Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ZZS seko Latvijas politiskajām tradīcijām un veido savu astoņkāji

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) mēneša laikā nomainījis valdes locekļus un ministra pārstāvjus deviņos uzņēmumos. Šobrīd visas pazīmes liecina, ka ZZS veido savu „astoņkāji”, informē LTV raidījums de facto.

Amatus Satikmes ministrijas pakļautībā esošo uzņēmumu valdēs zaudējuši cilvēki, kas saistīti gan ar TB/LNNK un Aināru Šleseru, gan ārā ticis izmests arī kāds ilgdzīvotājs no Tautas partijas laikiem.
Valdes locekļi nomainīti "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā", "Latvijas Jūras administrācijā", "Latvijas Pastā”, starptautiskajā lidostā "Rīga", „Autotransporta direkcijā”, "Latvijas Autoceļu uzturētājā", "Latvijas Gaisa satiksmē". Kā arī Ventspils brīvostā un Rīgas brīvostā nomainīts ministra pārstāvis valdēs.


Visi jaunie valdes locekļi amatos nokļuvuši bez konkursa. Augulis skaidro – ka Komerclikums konkursa rīkošanu nepieprasot. Bet uzticami cilvēki šo uzņēmumu pārvaldē esot vajadzīgi un valžu locekļi netiekot mainīti tikai mainīšanas pēc, bet gan tāpēc, ka nespēj tikt galā ar saviem pienākumiem.


Auguļa partijas biedri Saeimā viņa rīcību viennozīmīgi atbalsta, uzsverot, ka tā bijusi pareiza rīcība, jo ministrs uzņemas pilnu atbildību par šīm valdēm. Par valsts uzņēmumu vadības politizēšanu viņi nesatraucas. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis – vaicāts, vai valstij tas nerada zaudējumus, ja mainoties ministram katru reizi tiek mainīti arī valsts uzņēmumu vadītāji, norādīja, ka izeja esot  - nemainīt ministrus. Brigmanis arī uzsver, ka konkursi nav vajadzīgi, jo tā esot tikai atbildības paplašināšana uz konkursa komisijas rēķina un tas novedot pie bezatbildības. Ja ministrs izvēlas cilvēkus, tad viņš par to arī atbild.


ZZS koalīcijas biedri no Vienotības gan ir mazliet samulsuši. Gan savulaik Jaunais laiks, gan Pilsoniskā savienība vienmēr kritizējusi partijām pietuvināto cilvēku nonākšanu bez konkursa valsts uzņēmumu vadībā. Šobrīd visi mazliet neveikli komentē zaļzemnieka  Auguļa straujo rīcību.  Ilma Čepāne (Vienotība) norāda, ka grūti spriest par šo cilvēku kompetenci, bet redzot, ka viņi staigā no vienas valdes un padomes uz otru, var secināt, ka „šofera dēla” vīruss ir lipīgs.


Dzintars Zaķis savukārt mēģina attaisnot ZZS ministra rīcību, sakot, ka viņam gribētos cerēt, ka Auguļa izvēlētie jaunie valžu locekļi ir izvēlēti pēc profesionālām pazīmēm. Tiesa gan, Zaķis norāda, konkursu rīkošana uz šiem amatiem būtu bijusi labāka izvēle.


Tomēr lai kā arī Vienotības pārstāvji sevi mierinātu – ir skaidrs, ka pēc valsts uzņēmumu politizēto padomju likvidēšanas, partijām pietuvinātie cilvēki nokļūst uzņēmuma valdēs – tātad daudz tuvāk uzņēmuma ikdienas pārvaldībai, kur ikviena nekompetence vai nezināšana var uzņēmuma atspēlēties daudz ātrāk un maksāt valstij daudz dārgāk.


Tomēr nevar automātiski pieņemt, ka visi jaunā ministra bez konkursa atrastie cilvēki būtu nekompetenti. No formālā viedokļa – daudziem ir gan atbilstoša pieredze, gan izglītība. Sociologs Aigars Freimanis norāda, ka nevar salikt pilnīgāko idiotu baru tikai tāpēc , ka ir prasmīgi apsaimniekotāji vai saņemot lielu algu kaut ko ziedos – tik traki neesot. Partijas saprotot, ka vajag kaut kādu cilvēku kas, vismaz gudri sēž pie galda un saka „aha” vajadzīgajā brīdī un vajadzīgajā toņkārtā.


Bet tradīcija paliek tradīcija, mainoties ministram,  tiek mainīti arī viņa pārraudzībā esošo uzņēmumu vadītāji. Arī jaunā valdība turas pie tradīcijām. Freimanis skaidro, ka „ir tāds cinisks jēdziens kā reālpolitika.  Un tā reālpolitika daudzos gadījumos liek Vienotībai aizvērt muti – tāpēc, ka  koalīcijas stabilitāte ir atkarība no 2 partneriem. Līdz ar to ir pieņemti tie spēles noteikumi, kas ir pastāvējuši vienmēr.”


Freimanis norāda, ka šoreiz šī amatpersonu maiņa ir notikusi ļoti viegli, bez kādas pretestības. Tas nozīmē , visi ir tā pieraduši un šādu kārtību akceptējuši, politiķi ir iestrādājuši šos spēles nosacījumus.
Savu cilvēku ielikšana valsts uzņēmumu valdēs, kur gan šobrīd alga vairs nav tik liela kā savulaik, ļauj manipulēt arī ar dažādiem valsts pasūtījumiem un izsludināto konkursu uzvarētājiem. Pie tam ar saviem ziedojumiem partijām, šie cilvēki vēlāk palīdzēs veidos savas partijas finanšu plūsmu. „De facto” norāda, ka šī tradīcija, kas Latvijā ir izveidojusies, lai arī likuma ietvaros,  neatbilst diviem kritērijiem – godīgumam un daļēji arī – pārvaldes efektivitātei. No uzņēmumu labas pārvaldības viedokļa Auguļa veikums tiek nopietni kritizēts.


Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta pārstāve un biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne norāda, ka valdībai, kas ir akcionārs, nevajadzētu iejaukties uzņēmuma ikdienas darbā, bet šobrīd tas notiekot. Tas neatbilst tam, kā strādā visā pasaulē.


Kā vienu iespēju, lai izvairītos no valstij piederošo uzņēmumu pārvaldes politizācijas un līdz ar to arī neefektivitātes, Baltijas korporatīvās pārvaldības institūts iesaka – centralizēt valsts uzņēmumu pārvaldību, atņemot to tiešai ministriju pakļautībai. Tiktu izveidots holdings ar profesionālu padomi, kas būtu politiski neitrāla un nestu atbildību par uzņēmumu stratēģiju arī ilgtermiņa, ne tikai uz ministra pilnvaru laiku.

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs"
Nomainīti 2 valdes locekļi
Prom: Gints Lipsbergs (saistīts ar TP) un Juris Saratovs (TB/LNNK)
Iekšā: Guntars Krūmiņš un Indulis Šķibelis

VAS "Latvijas Jūras administrācija"
Nomainīts valdes priekšsēdētājs un 1 valdes loceklis
Prom: Aigars Krastiņš un Ģirts Auškāps
Iekšā: Jānis Krastiņš un Artūrs Brokovskis-Vaivods

VAS "Latvijas Pasts”

Nomainīts valdes priekšsēdētājs un 2 valdes locekļi
Prom: Aivars Veiss, Toms Nāburgs (saistīts ar TB/LNNK), Imants Mantiņš (saistīts ar TB/LNNK)
Iekšā: Aigars Vītols, Andrejs Vīcups

Starptautiskā lidosta "Rīga"
Nomainīta visa valde
Prom: Krišjānis Peters (LPP/LC), Jānis Ķuzulis (TB/LNNK), Vents Balodis (TB/LNNK), Toms Nāburgs (saistīts ar TB/LNNK) un Helēna Ruduša
Iekšā: Arnis Luhste (ZZS), Aldis Mūrnieks, Andis Damlics un Verners Lūsis (saistīts ar Ventspils uzņēmumiem).

VSIA „Autotransporta direkcija”

Nomainīts valdes priekšsēdētājs un 1 valdes loceklis
Prom: Andris Lubāns un Juris Griķis;
iekšā: Normunds Narvaišs (ZZS) un Nils Freivalds

VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs"
Nomainīts 1 valdes loceklis
Prom: Ģirts Freimanis
Iekšā: Ivars Bārdiņš (ZZS)

VAS "Latvijas Gaisa satiksme"

Nomainīti 2 valdes locekļi
Prom: Artūrs Bergholcs (TB/LNNK) un Vadims Prudņikovs
Iekšā: Edmunds Kancēvičs un Artis Birkmanis

Ventspils brīvosta
Nomainīts ministra pārstāvis valdē
Prom: Emīls Jakrins (TB/LNNK)
Iekšā: Artis Stucka (ZZS)

Rīgas brīvosta
Nomainīts ministra pārstāvis valdē
Prom: Jānis Straume (TB/LNNK)
Iekšā: Juris Vaskāns (saistīts ar ZZS)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas