Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zemes stunda ļaus planētai atpūsties no gaismas

Vairāki simti miljonu cilvēku visā pasaulē apņēmušies sestdienas vakarā uz stundu izslēgt elektrisko apgaismojumu, lai ļautu planētai kaut uz brīdi atvilkt elpu un atgādinātu cits citam par tās draudīgo nākotni. Akcijā sola piedalīties arī vairākas Latvijas pilsētas: daudzos Rīgas bāros paredzēti akustiskās mūzikas vakari sveču gaismā, Dobelē tiek solīta jautra pasēdēšana pie ugunskura pilsētas domes laukumā, Valmierā cilvēkiem tiks dāvinātas svecītes, mudinot ar tām aizstāt elektrisko apgaismojumu.

Lai iesaistītos akcijā, pietiek 20.30 uz stundu izslēgt mājās visas gaismas. Ja netīk oficiālie pasākumi, miera stundu var veltīt domām par klimata pārmaiņam, sarunām ar ģimeni vai citkārt gaismas piesārņojuma dēļ nesaskatāmo zvaigžņu vērošanai, uzskata organizatori. Rīgā to varēs darīt arī Esplanādē, tur jau būs sagatavoti teleskopi. Fotoaparātu īpašnieki var arī iemūžināt akciju un piedalīties Pasaules dabas fonda (PDF) un portāla Diena.lv fotokonkursā.

"Akcijas galvenais mērķis ir pievērst uzmanību klimata problēmām," Dienai pastāstīja PDF Vides politikas programmas direktors Jānis Brizga. Šogad tas esot īpaši aktuāli, jo decembrī Kopenhāgenā plānotas sarunas par klimata pārmaiņu apkarošanas līgumu, kas 2012.gadā nomainīs Kioto protokolu. Lai gan Latvija tajās neko daudz nevarēs ietekmēt, cīņā pret globālo sasilšanu nozīmīga ir ikviena cilvēka rīcība. "Ja esam pietiekami apzinīgi, varam daudz ko paveikt," pārliecināts J.Brizga.

Ideja ar apgaismojuma izslēgšanu atgādināt par planētas problēmām ienāca prātā Sidnejas iedzīvotājiem, kuri 2007.gadā sarīkoja pirmo šāda veida akciju. Kā stāsta J.?Brizga, tolaik pasākuma mērķis bija uzmanības pievēršana elektrotīkla pārslodzēm vakaros, tas regulāri radīja problēmas nodrošināt visu pilsētu ar elektrību. "Atsaucība bija liela, un radās jauni mērķi," saka J.Brizga.

"Zemes stunda ļauj pasaules iedzīvotājiem paust savu atbalstu cīņai pret klimata pārmaiņām," YouTube publicētā uzrunā uzsvēris ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns. Viņam piebalso akcijas organizētāja Pasaules Dabas fonda vadītājs Kārters Robertss. Viņš uzskata, ka Zemes stunda ir sākums — cilvēkiem pret klimata pārmaiņām vajagot cīnīties arī ikdienā: nomainīt neefektīvās spuldzes un sadzīves elektrotehniku, šķirot atkritumus un veikalā vienreiz lietojamo preču vietā izvēlēties lietas ilgākam laikam. Bet vispirms uz brīdi jāatceras par tumsas un planētas skaistumu.

Iemūžini akciju foto un sūti to portālam www.diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas