Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers rosina atbrīvot sabiedrību no priekšvēlēšanu klipiem

Valsts prezidents Valdis Zatlers rosina atbrīvot sabiedrību no priekšvēlēšanu klipiem, lielāku uzmanību medijos veltot diskusijām.

Runājot par nepieciešamajām izmaiņām, lai politika nekļūtu par biznesa instrumentu, Zatlers Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Valsts prezidenta amata kandidātu debatēs uzsvēra, ka jādomā par priekšvēlēšanu aģitāciju, īpaši pirms referendumiem.

"Mums jādomā arī par to, piemēram, lai tautu atbrīvotu no politiskiem klipiem priekšvēlēšanu laikā, un plašsaziņas līdzekļos atstāt vairāk laika diskusijām, viedokļu noskaidrošanai, nevis raidīt skaistus klipus ar skaistu gotiņu pļavā vai kādu citu patīkamu lietu, kas rada labu noskaņu un ietekmē vēlētāju izlēmību," teica Zatlers.

Tāpat būtisks solis, lai samazinātu naudas varu politikā, ir partiju finansēšana no valsts budžeta.

Pēc prezidenta domām, ir jāievieš skaidrība arī par to, kam patiesībā pieder plašsaziņas līdzekļi. "Nevis kaut kāda ārzonas firma, bet konkrēti cilvēki, un kā caur šiem cilvēkiem un viņu naudu mediji tiek ietekmēti," viņš piebilda, paužot šai iniciatīvai nepārprotamu atbalstu.

Tāpat prezidents vērsa uzmanību uz 9. un arī 10.Saeimas noraidīto priekšlikumu, lai par partiju finansēšanas pārkāpumiem būtu kriminālā atbildība.

"Jautājums – kāpēc? Ja sastopamies ar kāda likuma pārkāpumu sadzīvē - zādzību vai slepkavību, mēs taču nesakām, ka likums ir slikts. Likums ir domāts, lai sodītu par pārkāpumu. Tajā brīdī, kad runājam par partijas finansēšanu, noraidot šādu kriminālatbildību, faktiski tiek dota ziņa sabiedrībai, ka tādi likuma pārkāpumi noteikti notiks, un tie reāli arī notiek," uzsvēra Zatlers.

Savukārt otrs prezidenta amata kandidāts Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība) neatcerējās, kā balsoja par "Vienotības" iesniegtajiem grozījumiem likumā, kas paredz ieviest kriminālatbildību par partiju finansēšanas pārkāpumiem.

"Neviens nenoliedz, ka tas ir vajadzīgs, jautājums – kādā veidā tas tiek ieviests, kas tajā ir iekšā. Pamatarguments bija tāds, ka ir ļoti viegli izraisīt provokāciju, par nelielu naudas summu konkrētu politiķi vai partiju var ieraut daudzu gadu tiesu procesā, ka nav atpakaļ gājiena," pamatoja Bērziņš. "Skaidrs ir tas – lai politika būtu, ir vajadzīga nauda."

Uz jautājumu par rīcību gadījumā, ja augsta amatpersona izmanto varu, lai vairotu savu bagātību, Bērziņš atbildēja: "Prezidentam ir pietiekamas iespējas un pietiekama pieeja informācijai, lai varētu saprast, vai tas ir fakts, ka tā ir īstenība. Es ceru, ka šī sistēma pietiekami strādā, lai varētu izdarīt pietiekami ticamus pieņēmumus, un tad arī attiecīgi un nekavējoši jārīkojas."

Bērziņš arī pauda atbalstu iecerei atklāt mediju patiesos īpašniekus.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks 2.jūnijā un uz šo amatu kandidē Bērziņš un Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas