Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zatlers par prezidenta pilnvaru paplašināšanu, ieceļot amatpersonas

Valsts prezidentam Valdim Zatleram nav saprotami izskanējušo deputāti komentāri par iespējamiem balsošanas motīviem, jo prasības Augstākās tiesas tiesneša amatam nosaka likums. 

"Aizdomas par Saeimas balsojuma patiesajiem motīviem grauj tiesu varas neatkarību," avīzei Diena sacīja V.Zatlers.

Viņš uzskata, ka šī procesa depolitizācija būtu iespējama, ja paplašinātu prezidenta tiesības nominēt un apstiprināt vairākas svarīgas amatpersonas.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien Augstākās tiesas tiesneša amatā neapstiprināja Māri Vīgantu. Administratīvo tiesnešu biedrība uzskata, ka Saeimas lēmums ir atriebība M. Vīgantam un tas parāda, ka neviens tiesnesis Latvijā vairs nevar būt drošs par savu neatkarību. Izskanējis, ka Vīgants bija viens no tiesnešiem, kurš pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Savukārt tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) ir pieprasījis un iepazinies Vīganta lietu. Segliņš piektdien Latvijas radio atzina, ka parlamenta balsojums viņu pārsteidzis.

"Es vakar vakarā pēc valdības sēdes paprasīju, lai man atgādā Māra Vīganta lietu. Vēlreiz caurskatīju Māra Vīganta dzīves gājumu, kur mācījies, kur strādājis, kā veidojusies karjera. Jāatzīst, gados ļoti jauns tiesnesis. Tas nav bieži, tā ir ļoti strauja karjera. Ar dokumentiem tur viss ir kārtībā," sacīja Segliņš.

"Šis balsojums bija zināmā veidā pārsteigums. Man argumentācija nav skaidra," turpināja Segliņš.

Ministrs atzina, ka, analizējot situāciju "sausi", deputātiem bijušas tiesības ar balsojumu izteikt savu viedokli, ko viņi arī izdarījuši, taču Segliņš uzsver, ka svarīga ir šāda lēmuma argumentācija. Baumu līmenī viņš dzirdējis, ka atsevišķus deputātus ietekmējusi tiesnešu "bramanība", kad tas uzaicināts bijis uz Saeimas Juridiskās komisijas sēdi.

Segliņš ļoti vēlas, lai Latvijas tiesneši šo lēmumu neuztver kā atriebību par Vīganta lēmumu saistībā ar Aivara Lemberga apcietināšanu. "Tas tā nedrīkst būt," strikts bija ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas