Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zatlers krievu valodu lietos sadzīvē, ne reprezentācijā

Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis turpmāk reprezentācijas nolūkos runāt latviešu valodā, lai gan sadzīves situācijas, ja ar viņu vēlēsies aprunāties citās valodās runājošie Latvijas iedzīvotāji, viņš sarunāsies arī krievu un angļu valodā. Ar šādu skaidrojumu prezidents nāca klajā Latvijas Radio 4 – Doma laukums raidījumā “Darbojošās personas” šodien pusdienlaikā. Prezidents uz diskusiju tiešajā ēterā bija aicināts ne pirmo reizi un līdz šim bija runājis krieviski, taču tagad izvēlējās runāt latviski. Žurnālisti turpināja viņu iztaujāt krievu valodā.

Uz raidījuma vadītājas jautājumu, kādēļ tagad runās latviski, prezidents atbildēja: “Katrai valstij ir sava himna, savs karogs un sava valsts valoda, un saskaņā ar konstitūciju Valsts prezidents reprezentē valsti. Tātad es reprezentēju valsti, kuras valsts valoda ir latviešu valoda. Jebkurā oficiālā pasākumā es runāju latviešu valodā, ieskaitot nākamajā nedēļā paredzēto Eiropas parlamenta sēdi, kurā arī visus EP deputātus uzrunāšu latviešu valodā, kas ir oficiālā Eiropas Savienības valoda. Es domāju, ka latviešu valodai ir ļoti liels vienojošs faktors, kas vieno visus mūsu valsts pilsoņus, arī nepilsoņus kopā ap mūsu valsti. Tas nodrošina pilntiesīgu un pilnasinīgu piedalīšanos valsts dzīvē, valsts pārvaldes procesos, arī valsts politikā. Šobrīd, kad jau viena paaudze, 18 gadus veci jaunieši beidz skolu, kas ir piedzimuši neatkarīgā Latvijā, kuras valsts valoda ir latviešu valoda, kuri brīvi pārvalda latviešu valodu, kuri grib piedalīties valsts pārvaldē, grib piedalīties valsts politikā, ir ļoti nozīmīgi just latviešu valodu kā vienojošu faktoru. Mēs visi gribam būt piederīgi šai valstij, neatkarīgi no tā, kādā valodā runājam mājās, kādā runājam ar saviem draugiem – tā ir brīva izvēle, ko Latvijas valsts garantē. Bet, ja mēs gribam kaut ko kopēju, rast to kopības sajūtu, kā es teicu uzrunā, just līdzi saviem sportistiem, priecāties par saviem sasniegumiem, tad latviešu valoda ir tā, kas mūs visus vieno. Pasi var pazaudēt, pasi var atņemt, pasi var nozagt, un jums it kā tā identitāte pazūd. Valoda jums paliek katrā cilvēkā uz visu laiku, un tā ir jūsu identitāte, ko jums nevar atņemt.”

Savukārt uz žurnālistes precizējošo jautājumu, vai prezidents nekur nerunās krieviski, V.Zatlers atbildēja: “Noteikti, ka tiekoties ar iedzīvotājiem... Ziniet ir sadzīves situācijas, pavisam vienkāršas situācijas – nāk cilvēki klāt, ar jums runā, vai jūs tiekaties ar cilvēkiem, teiksim Daugavpilī vai Krāslavā, kur ir daudz cilvēku, kuri nemāk latviešu valodu, un loģiski, ka es runāju arī krievu valodā un runāju arī angļu valodā, ja ir nepieciešams, jo nāk arī klāt tādi iedzīvotāji. Tā ir  sadzīve, bet, ja mēs runājam par reprezentāciju, par to, ka es pārstāvu valsti, tad es runāju latviešu valodā”.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas