlēmība, lai veicinātu ātrāku un mazāk birokrātisku ES naudas apgūšanu. No Zatlera teiktā varēja secināt, ka viņš nav īsti apmierināts ar to, kā notiek ES fondu apguve, nauda pārāk lēni ieplūst ekonomikā. Viņš vērsa uzmanību, ka trūkst rezultātu analīzes, kas ļautu izprast, kā tieši ES fondu nauda nonāks Latvijas ekonomikā, veselības aprūpē, izglītības sistēmā, infrastruktūrā.

Komisijas sēdē piedalījās arī Valsts kontroliere Ingūna Sudraba, kura kritizēja konkrētu mērķu trūkumu ES fondu apguvē. Šobrīd neesot skaidrības, kādu tieši rezultātu ar konkrētajām ES programmām Latvija vēlas sasniegt.

Komisijas sēdē šodien tika veltīta ES fondu apguvei. Komisija nolēma uzdot Ministru Kabinetam līdz 7.jūlijam iesniegt aktualizētu Stratēģiskās attīstības plānu, kurā būtu pašreizējās ekonomiskās situācijas analīze, prognozes vidējam termiņam, prioritātes un mērķi. Šis uzdevums dots, jo iepriekšējais plāns tika sagatavots 2006.gadā un tas balstīts uz pieņēmumu, ka vidējā termiņā būs strauja ekonomiska izaugsme. Līdz 7.jūlijam valdībai jāiesniedz Saeimas deputātiem arī informācija par visiem pasākumiem un tiem atvēlēto finansējumu, kas vērsti uz ekonomikas stabilizāciju. Savukārt līdz 18.jūnijam valdībai uzdots informēt Saeimas komisiju par turpmākajiem pasākumiem ES fondu apguves vienkāršošanā un ES fondu ietekmes izvērtēšanā.

Valsts prezidents pauda gandarījumu, ka Saeimas komisijas deputāti spēja formulēt konkrētus uzdevumus, kas ir vērsti uz Latvijas ekonomikas stabilizēšanu un atjaunošanu.

No 2007. – 2013.gadam Latvijai kopumā pieejamais finansējums no ES fondiem ir 7 miljardi eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas