Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zemeņu kūkas lietā apsūdzēta arī bijusī e-lietu sekretariāta vadītāja Magone

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļā saistībā ar bijušās ministres Inas Gudeles dzimšanas dienas svinībām celta apsūdzība arī bijušajai Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītājai Olitai Magonei,_ Dienas _rīcībā esošo informāciju apstiprināja Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks. Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka O.Magones atbildība noteikta, jau vērtējot lietas materiālus prokuratūrā, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) apsūdzību pret viņu celt nelūdza.

Lēmums par O.Magones saukšanu pie kriminālatbildības pieņemts 3.aprīlī. Viņa tiek apsūdzēta pēc Krimināllikuma 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Vainīgā persona par šī likumpārkāpuma izdarīšanu var tikt sodīta ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Tāpat O.Magone tiek apsūdzēta pēc Krimināllikuma 318.panta 1.daļas - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm. Šis likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz trim gadiem vai bez tā.

Jau ziņots, ka martā Ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību bijušās e-lietu ministres Inas Gudeles biroja vadītājai Rigondai Balgalvei-Abramai par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un dienesta viltojumu. Kriminālprocesa materiālus un lūgumu uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām saistībā ar ministres dzimšanas dienas svinībām par valsts līdzekļiem Ģenerālprokuratūrai nosūtīja KNAB. Iespējams, ka otra lietā figurējošā aizdomās turamā persona ir agrākā ministres palīdze Anda Aleksejeva. Attiecībā pret viņu lēmums par kriminālvajāšanas uzsākšanu vēl nav pieņemts.

Diena savulaik rakstīja par e-lietu ministri I.Gudeli, kura pērn aprīļa beigās atkāpās no amata, kad klajā nāca informācija par ministres dzimšanas dienas svinībām par valsts budžeta līdzekļiem. Pasākums bija noticis 2007.gada jūnijā, un tajā ēsta zemeņu kūka un dzerts vīns, bet tas noformēts kā seminārs pašvaldību pārstāvjiem par e–pakalpojumiem, izmaksāja teju 800 latu valsts naudas. I.Gudeles iepriekš teikto, ka viņa par pasākumu nav zinājusi, jo darbinieki viņai vēlējušies sarīkot "patīkamu pārsteigumu", noraidīja gan esošā I.Gudeles biroja vadītāja Rigonda Balgalve–Abrama, gan bijusī sekretariāta vadītāja Olita Magone.

Līdz ar demisiju I.Gudele izstājās arī no Latvijas Zemnieku savienības. Pēc amata zaudēšanas viņai saskaņā ar likumu pienākusies kompensācija trīs mēnešalgu apmērā, kas šajā gadījumā būtu 5832 lati pirms nodokļu samaksas, taču viņa no tās atteicās. Dienai iepriekš viņa klāstīja, ka šajā lietā viņai esot liecinieces statuss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas