Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zemnieki: mežacūkas noēd mūsu maizi

Zemnieku saeima (ZSA) nolēmusi uzsākt aktīvu rīcību, lai beidzot atrisinātu kārtējo lauksaimnieku problēmu, ko radījusi daba – pārmērīgu meža dzīvnieku savairošanos. Zemnieki uzskata, ka mednieku kolektīvi nespēj vai nevēlas tikt galā ar meža dzīvniekiem, kas posta lauksaimnieku sējumus un stādījumus, tādēļ jāmaina medību licenču sistēma.

Latvijas Avīze gan norāda, ka aktivitāte sākta apstākļos, kad dzīvnieki postījumus nespēj nodarīt – sniegs ir pārāk dziļš, lai stirnas vai mežacūkas spētu aizrakties līdz ziemājiem. Turklāt pēc ilgstošajām maigajām ziemām, kas veicināja meža dzīvnieku savairošanos, šogad tiek ziņots, piemēram, par masveida stirnu krišanu, tādējādi darbojas dabiskā atlase.

ZSA pārstāvis Mārtiņš Trons stāstījis, ka arī ziemā lauksaimniekiem ir problēmas – kāds lauksaimnieks ziņojis, ka mežacūkas noēdušas skābbarību 20 000 latu vērtībā. "Ir pienācis laiks saprast, ka mežacūkas noēd mūsu maizi. Atnāks šis pavasaris, vasara un problēmas ar meža dzīvniekiem būs atkal. Tādēļ esam nolēmuši rīkoties jau tagad," teicis ZSA pārstāvis.

Organizācijas ieskatā valsts neizsniedz pietiekami daudz medību licenču dzīvnieku izšaušanai, tādēļ atsevišķos gadījumos, kad atkārtoti tiek ziņots par meža dzīvnieku postījumiem, esot nepieciešams pieļaut atkāpes no likumiem. Ja medību kolektīvs, ar kuru noslēgts līgums par medību platības iznomāšanu, netiek ar dzīvniekiem galā, lauksaimniekam jādod tiesības slēgt līgumu ar citu mednieku kolektīvu, uzskata ZSA. Savukārt nepieciešamības gadījumā valstij esot jādod iespēja arī pašam saimniekam medīt savos laukos.

Zemkopības ministrijas meža apsaimniekošanas un medību daļas vadītājs Valdis Līdaka uzskata, ka meža dzīvnieku postījumi ir bijuši un būs vienmēr un lauksaimniekiem ar to jārēķinās. Viņaprāt, jācenšas atrast kopīgu valodu ar to mednieku kolektīvu, ar kuru slēgts medību tiesību nomas līgums, bet, ja tas neizdodas, viņš iesaka izvērst "preventīvus pasākumus", proti, būvēt sētas, izlikt repelentus un iegādāties īpašus trokšņu lielgabalus.

Vienlaikus gan ZSA, gan V.Līdaka aicina lauksaimniekus aktīvāk Valsts meža dienestam ziņot par visiem postījumiem, ko nodara meža dzīvnieki. Tas palīdzēs apzināt situāciju, veikt aprēķinus par postījumiem un lemt par tālāku rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas