Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Žurnālists Liepiņš publicē pirmos dokumentus - par 90.gados notikušu ieroču pārdošanu Somālijas pirātiem

Žurnālists Imants Liepiņš, kurš iecerējis dibināt sabiedrisko organizāciju ar nosaukumu 4ATA, ceturtdien, kā solīja, publicējis pirmos dokumentus pēc šī paziņojuma. Publikācijai interneta vietnē dots nosaukums "Kā Latvijas valdība Somālijas pirātiem ieročus tirgoja". Jāpiebilst, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sistēmā iegūto datu nopludinātāju organizācijas 4.

atmodas tautas armija jeb 4ATA pārstāvis Neo mikroblogošanas vietnē _Twitter _trešdien vakarā paziņojis, ka viņam nav saistības ar I.Liepiņu un viņa veidoto biedrību.Savā publikācijā žurnālists apraksta deviņdesmitajos gados notikušu dokumentu viltošanu Latvijas Aizsardzības ministrijā, kā rezultātā daļa Latvijas iepirktu ieroču nonākusi uz Somālijas pirātu kuģa. Stāstā figurē slepeni kuģu maršruti no Liepājas uz Adenas līci, palestīniešu grupējuma FATAH teroristu atbalstītājs kā starpnieks, arī divi noslepkavoti itāļu žurnālisti, kas bijuši ceļā uz mīklas atminēšanu.Kā norāda žurnālists, vainīgie, kuri snieguši arī vaļsirdīgu atzīšanos, tomēr netika notiesāti.Par šo gadījumu savulaik ir rakstījis arī laikraksts _Diena_. Laikraksts 2003.gadā vēstīja, ka ieroču kontrabandas lieta sākās 1996.gadā, kad Aizsardzības ministrijas (AM) darbinieka Jāņa Dibranča dzīvoklī drošības policija atrada 1992.gadā viņa parakstītus viltotus līgumus par ieroču pārdošanu Jemenai un Ēģiptei. Noskaidrots, ka par ieroču piegādi J.Dibrančs vienojies ar poļu firmu _Cenrex _un plāns bijis nelielu daļu ieroču paturēt Latvijas armijai, pārējos - pārdot citur. 1992.gadā ar diviem kuģiem no Polijas Liepājā nogādāti ieroči, no kuriem Latvijā palikusi daļa, pārējo ceļš līdz galam nav noskaidrots. Pieļauts, ka viena krava varēja būt domāta Somālijai, otra izkrauta Horvātijā. Par šo epizodi J.Dibrančs nav tiesāts, jo apsūdzībai dokumentu viltošanā iestājies noilgums.

Tāpat laikraksts ziņoja par ANO ekspertu ziņojumu, kurā tika norādīts uz Latvijas firmas Arnex vadītāju saikni ar nelikumīgu ieroču piegādi Somālijai.

I.Liepiņš vēsta, ka J.Dibrančs sevi atzina par daļēji vainīgu, un prokuratūra atzinusi, ka J.Dibranča vaina tikusi pierādīta pilnīgi. Žurnālistam radies iespaids, ka savulaik ticis darīts viss, lai izbeigtu šo krimināllietu, un lai tās materiāli nebūtu izmantojami tālākā izmeklēšanā. Lietu izmeklēja prokurore Māra Usāne.

Žurnālists plāno skaidrot, kāpēc "šī kriminālā afēra tikusi slēpta vairāk nekā 15 gadus, kāpēc lietas virzītāja M.Usāne aizgāja pensijā tūlīt pēc tam, kad saņēma iesniegumu, kurā tika jautāts par šo lietu, lūdzot izsniegt konkrētus dokumentus". Tāpat viņš vēlas zināt, vai ģenerālprokurors Jānis Maizītis ir gatavs "sniegt atklātas atbildes, kā viņa darbības/bezdarbības rezultātā palikusi neatklāta pasaules mēroga ieroču kontrabanda un divu žurnālistu nāve, kaut arī visi dokumenti un pierādījumi atradās acu priekšā". Tāpat viņš skaidros, "vai gadījumā, kad Latvijas armija it kā iepirkusi dārgus ieročus un ekipējumu no ārvalstīm, vai patiesībā vairākos gadījumos nav bijusi runa par līdzīgiem "darījumiem"."

I.Liepiņš pauž pārliecību, ka, sākot izvietot publiskajā vidē arī citu informāciju, tiks palīdzēts visiem aktīvistiem, jo ar vārdu Neo pazīstamais nav viens - jo vairāk tādi, jo labāk. "Domāju, ka drīzumā tiks publicēta nākamā dokumentu sērija, jo pagaidām jādod iespēja vainīgajiem uztraukties, kurš būs nākamais, pret kuru vērsīsies aktīvisti. Ar šo arī principā tiek noraidītas visas spekulācijas par to, ka tās esot tikai spekulācijas," plašsaziņas līdzekļiem izsūtītajā e-pastā vēsta I.Liepiņš.

Interneta vietnē autors parakstījies kā Morfejs 4ATA.

Top komentāri

Eva
E
Divdesmit gadus cilvēks "taupījis" šo info un lūk , tagad ir īstais brīdis- noilgums iestājies un šovs var sākties :)))))))))) Taisnības cīnītāja Liepiņa iznāciens baltā zirgā . Nožēlojami un lēti !!!
agent
a
:) aģents Liepiņš. MATRIKSS izdara pretsitienu. Atbildot uz NEO iebrukumu, MATRIX lokalizētā versija MATRIKSS ģenerējusi modificētu aģenta SMITA kodu ag.imants.exe, svādāk sauktu par vīrusu aģents LIEPINSH. Tomēr, salīdzinajumā ar aģentu Smitu, aģents Liepinsh ir izteikti deģeneratīvs softs - uzblīdis, lēns un gļukains kā narkomāna murgs. Tipiska Latvijas Matriksa sistēmas īpatnība: neko nevar izdarīt kā pieklājas. Pat piediršot kaimiņam lieveni, pamanās iekāpt pats savā sūdā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas