Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers uzskata, ka visiem politiķiem jāatvainojas tautai

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka budžeta grozījumu gaita parādīja, ka politiķi nav sagatavoti krīzes pārvarēšanai. Uzrunājot parlamentāriešus Saeimas pavasara sesijas pēdējā plenārsēdē viņš pauda uzskatu, ka valstī vēl nav veiktas strukturālas reformas un svarīgi, lai cilvēki justu, ka zaudējumi ir sadalīti vienmērīgi uz visām sabiedrības grupām.

Kaut prezidentam līdzi bija sagatavota runa, viņš nolēma to nolikt malā, jo "šodien mums visvairāk ir nepieciešama cilvēciska, atklāta saruna par to, kur šobrīd atrodas mūsu valsts, kāda ir katra mūsu valsts loma valsts darbā, kāda ir katra atbildība".

V. Zatlers uzskata, ka ir trūkusi politiskā griba, ekonomiskā un saimnieciskā tālredzība, tāpēc iedzīvotājiem tiek samazināti ienākumi. "Mēs esam slikti pārvaldījuši savu valsti. Tas ir godīgi jāatzīst pašiem sev vispirms un godīgi jāpasaka valsts iedzīvotājiem. Mums ir viņiem jāatvainojas. Katram personīgi, ne tikai Ministru prezidentam," teica V. Zatlers.

Runājot par pieņemtajiem budžeta grozījumiem V. Zatlers uzskata, ka notika grūta izvēle starp ļauno un ļoti ļauno. Tomēr jau divas reizes politiķi ir parādījuši, ka nav sagatavoti krīzes pārvarēšanai."Divas reizes - gan decembrī, gan jūnijā - par iedzīvotājiem tik svarīgiem lēmumiem tiek lemts sasteigti, varbūt neguļot naktis (bet tas nav attaisnojums) lēmumi tiek pieņemti pēdējā bridī, mūsu iedzīvotājiem gāžas virsū daudz pretrunīgas informācijas, viņi apjūk," norāda prezidents. "Nedrīkstam uzkāpt uz kļūdu grābekļa trešo reizi," uzsvēra prezidents un aicināja deputātus strādāt arī vasarā un pieņemt grūtos, bet vajadzīgos lēmumus, kaut tie var kaitēt politiskajai karjerai. Tāpat nedrīkst atkārtoties situācija, ka sabiedrībai skaidri par budžeta samazinājumu 500 miljonu latu apmērā pateikts tikai pēc vēlēšanām, kaut jau janvārī tas bija zināms.

Viņš aicināja nekavējoties uzsākt darbu pie nākamā gada budžetu, tajā jau no paša sākuma iesaistot sociālos partnerus. Viņš kritizēja strukturālo reformu gaitu, jo tādas uzsāktas vien tad, kad būtiski samazināti ministriju budžeti. Kā piemēru viņš minēja Izglītības un zinātnes ministriju, kur dažas dienas pēc paziņojuma, ka tiks likvidētas mūzikas un sporta skolas, nauda tomēr atradusies. "Tātad strukturālas reformas faktiski vēl nav sākušās," secina V. Zatlers.

Tāpat Latvijai aizdevējiem ir jāpierāda, ka mums ir plāns četriem gadiem, nevis vienai naktij, uzskata prezidents. Viņš minēja, ka arī Zviedrija deviņdesmitajos gados piedzīvoja krīzi un rīkojās asi - samazināja gan algas, gan pensijas, gan būtiski samazināja pabalstus. Viņš uzskata, ka Zviedrija krīzi pārdzīvoja veiksmīgi, samazinot tēriņus un veicot strukturālas reformas, un arī Latvijai tas ir jādara.

Viņš aicināja veidot politiku, par kuru var būt lepni un pasniegt to cilvēkiem tā, ka viņi jūtas lepni par politiķu pieņemtajiem lēmumiem. "Cilvēkiem ir jābūt sajūtai, ka visi šie zaudējumi ir sadalīti godīgi un līdzvērtīgi pa visām sabiedrības grupām un neatkarīgi no tā, kāda ir viņa alga un ieņemamais amats. Ja mēs spēsim šo sajūtu panākt, visa tauta saliedēsies, mums izdosies pārvarēt krīzi," teica V. Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas