Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zivtiņš: veiktās aktivitātes ir devušas rezultātu

Lai gan 64 par braukšanu reibumā aizturētie šoferi ir liels skaitlis, policijas un citu iestāžu veiktās aktivitātes ir devušas pozitīvo ieguldījumu, uzskata Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Viņš atminējās, ka pērn attiecīgajā laikā aizturēts vairāk cilvēku, līdz ar to var uzskatīt, ka kampaņas un sodi šogad braucējus ir ietekmējuši. Kā teica E.Zivtiņš, vidēji parastā dienā tiek aizturēti 10-20 cilvēki. Jāatgādina, ka pirms Jāņiem, kā allaž, tika rīkota sociālā kampaņa, kuras vadmotīvs šoreiz bija "Izguli reibumu!", bet policija brīdināja par vērienīgu operāciju. Turklāt tieši 23.jūnijā stājās spēkā izmaiņas likumos, kas paredz bargākus sodus par šo pārkāpumu.

Vaicāts, kādēļ, viņaprāt, tomēr joprojām ir tik daudz cilvēku, kas pie stūres sēžas reibumā, E.Zivtiņš minēja, ka daudziem ir vienalga. Kopumā aptuveni divām trešdaļām aizturēto tiek konstatētas 1-1,5 promiles, kas ir liels reibums. "Tendence ir tāda, ka cilvēki saka: "Kā, es taču izgulējos, es pagulēju."," stāstīja E.Zivtiņš un piebilda, ka no pēdējā alkoholiskā dzēriena kausa līdz brīdim, kad sēžas pie stūres, jāpaiet 24 stundām.

Iepriekš BNS viņš stāstīja, ka lielākoties Līgo naktī alkohola un narkotisko vielu reibumā pie stūres sēdušies sociāli aktīvi cilvēki vecumā no 25 līdz 50 gadiem. Lielākā daļa policistu pieķerto dzērājšoferu skaidrojuši, ka devušies vien īsā pārbaucienā, vai arī uzskatījuši, ka nav dzerts tik daudz, lai nevarētu vadīt auto.

E.Zivtiņš gan Diena.lv atzina: policija bija gaidījusi, ka reibumā braucošo būs mazāk, tāpat cerēja, ka nebūs bojāgājušo un cietušo. Taču viens bojāgājušais aizvadītajā diennaktī tomēr ir. Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 34 ceļu satiksmes negadījumi, bet Ventspilī vieglā automašīna nāvējoši traumējusi vīrieti invalīda ratiņos. Valsts policijas pārstāvis Aigars Bērziņš iepriekš informēja, ka 1977.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu "Audi 100 Avant", notrieca 1956.gadā dzimušo vīrieti. Vīrietis invalīda ratiņos esot braucis pa ceļa vidu, kas arī ir pārkāpums, bet otrs, visticamāk, braucis pārāk ātri, sprieda E.Zivtiņš un piebilda, ka to noteiks eksperti.

Vaicāts, vai pēdējos gados ir tendence Līgo nakti aizvadīt salīdzinoši mierīgāk, bet nākamajās dienās situācijai pasliktināties, A.Bērziņš Diena.lv teica, ka var būt visādi. Iepriekš bijis arī tā, ka Līgo naktī notiek traģiski negadījumi.

Savukārt E.Zivtiņš atzina, ka neapšaubāmi kulminācija ir nakts no 23. uz 24.jūniju, pēc tam līdz 24.jūnija pusdienlaikam ir klusums, bet tad sākas aktīvāka pārbraukšana.

Latvijas Radio E.Zivtiņš iepriekš informēja, ka naktī pārbaudītas 9932 automašīnas. "Tas priekš Latvijas, priekš šī brīža apstākļiem ir par daudz," sprieda E.Zivtiņš. Pēc viņa teiktā, secinājums viens – policija ir darījusi visu, kas ir tās spēkos, ir jāstrādā tikpat aktīvi, ja ne aktīvāk, un pēc svētkiem jāveic analīze un jādomā, kā strādāt tālāk.

Policija turpinās aktīvi strādāt līdz 28.jūnijam, tiks vērtētas trīs pozīcijas - reibuma kontrole, atļautais ātrums un drošības jostas gan šoferiem, gan blakussēdētājiem.

Lūgts izteikt pirmos secinājumus pēc aizvadītās Līgo nakts, E.Zivtiņš pauda viedokli, ka kampaņām jābūt plašākām. Speciālistu lokā spriests: ja jau mums dzērājšoferi Līgo svētkos ir problēma, - un tā ir problēma -, tad, iespējams, ar likumu vajadzētu noteikt, ka visas reklāmas 22., 23., un 24.jūnijā ir tikai reklāmas, kas skar šīs kampaņas. "Lai ne par ko citu nerunā. Par to jārunā visos iespējamos veidos," teica E.Zivtiņš.

Tāpat viņš norādīja, ka jārēķinās ar ekonomisko situāciju. Lūgts precizēt, viņš norādīja, ka gan samazinājies naudas apjoms kampaņām, kas arī ietekmē situāciju, gan arī policijai vajadzētu vairāk līdzekļu. "Pirms tam mēs ieekonomējām, tomēr prasījās vairāk. Jo aktīvāk policija strādā, jo vairāk resursu prasa," klāstīja policijas pārstāvis un piebilda: ja būtu vairāk finansējuma, būtu vairāk policistu un degvielas. E.Zivtiņš atzina: viņam esot pārmests, ka pie katra cilvēka policistu nepieliks un vai tad Latvija pārvērtīsies par policejisku valsti. Viņš uzskata, ka jādomā arī par citiem variantiem, piemēram, kaimiņdrošību, kad sabiedrība par savu drošību rūpējas pati. Piemēram, redzot, ka notiek nekārtības, iedzīvotāji nevis brīnītos, kāpēc nav policijas, bet piezvanītu un izsauktu policiju. "Šā brīža situācijā par šo jādomā."

Kā ziņots, aizturēti arī astoņi cilvēki, kas bija lietojuši narkotikas. Kā teica E.Zivtiņš, šādi cilvēki tiek aizturēti katru gadu un policija esot labi apmācīta un zina, kā viņi izskatās. Bieži vien pat neesot vajadzīgi eksprestesti.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas